«Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο», λέει το λαϊκό άσμα, κι αν οι φίλοι της Μπόκα Τζούνιορς ήταν φαν της ελληνικής φολκ μουσικής σίγουρα θα μνημόνευαν το συγκεκριμένο στίχο σήμερα. Ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την λατρεμένη του ομάδα, ύστερα από τον χαμένο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες κόντρα στην Κορίνθιανς, δίνοντας μια πικρή επίγευση σε μια όμορφη ποδοσφαιρική σχέση ζωής...

«Έδωσα τα πάντα στην Μπόκα, αγαπώ αυτή την ομάδα, αλλά νιώθω άδειος…». Κάπως έτσι τελειώνουν συνήθως όλες οι ιστορίες αγάπης. Ο Ρικέλμε ομολόγησε ότι δεν έχει τίποτα περισσότερο να προσφέρει στην αγαπημένη του κι αποφάσισε να ακολουθήσουν δρόμους χωριστούς. Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί και από την ενεργό δράση. Σε αυτή την περίπτωση η επερχόμενη σεζόν θα δει το αργεντίνικο ποδόσφαιρο να φτωχαίνει σημαντικά, ύστερα και από τις «συνταξιοδοτήσεις» του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, του Γκαμπριέλ Μιλίτο και του Εστέμπαν Φουέρτες.

Από πολύ νεαρή ηλικία, ο Ρικέλμε ήξερε ότι πρέπει να κάνει κάτι εξαιρετικό, να γίνει κάποιος σπουδαίος προκειμένου να ξεφύγει από τη φτώχεια στην οποία ζούσε η δεκαμελής του οικογένεια. Η ένταξη του στις ακαδημίες της Αρχεντίνος Τζούνιορς έμελλε να είναι το πρώτο βήμα για να δραπετεύσει από τη μικροαστική μιζέρια του Μπουένος Άιρες.

Το 1995, όταν ήταν ήδη 17 ετών, οι δύο «αιώνιοι» της αργεντίνικης πρωτεύουσας, η Ρίβερ Πλέιτ και η Μπόκα Τζούνιορς, έβαλαν στο «μάτι» τον ταλαντούχο πιτσιρικά και θέλησαν να τον κάνουν δικό τους. Εκείνος, προερχόμενος από την εργατική τάξη, δεν μπορούσε παρά να επιλέξει να μετακινηθεί στην Μπόκα, έναντι 800 χιλιάδων δολαρίων, της οποίας άλλωστε ήταν οπαδός από την παιδική του ηλικία.

Στις 10 Νοεμβρίου 1996 ο Ρικέλμε έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, στην νίκη με 2-0 επί της Ουνιόν Σάντα Φε για το πρωτάθλημα.



Το πρώτο του γκολ με τους «Χεϊνέσες» το πέτυχε δύο αγωνιστικές αργότερα απέναντι στην Ουρακάν, σημειώνοντας το τελευταίο τέρμα στην επιβλητική νίκη με 6-0.



Εκείνη τη χρονιά σημείωσε 22 εμφανίσεις στην «Πριμέρα Ντιβιζιόν» πετυχαίνοντας 4 γκολ.
Ο βιρτουόζος μέσος δεν άργησε να καθιερωθεί στην Μπόκα όπου παρέμεινε για 6 χρόνια μέχρι να φύγει για την ευρωπαϊκή του περιπέτεια. Στην πρώτη αυτή περίοδο παραμονής του στην ομάδα συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων.

Δεκάρι... παλιάς κοπής, με σπάνια αντίληψη του χώρου, πόδι… διαβήτη, μαγική ντρίμπλα, εξαιρετικό σουτ αλλά και αξιοσημείωτες ηγετικές ικανότητες έγινε σύντομα το κέντρο του μικρόκοσμου της Μπόκα. Ταυτόχρονα είχε αρχίσει να αναπτύσσει και την ιδιόρρυθμη προσωπικότητά του, που έκανε τη συνεργασία μαζί του μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση για συμπαίκτες και προπονητές.

Πιθανότατα δεν είναι τυχαίο ότι ανδρώθηκε στο ίδιο κλαμπ που ανέδειξε κάποιες από τις πλέον ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες, όπως τον Μαραντόνα και τον Τέβεζ. Ο τοπ σκόρερ, άλλωστε, όλων των εποχών για την ομάδα του λιμανιού, Μάρτιν Παλέρμο, όταν ανακοίνωσε την απόφαση του να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο ανέφερε ως μία από τις αιτίες το ότι δεν μπορούσε πλέον να μοιράζεται τα ίδια αποδυτήρια μαζί του!

Ύστερα από 5 χρόνια παραμονής στην Ισπανία, με ένα μάλλον αδιάφορο πέρασμα από την Μπαρτσελόνα, αλλά με καταπληκτικές σεζόν με τη Βιγιαρεάλ, ο Ρικέλμε επαναπατρίζεται το Φλεβάρη του 2007. Είχε προηγηθεί η σύγκρουσή του με τον προπονητή των «κίτρινων υποβρυχίων», Μανουέλ Πελεγκρίνι και οι διοικούντες τον ισπανικό σύλλογο αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τον… αργεντίνικο μπελά στέλνοντάς τον δανεικό στην ποδοσφαιρική του κοιτίδα.

Ο Ρικέλμε δε χρειάστηκε πολύ για να προσαρμοστεί. Σκόραρε σε κάθε έναν αγώνα που έδωσε η Μπόκα, από τη φάση των 16 ως και τους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου μετά από 4 χρόνια.



Το χειμώνα του 2008 βρέθηκε η φόρμουλα ώστε να σπάσει το συμβόλαιο του με την Βιγιαρεάλ, οπότε και αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τη Τζούνιορς. Έκτοτε, σημείωσε 152 συμμετοχές και 39 γκολ κερδίζοντας δύο Απερτούρα,το 2008 και το 2011, ενώ συμμετείχε και στον φετινό τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, τον πρώτο για την Μπόκα μετά από εκείνη την κατάκτηση του 2007 στην οποία είχε υπάρξει καταλύτης.

Συνολικά στην καριέρα του στην Μπόκα μέτρησε 347 εμφανίσεις, που τον καθιστούν τον δέκατο σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου και σκόραρε 95 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.





Με τους «Χεϊνέσες» κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Απερτούρα (1998, 2000, 2008, 2011) και 1 Κλαουζούρα (2000), κέρδισε 3 Κόπα Λιμπερταδόρες (2000, 2001, 2007), ένα Ρεκόπα (2008) και ένα Διηπειρωτικο (2000).

Είναι βέβαιο ότι οι οπαδοί της ομάδας θα θυμούνται για πάντα τον χαρισματικό παίκτη που αφιέρωσε τη ζωή του στο ποδόσφαιρο κι εκείνο τού το ανταπέδωσε και με το παραπάνω, όπως ομολογεί ο ίδιος: «Το ποδόσφαιρο μού έδωσε τα πάντα. Όπως τα μικρά κορίτσια λατρεύουν τις κούκλες, έτσι και για μένα είναι το ωραιότερο δώρο που θα μπορούσα να είχα πάρει ποτέ. Αυτός που το εφηύρε είναι πραγματικός ήρωας!»

Δήμητρα Κυριακίδου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube