Η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να ξεκίνησε με το… αριστερό τις υποχρεώσεις της στο Σαμπιονά, (ήττα από την Λοριάν) ωστόσο, οι περισσότεροι λέγανε πως έπρεπε να… έρθουν να πάνω κάτω για να μην ανέβει στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος. Οι Παριζιάνοι αν και χάλασαν ένα… καράβι λεφτά το καλοκαίρι, τερμάτισαν πίσω από την φτωχή -πλην τίμια- Μονπελιέ. Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους συνεχίστηκε η… ανομβρία τίτλων στην ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν.
1)Άμυνα… σουρωτήρι!
Σίγουρα η επίθεση φέρνει τον κόσμο στα γήπεδα. Σίγουρα η επίθεση κάνει τα ματς να έχουν ενδιαφέρον. Ωστόσο, η άμυνα είναι αυτή που ως γνωστόν φέρνει τίτλους και διακρίσεις σε μία ομάδα. Αυτό το συστατικό φάνηκε πως έλειψε από την ομάδα της Παρί φέτος, καθώς τερμάτισε την σεζόν με 41 γκολ παθητικό την ώρα που η Μονπελιέ, που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια και η Τουλούζ που τερμάτισε 8η στο γαλλικό πρωτάθλημα, δέχτηκαν μόνο 34. Προς γνώση και συμμόρφωση Παρί!
2)Οι μικροί ήταν… φαρμακεροί!
Οι ομάδες που θέλουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, για να το κάνουν πρέπει να μην χάνουν πόντους με τις μικρές ομάδες. Κάτι υπεροψία, κάτι οι μαζεμένοι σταρς που έχει στις τάξεις της η Παρί, δεν ήθελε πολύ να φέρουν τις… γκέλες. Η Λοριάν που γλύτωσε ίσα-ίσα τον υποβιβασμό στην πρώτη αγωνιστική, πήρε μεγάλη νίκη στο Παρίσι (0-1). «Φαρμακερές» αποδείχτηκαν τόσο η Καέν όσο και η Οσέρ, που παρόλο που γνώρισαν τον υποβιβασμό στο τέλος της σεζόν, έφεραν 2-2 και 1-1 αντίστοιχα με τους Παριζιάνους.
3)Τους… ξένιζε ο Καμπουαρέ!
Καλός, χρυσός και… πετυχημένος ο Κάρλο Αντσελότι. Πέρασε τις πύλες του «Παρκ Ντε Πρενς», με τις προσδοκίες να είναι μεγάλες. Πολλοί πίστευαν πως μόνο ένας έμπειρος τεχνικός, σαν τον Ιταλό θα μπορούσε να… απογειώσει την ομάδα. Αλλά… το τέλος της σεζόν μαζί του βρήκε την Παρί στην δεύτερη θέση. Ωστόσο αν τον συγκρίνουμε με τον προκάτοχό του, Αντουάν Καμπουαρέ, που τον αντικατέστησε τον περασμένο Δεκέμβριο, τότε η ζυγαριά γέρνει υπέρ του πρώην παίκτη της Παρί, καθώς ο τεχνικός από τη Νέα Καληδονία έφυγε έχοντας χάσει 14 βαθμούς (δύο ήττες, τέσσερις ισοπαλίες), ενώ ο Αντσελότι έχασε 21 βαθμούς (έξι ισοπαλίες, τρείς ήττες).
4)Ντέρμπι: Μία πονεμένη… ιστορία!
Για να τερματίσεις στην «κορυφή» του πρωταθλήματος, πρέπει να νικήσεις ή τουλάχιστον να μην χάσεις στα ντέρμπι. Αυτό δεν το έκανε η Παρί, καθώς με τις κύριες ανταγωνίστριές της για τον τίτλο (Μονπελιέ, Λιλ, Λιόν, Μπορντό) κατάφερε να φύγει με ψηλά το κεφάλι (νίκη) μόνο στους δύο από τους οκτώ αγώνες. Φτωχός απολογισμός αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της γαλλικής ομάδας αποκτήθηκαν για να «καθαρίζουν» στα δύσκολα.
5)Όχι άλλες μεταγραφές!
Πόσοι δεν θα ήθελαν να είχαν στην διοίκηση της ομάδας τους έναν πρόεδρο από το Κατάρ που να μην… ξέρει τι έχει! Ωστόσο, τα λεφτά δεν φέρνουν πάντοτε την ευτυχία (sic). Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία το καλοκαίρι έφερε στο Παρίσι σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Με αποκορύφωμα την μεταγραφή του Χαβιέ Παστόρε, για τον οποίο έδωσε 42εκ. ευρώ. Το τέλος του βρήκε στην ομάδα της Γαλλίας πέντε νέες αφίξεις (Παστόρε, Ματουϊντί, Γκαμεϊρό, Λουγκάνο, Σισοκό). Το ίδιο πάνω-κάτω συνέβη και τον χειμώνα, όπου έγιναν τέσσερις νέες μεταγραφές (Μότα, Ερντίνγκ, Άλεξ, Μάξγουελ). Αποτέλεσμα; Η ομάδα να μην αποκτήσει την απαραίτητη ομοιογένεια που χρειαζόταν και να κάνει… λάδια στις δύσκολες στροφές του πρωταθλήματος με αποτέλεσμα να της στοιχίσει το πρωτάθλημα. Άλλη φορά με μέτρο οι μεταγραφές κύριοι…
Eπιμέλεια: Θέμης Λιουδάκης