Τέσσερις φορές έχουν… μείνει στην ίδια πόλη Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, με αφορμή το Final 4 της Ευρωλίγκας.

Τρεις κόντρες σε ημιτελικό -με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν δύο νίκες- και από μία κούπα ο καθένας, είναι ο απολογισμός τους. Στην εν Ελλάδι επιστροφή τους από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, η ομάδα του Πειραιά έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ενώ το «τριφύλλι» ένα.

Το www.sport-fm.gr θυμάται και τα… καταγράφει.

1993/94 Τελ Αβίβ

Η πρώτη φορά που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντήθηκαν σε Final 4 Ευρωλίγκας ήταν στο Τελ Αβίβ, τη σεζόν 1993/94. Οι δύο «αιώνιοι» τα είπαν… κατ’ ίδιαν, καθώς διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον ημιτελικό, όπου η ομάδα του Πειραιά αναδείχθηκε νικήτρια με σκορ 77-72. Αυτή ήταν και η πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας στον τελικό της διοργάνωσης, με τους «ερυθρόλευκους» να γνωρίζουν την ήττα από την Μπανταλόνα με 59-57, ενώ οι «πράσινοι» κατέκτησαν την τρίτη θέση νικώντας την Μπαρτσελόνα 100-83.



Ωστόσο, ο Ολυμπιακός ξέχασε -κάπως- την απογοήτευση από την ήττα στον τελικό του Τελ Αβίβ, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, κόντρα στον ΠΑΟΚ με 3-2 νίκες.

1994/95 Σαραγόσα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ… συγκατοίκησαν στην ίδια πόλη, ήταν τη χρονιά 1994/95 στη Σαραγόσα. Όπως στο Τελ Αβίβ, έτσι και στην ισπανική πόλη, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι στον ημιτελικό, με τους «ερυθρόλευκους» να προκρίνονται ξανά στον τελικό, επικρατώντας με σκορ 58-52. Όμως, στο ίδιο… έργο θεατές, καθώς οι Πειραιώτες τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, αφού ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτη 73-61 και το «τριφύλλι» τρίτο μετά τη νίκη 91-77 επί της Λιμόζ.



Στην Ελλάδα, εξελίχθηκαν σχεδόν όπως την περασμένη χρονιά. Ο Ολυμπιακός, ύστερα από την αποτυχία να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, στέφθηκε πρωταθλητής, επικρατώντας με 3-2 του Παναθηναϊκού στους τελικούς.

2008/09 Βερολίνο

Η επόμενη… συνάντηση έγινε στο Βερολίνο, 14 χρόνια μετά. Αυτή τη φορά, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που νίκησε τον Ολυμπιακό, σε έναν -συγκλονιστικό- ημιτελικό, με σκορ 84-82. Μάλιστα, τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη καλύτερα για το «τριφύλλι», καθώς στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε 73-71 και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο. Στον μικρό τελικό, οι απογοητευμένοι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν από την Μπαρτσελόνα, με το βαρύ 95-79.



Η σεζόν 2008/09 ήταν… αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» εκτός του Κύπελλο Ελλάδας και την Ευρωλίγκα, κατέκτησαν και το πρωτάθλημα, με 3-1 νίκες επί του Ολυμπιακού.

2011/12 Κωνσταντινούπολη

Τρία χρόνια αργότερα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρέθηκαν ξανά στο ίδιο Final 4, στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο «αιώνιοι» δεν τέθηκαν αντιμέτωποι σε κάποια φάση. Οι Πειραιώτες ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, ύστερα από 15 χρόνια, νικώντας στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με σκορ 62-61, ενώ οι «πράσινοι» ήρθαν τέταρτοι, αφού ηττήθηκαν 74-69 στον μικρό τελικό από την Μπαρτσελόνα.

Τώρα στο πρωτάθλημα; Δύο μέρες έμειναν, με τον πρώτο τελικό της Α1 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, να είναι προγραμματισμένος για την Πέμπτη (17/5) στο ΣΕΦ, στις 22:00…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube