Εχει ακουστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για την ελληνική παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις στίβου. «Ελειπε το… κερασάκι», έλεγαν οι επικεφαλής, μιλώντας για το μετάλλιο που όλα τα κάνει πιο ωραία.

Το Ελσίνκι λοιπόν είχε… κερασάκι για την ελληνική ομάδα. Το έβαλε με το χάλκινο μετάλλιο που πήρε η Νικόλ Κυριακοπούλου πάνω στα 11 κομμάτια… γλυκού της αποστολής της χώρας μας, όσες και οι συμμετοχές που είχαμε στους τελικούς.

Της Ρούλας Βλασσοπούλου

Στην αναχώρηση από την Ελλάδα βέβαια την προηγούμενη εβδομάδα, η προσδοκία για τα… κερασάκια ήταν μεγαλύτερη. Ακόμη κι έτσι όμως, το «ποτήρι» για την παρουσία των αθλητών μας στο 21ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου θεωρείται μισογεμάτο.

Οσοι παρακολούθησαν τους αγώνες δεν δυσκολεύτηκαν να διαπιστώσουν πως το επίπεδο ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες φορές. Πολλοί πρωτοκλασάτοι αθλητές της «γηραιάς» ηπείρου επέλεξαν να μην διακόψουν την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Και τη θέση τους πήραν νεαρότεροι.

Το γεγονός αποδεικνύεται και μαθηματικά. Σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχαν σημειωθεί στην προηγούμενη διοργάνωση, μόνο σε 8 από τα 21 αγωνίσματα των ανδρών εκείνες ήταν καλύτερες στο Ελσίνκι. Στις γυναίκες το δείγμα ήταν ακόμη μικρότερο. Μόλις τρεις πρωταθλήτριες Ευρώπης εξασφάλισαν αυτό τον τίτλο κάνοντας καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με εκείνη που είχε σημειωθεί το 2010 στη Βαρκελώνη.

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως στα τρία αγωνίσματα που έδωσαν τη μεγαλύτερη χαρά στην ελληνική ομάδα η τάση δεν ήταν τέτοια. Στο επί κοντώ των ανδρών, ο πήχης πήγε ψηλότερα για τους δύο πρώτους του αγώνα σε σχέση με το 2010. Και με το 5,72 μ. που σημείωσε ο Κώστας Φιλιππίδης για να είναι πέμπτος, θα είχε πάρει ακριβώς την ίδια θέση και στη Βαρκελώνη. Στα 110 μ. εμπόδια, όπου ο Κώστας Δουβαλίδης μπήκε με πανελλήνιο ρεκόρ στον τελικό, η κούρσα ήταν πιο γρήγορη από την αντίστοιχη του 2010.

Τέλος στο αγώνισμα που έφερε τη χώρα μας στον πίνακα μεταλλίων, το επί κοντώ γυναικών, και οι τρεις άλτριες ανέβηκαν στο βάθρο περνώντας τα 4,60 μέτρα. Το 2010 το χρυσό κρίθηκε στα 4,75 μ., ενώ οι άλλες δύο θέσεις «έκλεισαν» στα 4,65 μέτρα. Ομως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως στο Ελσίνκι ο αγώνας έγινε υπό συνεχή βροχή, κάτι που εννοείται ότι επηρέασε τις άλτριες.

Σαφώς βέβαια για την ελληνική ομάδα χάθηκαν ευκαιρίες, που δεν δίνονται κάθε ημέρα στις μεγάλες διοργανώσεις. Τόσο για ένα ακόμη μετάλλιο, όσο και για περισσότερες προκρίσεις σε τελικούς. Ομως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς για παράδειγμα ότι παρότι η Νίκη Πανέττα (6η) και η Αθανασία Πέρρα (7η) έχασαν μία τεράστια ευκαιρία να βρεθούν στο βάθρο, ακόμη κι έτσι ήταν η πρώτη φορά που στάθηκαν αξιοπρεπώς σε έναν σημαντικό τελικό.

Και επειδή σε κάθε μεγάλη διοργάνωση η ομάδα οφείλει να «κερδίζει» τουλάχιστον έναν αθλητή, στο Ελσίνκι αυτό έγινε με την Μαρία Μπελιμπασάκη. Στα 21 της έκανε το ντεμπούτο της στις μεγάλες διοργανώσεις φτάνοντας στον ημιτελικό των 200 μ., όπου πλησίασε το ατομικό της ρεκόρ αλλά και τις θέσεις που οδηγούσαν στον τελικό.

Οπως και να έχει, σαφώς καλή ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στον πίνακα μεταλλίων μετά από το «διάλειμμα» της Βαρκελώνης, «συμπαθητική» και η κατάταξή της στον πίνακα των θέσεων όπου βαθμολογούνται οι συμμετοχές στην οχτάδα (21η θέση με 17 βαθμούς), αλλά πιο σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που βγήκαν στο Ελσίνκι ενόψει Ολυμπιακών αγώνων.

Η Κυριακοπούλου πήρε το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, ο Φιλιππίδης κατέκτησε την καλύτερη θέση του σε σημαντικό αγώνα ανοιχτού στίβου, ο Δουβαλίδης έτρεξε για πρώτη φορά σε τελικό ενός σπουδαίου «ραντεβού». Καλά δείγματα με τους Ολυμπιακούς αγώνες να πλησιάζουν.

Η Πανέττα με την Πέρρα έδειξαν ότι ίσως στο μέλλον να μπορούν να κάνουν και την κρίσιμη στιγμή τα άλματα που κάνουν πιο ήρεμες. Οσο για την περίπτωση του Περικλή Ιακωβάκη, ο ίδιος προβληματίστηκε περισσότερο από όλους. Για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση δεν βελτίωσε την επίδοσή του, ενώ πιο πολύ τον ανησύχησε ο τρόπος με τον οποίο έχασε τις κούρσες του. Ο χρόνος που απομένει όμως μέχρι το Λονδίνο μπορεί να αποδειχθεί «βάλσαμο» για τις πληγές του.

Οι θέσεις των Ελλήνων στο Ελσίνκι

3. Κυριακοπούλου Επί κοντώ 4,60 μ.
5. Κ. Φιλιππίδης Επί κοντώ 5,72 μ.
6. Πανέττα Τριπλούν 14,23 μ.
7. Πέρρα Τριπλούν 14,23 μ.
8. Ιακωβάκης 400 μ. εμπ. 50.57
8. Δουβαλίδης 110 μ. εμπ. 13.59
9. Τσιάμης Τριπλούν 16,52 μ.
9. Λίκα Ακοντισμός 56,25 μ.
9. Φιλάνδρα 800 μ. 2.02.37
10. Μπελιμπασάκη 200 μ. 23.31
11. Παπαχρήστου Τριπλούν 13,89 μ.
11. Στεργίου Yψος 1,80 μ.
13. Λεδάκη Επί κοντώ 4,35 μ.
14. Διαμαντάρας Μήκος 7,81 μ.
16. Μπανιώτης Yψος 2,19 μ.
18. Σταματόγιαννης Σφαιροβολία 18,95 μ.
20. Μπελιμπασάκη 100 μ. 11.56
23. Παπαδόπουλος 400 μ. εμπ. 51.89
24. Γ. Φιλιππίδης Ακοντισμός 72,39 μ.
25. Γ. Τσάκωνας Μήκος 7,64 μ.
28. Τρέμος Δισκοβολία 56,94 μ.
32. Δημητράκης 800 μ. 1.49.88
-. Λ. Τσάκωνας 200 μ. ακυρ.
-. Στεφανίδη Επί κοντώ ακυρ.
-. Υφαντίδου Επταθλο εγκ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube