Επενδυτή δεν βρίσκει.
Άδεια δεν βρίσκει.
Τους μετόχους της δεν τους βρίσκει.
Ίσως βρει, όμως, νέο σωτήριο… άρθρο!
Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή των Αντώνη Πανούτσου και Αντώνη Καρπετόπουλου στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, o εμπνευστής της υπαγωγής στο 44, Γιώργος Κιντής, φέρεται να έχει εντοπίσει (και να έχει ήδη συζητήσει με τον Ντέμη Νικολαΐδη) το ενδεχόμενο να υπαχθεί η ΑΕΚ στο άρθρο 106ια του πτωχευτικού δικαίου.
Κάτι που -αν επιδιωχθεί και επιτευχθεί- θα τη βάλει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και θα της επιτρέψει να «κουρέψει» οριστικά και νόμιμα ένα μεγάλο μέρος των χρεών της.
Μοιάζει σχεδόν ειρωνικό για την ΑΕΚ. Διότι οκτώ χρόνια μετά την ευεργετική (και νόμιμη) υπαγωγή της στο άρθρο 44 κι ενώ η εγκληματική αμέλεια των μετόχων της απειλεί να το διαρρήξει, ο εμπνευστής της ιδέας φέρεται να έχει άλλη πρόταση για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.
Ο Γιώργος Κιντής, λοιπόν, παρουσιάζεται να έχει εντοπίσει και να έχει θέσει ήδη υπόψη του Ντέμη Νικολαΐδη την πιθανή υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 106ια του πτωχευτικού δικαίου. Μια διάταξη που αφορά εταιρείες οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και οι οποίες -εφόσον υπαχθούν- μπαίνουν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Ανεξάρτητα, λοιπόν από το αν η ιδέα Κιντή γίνει δεκτή και προχωρήσει, το sport-fm.gr απευθύνθηκε σε έγκριτο νομικό και με τη βοήθεια του εξηγεί τη σχετική διαδικασία, που έχει ως εξής:
Η εταιρεία που καταθέτει το σχετικό αίτημα στο δικαστήριο πρέπει να πληροί τουλάχιστον δυο προϋποθέσεις. Καταρχάς να μπορεί ν’ αποδείξει πως δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Και ταυτόχρονα να προσκομίσει βεβαίωση τράπεζας ότι υπάρχει αξιόχρεος επενδυτής που ενδιαφέρεται για το ενεργητικό της επιχείρησης (δηλαδή για το τμήμα πέραν των χρεών).
Αφού δηλωθεί, λοιπόν, ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο του εκκαθαριστή -κι εφόσον το δικαστήριο το κάνει δεκτό- αναλαμβάνει να απογράψει και να αποτιμήσει το ενεργητικό. Όταν το κάνει, διενεργείται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός και το ενεργητικό (η εταιρεία δηλαδή απαλλαγμένη από τα χρέη) διατίθεται σε όποιον κάνει την καλύτερη προσφορά.
Κατόπιν φτιάχνεται ένα σχέδιο μεταβίβασης, το οποίο υπογράφει ο πλειοδότης -είτε με τους όρους που πρότεινε ο ίδιος, είτε με εκείνους που τυχόν θα επιβάλλει επιπλέον το δικαστήριο.
Το σημείο-κλειδί, όμως, είναι τι γίνεται με το αντίτιμο (σύμφωνα με την προσφορά που έκανε ο πλειοδότης). Καταρχάς, λοιπόν, το 40% απ’ αυτό πρέπει να καταβληθεί τοις μετρητοίς και το υπόλοιπο σε διάστημα πέντε χρόνων. Έπειτα διαμέσου του εκκαθαριστή διανέμεται συμμέτρως στους πιστωτές, ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΣ ταυτόχρονα την εταιρεία από τα υπόλοιπα χρέη σε εκείνους!
Με λίγα λόγια, εφόσον η ΑΕΚ κινήσει τη σχετική διαδικασία και το δικαστήριο αποφασίσει να υπαχθεί στο άρθρο, θα μπορεί με το ποσό που εξαγοράστηκε το ενεργητικό της να «κουρέψει» δραστικά (και απολύτως νόμιμα) τις υπόλοιπες οφειλές της.
Εξέλιξη που ενδεχομένως δεν ακούγεται ακριβώς ευνοϊκή για τους οφειλέτες, ωστόσο είναι απολύτως σύμφωνη με δυο πράγματα: Τη λογική -που λέει ότι σε περίπτωση πτώχευσης της ΑΕΚ θα πάρουν ελάχιστα. Και το πνεύμα του νόμου (και της εποχής) που θέλει να εξισορροπείται η ανάγκη επιβίωσης της εταιρείας και η ικανοποίηση σε λογικό μέτρο των απαιτήσεων των πιστωτών.
Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός