Το μπρίο, η φινέτσα, η φαντασία, εναντίον του ποδοσφαίρου του ρεαλισμού, του ποδοσφαίρου των ρομπότ.
Η ατάκα του Γιάννη Διακογιάννη, στον τελικό του Μουντιάλ του 1982, είναι αυτή που περικλείει όλη την ουσία για τις αναμετρήσεις της Ιταλίας με την Γερμανία.
Ο Κώστας Μιαούλης αναλύει στο sport-fm.gr την κόντρα των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων.
Επτά παγκόσμιοι τίτλοι και 4 ευρωπαϊκοί συγκρούονται αύριο στη Βαρσοβία, με φόντο μια θέση στον τελικό του Κιέβου, την Κυριακή. Μην ξεχνάμε ωστόσο, πως αυτός ο ημιτελικός μοιάζει ουσιαστικά σαν μια πρόγευση της μάχης του Μόντι με την Μέρκελ με φόντο τα ευρω-ομόλογα, σε ένα κολασμένο τετραήμερο που θ’ ακολουθήσει σε αυτό το θέμα μέχρι την Κυριακή.
Για 31η φορά συνολικά και για 8η σε επίσημη αναμέτρηση θα κοντραριστούν οι Γερμανοί με τους Ιταλούς. Η «σκουάντρα ατζούρα» μπορεί να κατεβαίνει σε αυτό το ματς σαν θεωρητικό αουτσάιντερ, ωστόσο η προϊστορία στα επίσημα ματς είναι με το μέρος της, μιας και έχει κάνει ουκ ολίγες «κηδείες» στη νασιονάλμανσαφτ κι αποτελεί τον κακό της δαίμονα. Στις 7 επίσημες αναμετρήσεις που προηγήθηκαν οι Ιταλοί έχουν τρεις νίκες και τέσσερα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.
Βέβαια, οι Γερμανοί έχουν να περηφανεύονται πως σε ημιτελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έχουν χάσει μόνο μια φορά στις έξι περιπτώσεις που αγωνίστηκαν κι αυτή ήταν το 1988. Ωστόσο από ημιτελικούς -και ειδικά με την Ιταλία- έχουν πικρές εμπειρίες, αφού ηττήθηκαν και στο ματς του αιώνα το 1970, με 4-3 στην παράταση, αλλά και στην αναμέτρηση του 2006, στο Ντόρτμουντ με 2-0 με γκολ στα δύο τελευταία λεπτά της παράτασης.
Επιπλέον οι Ιταλοί έχουν έναν κερδισμένο τελικό σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Μαδρίτη το 1982, όταν η ομάδα του Μπέαρζοτ καθήλωσε με ένα ξέσπασμα στο δεύτερο μέρος στην Δυτική Γερμανία με 3-1. Οι Γερμανοί δεν έχουν κερδίσει ποτέ σε Euro ή Μουντιάλ την Ιταλία και αυτό καλούνται να καταφέρουν την Πέμπτη το βράδυ. Σε τελική φάση Euro, Γερμανία και Ιταλία έχουν συναντηθεί δυο φορές. Το 1988 στο Ντίσελντορφ με το παιχνίδι να τελειώνει ισόπαλο 1-1 (Μαντσίνι και Μπρέμε τα γκολ), ενώ στο Μάντσεστερ οκτώ χρόνια αργότερα ήρθαν ισόπαλοι δίχως τέρματα.
Επίθεση vs άμυνας
Σε αυτό το Euro οι αριθμοί σαφέστατα είναι με το μέρος των «πάντσερ». Έχουν σκοράρει εννέα φορές, έναντι τεσσάρων των Ιταλών. Έχουν επικρατήσει, δε, και στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσαν, ενώ η σκουάντρα ατζούρα έχει μόνο μια νίκη και τρεις ισοπαλίες. Η Ιταλία έχει δεχτεί μόλις δύο γκολ, έναντι τεσσάρων των Γερμανών, ενώ το εντυπωσιακό είναι πως -παρά το γεγονός πως έχει 87 τελικές προσπάθειες- δεν έχει ούτε τα μισά τέρματα των «πάντσερ», που έχουν 9 τέρματα σε 60 τελικές.
Ο Μπαλοτέλι, με 12 τελικές εντός στόχου και 9 εκτός στόχου, κατάφερε να σκοράρει μόνο με την Ιρλανδία. Ο Μαρκίζιο βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας του συστήματος αξιολόγησης με 9.54, ενώ δεύτερος Ιταλός (με 8.90) είναι ο Μπουφόν, που βρίσκεται στην 19η θέση. Τους δύο πρώτους Γερμανούς από την άλλη, που είναι ο Κεντίρα και ο Σβαϊνστάιγκερ, τους συναντάμε στην 16η και 17η θέση με 8.99 και 8.96 αντίστοιχα.
Πίρλο vs Σβαϊνστάιγκερ
Ο Αντρέα Πίρλο είναι σίγουρα ο άνθρωπος στον οποίο βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό το οικοδόμημα του Τσέζαρε Πραντέλι. Ο άσος της Γιούβε έχει 76% με 284 ολοκληρωμένες πάσες στις 373. Από την άλλη, ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ ο άνθρωπος που έβγαλε τις δύο ασίστ στο ματς με την Ολλανδία, παρουσιάζεται με 291 στις 353 πάσες και είναι ο ιθύνων νους για τα «πάντσερ».
Πάντως ο Αντρέα Πίρλο παρουσιάζεται αποτελεσματικός και στις προωθητικές μεταβιβάσεις, έχοντας σε αυτόν τον τομέα με 181 στις 238. Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι δύο ποδοσφαιριστές θα καθορίσουν κατά μεγάλο ποσοστό την έκβαση του ημιτελικού. Ο άσος της Μπάγερν, παρά το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε, μάλλον θ’ αγωνιστεί στην αναμέτρηση της Βαρσοβίας.