Σε ρόλο σεφ προσωπικοτήτων απολαύσαμε πρόσφατα τους Τζένσον Μπάτον και Ρομέν Γκροζάν στο motorhome της Pirelli (ο χώρος στα πιτς με τα φορτηγά και τους τεχνικούς), με τους δύο πρωταθλητές να συμμετέχουν σε έναν αγώνα... μαγειρικής, υπό το βλέμμα του Πολ Χέμπερι, του αγωνιστικού διευθυντή της ιταλικής φίρμας.
Η προσπάθεια των δύο οδηγών και η γευσιγνωσία μερικών γαστρονομικών σπεσιαλιτέ από το motorhome της Pirelli, αποτέλεσαν το σκηνικό παρουσίασης του “Miles & Meals – handcrafted by Pirelli”: ενός βιβλίου μαγειρικής που αποκαλύπτει τα μυστικά των σεφ της Pirelli και εισέρχεται στο άδυτο του έμπειρου προσωπικού της.
Το “Miles & Meals”, μία συλλεκτική έκδοση-δώρο για τους προσκεκλημένους και φίλους της Pirelli, είναι ένας χαρούμενος τρόπος απεικόνισης των ομοιοτήτων μεταξύ ελαστικών και... ριζότο, γομών και συστατικών. Είναι μία άλλη διάσταση του κόσμου των ελαστικών, που προβάλλει την πιο ανάλαφρη πλευρά της καθημερινότητας στο motorhome.
«Το να φτιάχνεις ένα καλό ελαστικό είναι σαν να φτιάχνεις ένα καλό ριζότο», γράφει ο Μαουρίτσιο Μποϊόκι στην αρχή του βιβλίου: διευθυντής τμήματος έρυενας και εξέλιξης (R&D) της Pirelli και "πατέρας" των ελαστικών Formula One P Zero & Cinturato.
Το βιβλίο παραλληλίζει τις συνταγές μαγειρικής με τις γόμες των ελαστικών. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα μίξης συστατικών υψηλής ποιότητας σε ισορροπημένες αναλογίες με κύριους συντελεστές το συνεχή έλεγχο, την πολυετή εμπειρία και τον αμέριστο σεβασμό προς τον τελικό πελάτη: ανεξάρτητα αν πρόκειται για μία ομάδα που χρησιμοποιεί ελαστικά ή έναν διακεκριμένο καλεσμένο του motorhome.
Ένα ακόμα κοινό στοιχείο είναι η ανθρώπινη γνώση. Η πινελιά ενός ειδικού είναι κρίσιμη στην κουζίνα και εξίσου ζωτική όταν πρόκειται για τη διαχείριση της προηγμένης τεχνολογίας που διέπει την παραγωγή σύγχρονων αγωνιστικών ελαστικών. Αυτό το σημαντικό στοιχείο εκφράζεται με τη λέξη κλειδί στην υποκεφαλίδα του βιβλίου "φιλοτεχνημένο" ("handcrafted") καθώς και στις φωτογραφίες που απεικονίζουν τους μηχανικούς της Pirelli να μετρούν, να αναλύουν και να προετοιμάζουν ελαστικά για αγώνες.
Το “Miles & Meals” συγκεντρώνει τις συνταγές του αρχισέφ της Pirelli, Φαμπρίτσιο Τανφάνι, υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου φιλοξενίας, Κριστιάν Σταουρένγκι. Το βιβλίο παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες γαστρονομικές δημιουργίες της κουζίνας τους, που σερβίρονται σε κάθε αγώνα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Οι συνταγές – που βασίζονται στην ιταλική κουζίνα, αλλά συχνά είναι επηρεασμένες από τις γεύσεις των χωρών διεξαγωγής των γκραν πρι – συνοδεύονται από εντυπωσιακές πρωτότυπες φωτογραφίες των συστατικών σε περιβάλλον F1, κυρίως όταν πρόκειται για ζυμαρικά.
Έτσι τα agnolotti έχουν το σχήμα αγωνιστικών αυτοκινήτων που πηγαίνουν "τραινάκι" στις εισόδους των στροφών, τα paccheri είναι μονοθέσια που κατεβαίνουν μία ευθεία πλαισιωμένα με ελαστικά από τοματίνια και κουκουνάρια, το πασπαλισμένο χοντρό αλάτι παραπέμπει σε μία "παγίδα" εξόδου από χαλίκια, ένα φύλλο βασιλικού σηματοδοτεί το πράσινο φως ακόμα και ένα χταπόδι παίρνει τη μορφή μηχανικού με... οκτώ χέρια – έτοιμου για το ταχύτερο πιτ στοπ.
Κάθε συνταγή συνοδεύεται από ανέκδοτα που αφηγούνται την ιστορία ενός σιρκουί από την άποψη των ελαστικών και της κουζίνας. Έτσι διαπιστώνουμε ότι το αυστραλιανό Angus beef είναι η καλύτερη επιλογή για ένα κλασικό, ιταλικό φιλέτο, ότι στις αγορές του Νέου Δελχί μπορείς να βρεις άφθονα συστατικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στην κουζίνα της Τοσκάνης, ενώ το αβοκάντο μπορεί να γίνει το καλύτερο συνοδευτικό σε μία μεσογειακή σαλάτα με θαλασσινά.
Υπάρχουν επίσης πολλές ιστορίες από το παρασκήνιο και την ατμόσφαιρα του motorhome της Pirelli και των μηχανικών της εταιρίας. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες πιο χαλαρωτικών στιγμών όπως η "Ιταλική Κυριακή", ένα είδος φυγής - ένα μικρό διάλειμμα που αρχικά σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της τροπικής ζέστης της Μαλαισίας – από τη σκληρή πραγματικότητα των καθημερινών συναντήσεων, τις αναλύσεις στρατηγικής, τη συλλογή δεδομένων και τον υπολογισμό του κάμπερ και των σεταρισμάτων για κάθε αγώνα.
Η φιλοξενία της Pirelli σε αριθμούς
Γεύματα που σερβίρονται την ημέρα: 180
Γεύματα που σερβίρονται το χρόνο: 21.600 (κατά τη διάρκεια 20 γκραν πρι και 4 περιόδων δοκιμών)
Γεύματα ανά γκραν πρι: περίπου 600
Κρέας (σε κιλά): 18 κιλά / ημέρα – 90 κιλά / γκραν πρι
Ψάρι (σε κιλά): 12 κιλά / ημέρα – 60 κιλά / γκραν πρι
Ζυμαρικά (σε κιλά): 10 κιλά / ημέρα – 50 κιλά / γκραν πρι
Λάδι: 15 λίτρα / εβδομάδα
Ψωμί: 50 μπαγκέτες / ημέρα
Νερό: 1500 μπουκάλια μισού λίτρου / εβδομάδα
Καφές: 2000/2500 καφέδες / γκραν πρι
Γάλα: 100 λίτρα / εβδομάδα με καπουτσίνο και τσάι
Φρούτα: 35 κιλά / εβδομάδα
Σύνολο θέσεων: 38
Κάθε τραπέζι "ανανεώνεται" κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ανά γεύμα, αφού σερβίρονται περίπου 150 γεύματα στην ομάδα και τους προσκεκλημένους.
Στον τομέα φιλοξενίας εργάζονται 8 άτομα: 3 σερβιτόρες, 2 βοηθοί σεφ, 1 διευθυντής (Φεντερίκα Μαρίνι) αλλά και οι Κριστιάν και Φαμπρίτσιο.
Μέγεθος κουζίνας: 2,50 μ. πλάτος και 7 μ. μήκος.
Εμβαδόν Motorhome: 85 τ.μ.