Σίγουρα είναι ένα άθλημα που προσφέρει συγκινήσεις. Εντυπωσιακές βουτιές είτε από πλατφόρμα (10 μέτρα) είτε από τραμπολίνο (3 μέτρα)με φιγούρες που πρέπει να εκτελεστούν άψογα και συγχρονισμένες καταδύσεις από δύο αθλητές, στις οποίες χρειάζεται μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης και τέλειoς συντονισμός!
Μπορεί τα καλοκαίρια στις παραλίες να βρίσκουμε κάποια εξέδρα ή έναν βράχο και να αρχίζουμε να βουτάμε σαν τρελοί αλλά στις καταδύσεις δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. 136 συνολικά αθλητές (68 άνδρες και 68 γυναίκες)προσπαθούν να συνδυάσουν τόσο το ακροβατικό τους ταλέντο όσο και την σωματική ισορροπία για να πάρουν την μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία από τους κριτές.
Το άθλημα έγινε Ολυμπιακό στους αγώνες του Σεντ Λιούις το 1904 με καταδύσεις από σταθερό βατήρα. Οι συμμετοχές ήταν ελάχιστες, μόλις πέντε, με τρεις Γερμανούς και δύο Αμερικάνους. Νικητής αναδείχθηκε ο Αμερικάνος Τζορτζ Σέλντον, για τον οποίο η γερμανική αντιπροσωπεία υπέβαλε ένσταση.
Δεύτερος κατετάγη ο Γερμανός Γκέοργκ Χόφμαν, ενώ στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν ο Αμερικάνος Φρανκ Κεοε και ο Γερμανός Αλφρεντ Μπράουνσβάικ. Κανονικά έπρεπε να διεξαχθεί αγώνας μπαράζ, αλλά ο Γερμανός αποσύρθηκε και την τρίτη θέση πήρε ο Αμερικάνος, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το μετάλλιο μοιράστηκε και στους δύο.
Όσο για τις γυναίκες είχαν για πρώτη φορά την τιμητική τους το 1912 στη Στοκχόλμη με αγώνισμα από σταθερό βατήρα. Πρώτη Ολυμπιονίκης ήταν η Σουηδή Μαργκαρίτα Γιόχανσον. Σε αυτόν τον τελικό και οι οκτώ αθλήτριες ήταν από τη Σουηδία. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1920 στην Αμβέρσα, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το τραμπολίνο γυναικών, με πρώτη νικήτρια την Αμερικανίδα Αϊλίν Ρίτζιν, μόλις 14 ετών, και δεύτερη την επίσης Αμερικανίδα Ελεν Ουεϊνράιτ. Το 2000 στο Σίδνεϊ, συμπεριλήφθησαν στο πρόγραμμα για πρώτη φορά οι συγχρονισμένες καταδύσεις από 3 μ. και 10 μ., αυξάνοντας τα αγωνίσματα από τέσσερα σε οκτώ.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στις καταδύσεις στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Αρχής γενομένης από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988 μία νέα δύναμη έκανε την εμφάνισή της. Ο λόγος για την η Κίνα που και κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, με τα άλλα δύο να καταλήγουν στον «θρύλο» του αθλήματος Γκρεγκ Λουγκάνις.
Στο Λονδίνο, οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Ολυμπιακό Πάρκο και το «Aquatics Center». Φυσικά θα έχουμε και ελληνική εκπροσώπηση. Αυτός θα είναι ο Στέφανος Παπαρούνας στα τρία μέτρα τραμπολίνο. Αξίζει να αναφέρουμε πως η μεγαλύτερη επιτυχία για την Ελλάδα είναι το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησαν Μπίμης/Συρανίδης το 2004, γράφοντας έτσι ιστορία στα τρία μέτρα συγχρονισμένων.