Αδιανόητο και πρωτοφανές να δημοσιοποιούνται από τον ΣΕΓΑΣ τα στοιχεία του Τηλέμαχου Ρούτα, ο οποίος βρέθηκε "θετικός" στο πρώτο δείγμα ελέγχου ντόπινγκ και, ενώ, δεν έχει επαληθευτεί η διαδικασία με την εξέταση του δεύτερου δείγματος, όπως τόνισε ο νομικός εκπρόσωπος του αθλητή στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6, Γιάννης Μαρακάκης.

O δικηγόρος του Έλληνα πρωταθλητή στα 400 μέτρα επισήμανε ότι η ομοσπονδία ήταν υποχρεωμένη να προφυλάξει τα δικαιώματα του αθλητή, περιμένοντας και το δεύτερο δείγμα, χωρίς να βιαστεί να τον εκθέσει.

Μάλιστα, ανέφερε και ένα παρόμοιο παράδειγμα το 2004, όταν είχε βρεθεί "θετική" σε έλεγχο ντόπινγκ η Τόνια Μαχαίρα και τα τότε μέλη της ΚΟΕ είχαν αποδειχθεί λάθος.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Γιάννη Μαρακάκη στους 94,6 και την εκπομπή «insiders»:

Για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ρούτα: «Πρώτα από όλα, να υπογραμμίσουμε ότι κανείς από εμάς δεν καλύπτει καταστάσεις ντόπινγκ και είμαστε υπέρμαχοι του καθαρού αθλητισμού. Αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε με το αυτονόητο για να συνεχίσουμε. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του αθλητή, ο οποίος είναι ακόμα φερόμενος σε απαγορευμένες ουσίες και δεν υπάρχει τίποτα επίσημο ακόμα. Γνωρίζω μέσα από το ΕΣΚΑΝ, ότι οι αθλητές κατηγορούνται αρχικά εκεί μετά στην ομοσπονδία. Και αυτοί εξεπλάγησαν για τη βιαστική δημοσιοποίηση, καθώς όφειλαν να τον προστατεύσουν. Ανεπίτρεπτο να τιμωρείται κάποιος εκ προοιμίου, ο οποίος είναι απλά φερόμενος για ντόπινγκ και να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του, έχοντας μπει στο ‘μάτι’ των καχύποπτών. Οι διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων είναι ξεκάθαροι και η ομοσπονδία αντί να προστατεύσει τα μέλη της, έσπευσε να βγάλει τα μάτια της».

Για τον αποκλεισμό του αθλητή από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι: «Φυσικά να μην τον στείλει, έπρεπε όμως να το διαχειριστεί με διακριτικότητα. Δεν γίνεται να ανακοινώνει τα στοιχεία του, όταν η ομάδα φεύγει για εθνικό σκοπό και να μην τον σέβεται, που έχει προσφέρει τα πάντα τα τελευταία 6-7 χρόνια».

Για το παρόμοιο περιστατικό του παρελθόντος: «Το 2004 είχε αποβληθεί η Τόνια Μαχαίρα από τον τελευταίο της αγώνα, όντας φερόμενη για ντόπινγκ. Η ομοσπονδία της είχε ζητήσει πίσω τα ρούχα, καθώς βιάστηκαν να την καταδικάσουν και τελικά μετά από 15 μέρες είχε βγει ‘καθαρή’. Πήρε πίσω μια αποζημίωση, αλλά κανείς δεν θα φέρει πίσω τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τότε. Ο ΣΕΓΑΣ έπρεπε να διδαχθεί από το συγκεκριμένο παράδειγμα και να είναι περισσότερο προσεκτική».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρακάκης τόνισε: «Περάσαμε μια ‘χρυσή’ δεκαετία από το 1995 μέχρι το 2006, όπου ευδοκίμησε ο αθλητισμός και τώρα βλέπεις όλο και λιγότερους αθλητές και είναι κρίμα. Τώρα που δεν βρίσκεις εύκολα χορηγούς, που είναι δύσκολο να χρηματοδοτήσεις τον αθλητισμό, να κόβεις τα φτερά των αθλητών είναι λάθος στρατηγική. Ελπίζω ο κ. Ιωαννίδης να διορθώσει τις διατάξεις των προσωπικών δεδομένων, γιατί δυστυχώς κάθε φορά βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Αγαπάμε τους αθλητές και τα παιδιά μας, πρέπει κυρίως να σεβόμαστε τόσο την διαδρομή τους, όσο και τους νόμους. Δεν είναι δυνατόν η ίδια η ομοσπονδία να κάνει χρήση των δεδομένων, όταν ο αθλητής δεν ξέρει καλά -καλά για πιο λόγο έχει τιμωρηθεί».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube