Πρόκειται για τον κορυφαίο Ουκρανό ποδοσφαιριστή των τελευταίων 25 χρόνων. Ο λόγος για τον Αντρέι Σεβτσένκο ο οποίος παρά τις πολλές επιτυχίες του σε συλλογικό επίπεδο με τις ομάδες που αγωνίστηκε, δεν είχε γνωρίσει μέχρι τώρα μια μεγάλη στιγμή με την εθνική ομάδα της Ουκρανίας. Αυτή (αν και άργησε) ήρθε τελικά στα 36 του με τη χθεσινή νίκη των συνδιοργανωτών απέναντι στη Σουηδία με δύο δικά του γκολ. Τo sport-fm.gr θυμάται τα χάιλαϊτ στην καριέρα του μεγάλου επιθετικού και σας τα παρουσιάζει.

Το πρώτο αίμα!


Ο ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός κόσμος αρχίζει να παίρνει χαμπάρι τι γίνεται όταν ο 21χρονος τότε Αντρέι, φορώντας τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου θα οδηγήσει την ομάδα του σε μεγαλειώδη νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 4-0 μέσα στο Καμπ Νου για την φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1997/98. Δύο κεφαλιές και ένα πέναλτι συνθέτουν το χατ τρικ του ανερχόμενου Ουκρανού πιτσιρικά.





Στοπ στην Ρωσία

Ρωσία και Ουκρανία τίθενται αντιμέτωπες στην Μόσχα τον Οκτώβριο του 1999, σε παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2000. Οι Ρώσοι μετρούσαν μέχρι τότε επτά νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις απέναντι στα πρώην «αδέρφια» τους Ουκρανούς και όποιος από τους δύο κατακτούσε τη νίκη τερμάτιζε πρώτος στον όμιλο και έπαιρνε την απευθείας πρόκριση για τα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου. Η Ρωσία προηγείται με το φάουλ του Βαλερί Κάρπιν αλλά ο Σεβτσένκο με δικό του φάουλ στο 88’ (και με την βοήθεια του τερματοφύλακα Φιλιμόνοφ) θα φέρει το ματς στο 1-1. Η συνέχεια βέβαια ήταν απογοητευτική για τους Ουκρανούς αφού στα μπαράζ έμειναν έξω από την Σλοβενία.



Έργο τέχνης

Ίσως το ομορφότερο γκολ στην καριέρα του να είναι αυτό απέναντι στη Γιουβέντους τον Δεκέμβριο του 2001. Σε ματς χωρίς ιδιαίτερη σημασία αλλά στο πρώτο ματς του Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο των «ροσονέρι», ο Σεβτσένκο θα αφήσει πίσω του τους Ντάβιντς, Φεράρα, Μοντέρο και Πεσότο και με ένα εκπληκτικό σουτ από πλάγια θέση θα στοιχειώσει για πολύ καιρό τα όνειρα του Τζιανλουίτζι Μπουφόν!



Πληγώνοντας την συμπολίτισσα

Στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ για τη σεζόν 2002/03, Μίλαν και Ίντερ κοντράρονται στον ιταλικό εμφύλιο. Με το πρώτο ματς να έχει λήξει 0-0 (με γηπεδούχο την Μίλαν), στον επαναληπτικό ο Σεβτσένκο θα πετύχει το γκολ πρόκριση για την ομάδα του αφού σε πρώτο χρόνο ζάλισε τον Ιβάν Κόρντομπα και σε δεύτερο πλάσαρε επιτυχώς τον Φραντσέσκο Τόλντο.




Το σήκωσε!

Αμέσως μετά το συναπάντημα με την Ίντερ στα ημιτελικά, η Μίλαν θα αντιμετωπίσει την Γιουβέντους στον τελικό του «Όλντ Τράφορντ» (2003). Μετά από 120 λεπτά αγώνα και το 0-0 να παραμένει, το τρόπαιο κρίνεται στο πέναλτι του «Σέβα». Η μπάλα στην αριστερή γωνία, ο Μπουφόν στην δεξιά και η Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από εννιά χρόνια!



ΚΑΙ πρωτάθλημα ΚΑΙ Χρυσή μπάλα

Το μοναδικό πρωτάθλημα Ιταλίας που πανηγύρισε με τη φανέλα της Μίλαν ήρθε το 2004. Το ματς τίτλου απέναντι στην Ρόμα θα κριθεί με 1-0 υπέρ της Μίλαν με κεφαλιά-γκολ του μεγάλου Ουκρανού. Η χρονιά αυτή ίσως είναι και η κορυφαία στην καριέρα του, αφού θα κατακτήσει και την Χρυσή Μπάλα, όντας ο τρίτος Ουκρανός ποδοσφαιριστής μετά τους Όλεγκ Μπλαχίν (1975) και Ιγκόρ Μπελάνοφ (1986) που πετυχαίνει αυτή τη διάκριση.



Το καλύτερο(;) φινάλε

Η κορυφαία του στιγμή με το εθνόσημο (μέχρι την επόμενη) ήρθε στο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro 2012 στο Κίεβο, στο παιχνίδι απέναντι στην Σουηδία. Με δύο κεφαλιές θα «γυρίσει» το παιχνίδι και θα δώσει στην Ουκρανία την παρθενική της νίκη στο πρώτο ματς της ιστορία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.





Επιμέλεια: Αλέξης Περδίκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube