Ανέκαθεν η πυγμαχία αποτελούσε ένα από τα πιο θεαματικά σπορ. Οι πιο δυνατοί, οι πιο θαρραλέοι, οι πιο καλά προετοιμασμένοι ανεβαίνουν στο ρινγκ για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Η ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης του Λονδίνου είναι ότι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν και γυναίκες!
Η δράση ξεκινά το Σάββατο 28 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Αυγούστου. Για τις ανάγκες των αγώνων οι Βρετανοί θα χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ExCel London στην αγγλική πρωτεύουσα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα μπορούν να υποδεχθούν από 6.000-10.000 επισκέπτες.
Συνολικά έχουν δηλωθεί 286 αθλητές (250 άνδρες και 36 γυναίκες) με κάθε χώρα να έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει μέχρι έναν εκπρόσωπο ανά κατηγορία. Οι διαστάσεις του ρινγκ είναι 6.1μ x 6.1μ ενώ το ύψος των σκοινιών φτάνει το 1,31μ.
Οι αγώνες των ανδρών -υπό φυσιολογικές συνθήκες- είναι τέσσερις γύροι των τριών λεπτών, εκτός αν ο αντίπαλος βγει νοκ-άουτ, εγκαταλείψει, αποβληθεί για αντικανονικό χτύπημα ή αποφασίσει ο διαιτητής ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει. Η διαφορά στις γυναίκες είναι ότι ο κάθε γύρος διαρκεί δύο λεπτά.
Η πυγμαχία πρωτοεμφανίστηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1904. Από τότε μέχρι και τις μέρες μας σπουδαίοι πυγμάχοι διέπρεψαν ως ερασιτέχνες πριν γίνουν επαγγελματίες. Από τον Κάσιους Κλέι, γνωστό σε όλους ως Μοχάμεντ Άλι, τον Τζορτζ Φόρμαν και πιο πρόσφατα τον Όσκαρ ντε λα Χόγια, τον Φλόιντ Μέιγουεδερ τζ. και τον Αντρέ Γουόρντ.
Μορφή των αγώνων ο συγχωρεμένος πλέον, Τεόφιλο Στίβενσον, από την Κούβα. Όχι μόνο για τα τρία χρυσά μετάλλια, αλλά κυρίως για το «βροντερό» όχι στον χορό εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μεταπηδήσει στον επαγγελματικό χώρο. Κορυφαίος Έλληνας εκπρόσωπος ο μεγάλος, Γιώργος Στεφανόπουλος με την 5η θέση στο Λος Άντζελες το 1984. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική πυγμαχία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία με συνέπεια στην φετινή διοργάνωση όχι απλά να μην έχει βλέψεις για διάκριση, αλλά ούτε καν εκπρόσωπο...