Λένε πως είναι δυσκολότερο να διατηρηθείς από την κορυφή από το να πατήσεις σε αυτή. Αυτός είναι και ο οδηγός του φετινού Παναθηναϊκού, που έχει σαρώσει τους τίτλους εντός κι εκτός τειχών τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά ουδέποτε έχει καταφέρει να καθίσει στο θρόνο της Ευρωλίγκας... back to back. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί από το ερχόμενο καλοκαίρι να μην είναι ποτέ πια η ίδια, δεδομένης της πρόθεσης των αδερφών Γιαννακόπουλων να αποχωρήσουν στο τέλος της σεζόν, λειτουργεί ως ένα έξτρα κίνητρο.
Σε αντίθεση με πέρυσι, οι «πράσινοι» δεν φτάνουν στο Final 4 σαν φαβορί. Όμως αυτό δεν τους πτόησε στο παρελθόν. Ούτε το 2002 στην Μπολόνια, ούτε το 2009 στο Βερολίνο, ούτε καν πέρυσι στα προημιτελικά απέναντι στην Μπαρτσελόνα... Με τον στρατηγό Ομπράντοβιτς στην άκρη του πάγκου, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Μάικ Μπατίστ σημεία αναφοράς στο παρκέ και από δίπλα τους ένα εξαιρετικό καστ έτοιμο να θυσιαστεί για την ομάδα, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν πηγαίνει στην Πόλη για τουρισμό.
Η κατάταξη του Παναθηναϊκού μεταξύ των ομάδων της Ευρωλίγκας ανά στατιστική κατηγορία:
Index: 3ος (89,9)
Επίθεση: 4ος (80)
Άμυνα: 6ος (72,3)
Ευστοχία σε βολές: 17ος (72,1%)
Ευστοχία σε δίποντα: 7ος (51,9%)
Ευστοχία σε τρίποντα: 3ος (38,4%)
Ριμπάουντ: 7ος (34,7)
Αμυντικά ριμπάουντ: 13ος (23,7)
Επιθετικά ριμπάουντ: 4ος (11)
Ασίστ: 5ος (15,6)
Κλεψίματα: 2ος (8)
Λάθη: 17ος (17,6)
Τάπες: 11ος (2,7)
Φάουλ κατά: 19ος (20,5)
Φάουλ κερδισμένα: 2ος (22,8)
Το ρόστερ
6. Άλεξ Μάριτς (Αυστραλία, σέντερ, 28χρ., 2,11μ.)
Παραμένει λύση ανάγκης από τον πάγκο. Παρότι φέτος δεν έχει το ελαφρυντικό των περσινών τραυματισμών, ο Σερβοαυστραλός σέντερ δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το ρόλο του στην ομάδα και συνήθως περιορίζεται σε λίγα λεπτά από τον πάγκο για να δίνει ανάσες σε Μπατίστ και Βουγιούκα. Φέτος είχε 3π., 1,9 ριμπ. και 4 στο index σε 6:30 συμμετοχής ανά αγώνα.
7. Στράτος Περπέρογλου (Ελλάδα, φόργουορντ, 28χρ., 2,03μ.)
Πέρασε μεγάλη περιπέτεια υγείας, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει ακόμη και τη ζωή του, ωστόσο επέστρεψε τον Ιανουάριο δυνατός και σταδιακά βρίσκει τον καλό του εαυτό. Ικανότατος σουτέρ και συνεπής στην άμυνα, αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Φέτος είχε 4,3 πόντους, 1,3 ριμπάουντ και 1,9 στο index σε 15:33 ανά αγώνα.
8. Μάικ Μπατίστ (ΗΠΑ, φόργουορντ/σέντερ, 35χρ., 2,04μ.)
Τι κι αν έχει πατήσει τα 35; Εξακολουθεί να αποτελεί την κολόνα του Παναθηναϊκού διανύοντας τη δεύτερη νιότη του στην ένατη σεζόν του στο «τριφύλλι». Σχεδόν ανίκητος όταν πάρει την μπάλα κοντά στο καλάθι χάρη στα γερά του πατήματα και τη δύναμή του και επικίνδυνος από μέση απόσταση, συνεργάζεται άψογα με τους περιφερειακούς της ομάδας και τα πικ εν ρολ που «στήνει» με Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους διδάσκονται σε σεμινάρια. Φέτος είχε 10π., 5 ριμπ. και 10,6 στο index σε 21:06 συμμετοχής ανά αγώνα.
9. Ντέιβιντ Λόγκαν (ΗΠΑ, γκαρντ, 30χρ., 1,84μ.)
Υστερεί σαφώς σε οργανωτικά καθήκοντα από τους Διαμαντίδη, Καλάθη και Γιασικεβίτσιους. Η άμυνα δεν είναι το... φόρτε του (παρότι είναι δεινός «κλέφτης», δεν τον βοηθά η σωματοδομή του), αλλά είναι πολύ καλός σκόρερ, εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός και καλός-πλην όμως όχι συνεπής-σουτέρ από μακρινή απόσταση. Όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χρειάζεται μία δόση «τρέλας» από τον πάγκο και κάποια καλάθια εκτός σχεδίου, τον επιστρατεύει. Φέτος είχε 6,5π., 1,1 ασίστ και 4,8 στο index σε 14:48 συμμετοχής ανά αγώνα.
10. Ρομέιν Σάτο (Δημοκρατία Κεντρ. Αφρικής, φόργουορντ, 31χρ., 1,94μ.)
Ο καλός Σάτο (όχι η «σκιά» του που εμφανίστηκε στα προημιτελικά απέναντι στη Μακάμπι) είναι απαραίτητος για τον Παναθηναϊκό. Χάρη στα τεράστια φυσικά του προσόντα είναι καταλύτης σε άμυνα και ριμπάουντ, ενώ στην καλή του μέρα μπορεί να αποδειχτεί κρυφό φονικό όπλο και στην επίθεση. Φέτος είχε 7,7π., 5 ριμπ., 1 ασίστ και 9,3 στο index σε 26:34 συμμετοχής ανά αγώνα.
12. Κώστας Τσαρτσαρής (Ελλάδα, φόργουορντ, 33χρ., 2,09μ.)
Ο πιο παλιός παίκτης της ομάδας είναι σταθερή αξία. Με προσφορά που δεν αποτυπώνεται πλήρως στη στατιστική, αποτελεί μία πολύ καλή βοήθεια σε άμυνα κι επίθεση ερχόμενος από τον πάγκο. Με ευστροφία και τεχνική που σπανίζουν σε ψηλό παίκτη, είναι το απαραίτητο στήριγμα των σέντερ. Φέτος είχε 4,5 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 4,4 στο index σε 14:18 συμμετοχής ανά αγώνα.
13. Δημήτρης Διαμαντίδης (Ελλάδα, γκαρντ, 32χρ., 1,96μ.)
Ο αναμφισβήτητος ηγέτης του Παναθηναϊκού. Όχι φέτος, εδώ και χρόνια... Δεν είχε ως τώρα την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ωστόσο η τεράστια κλάση του «μίλησε» στα παιχνίδια με τη Μακάμπι και δη στο πέμπτο και τελευταίο της σειράς. Σπουδαίος οργανωτής, ικανότατος σκόρερ αν και πρώτο του μέλημα είναι πάντα ο ελεύθερος συμπαίκτης, άριστος σουτέρ με «κρύο» αίμα, καταπληκτικός αμυντικός... με μία λέξη ηγέτης. Φέτος είχε 11,3π., 3,7 ριμπ., 4,9 ασίστ, 1,5 κλεψ. και 17 στο index σε 30:22 συμμετοχής ανά αγώνα.
14. Ίαν Βουγιούκας (Ελλάδα, σέντερ, 27χρ., 2,11μ.)
Αν ο Μάικ Μπατίστ είναι η επιτομή του δυναμικού παιχνιδιού στη ρακέτα, ο Ίαν Βουγιούκας είναι η ήρεμη δύναμη του Παναθηναϊκού σε αυτή. Η εξέλιξή του, παρότι δεν διανύει πλέον την πρώτη νιότη του, είναι αλματώδης και δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί την πρώτη επιλογή από τον πάγκο για τη γραμμή κρούσης. Το βαρύ κορμί και τα αργά του πόδια δεν τον βοηθούν στην άμυνα, ωστόσο η τεχνική του κατάρτιση και η πληθώρα κινήσεων στο «ζωγραφιστό» ισοσκελίζουν και με το παραπάνω την αδυναμία του στα μετόπισθεν. Φέτος είχε 7,7π., 2,4 ριμπ. και 8,8 στο index σε 12:27 συμμετοχής ανά αγώνα.
15. Νικ Καλάθης (Ελλάδα, γκαρντ, 23χρ., 1,98μ.)
Αν η περσινή χρονιά ήταν αυτή της εκτόξευσης για τον ομογενή γκαρντ, φέτος είναι αυτή της καθιέρωσης. Πλούσιος πλέον σε εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο με Παναθηναϊκό αλλά και Εθνική, παρά τα 23 του χρόνια αποτελεί κομβικό γρανάζι στη μηχανή του «τριφυλλιού». Φτεροπόδαρος, κάτι που τον βοηθά σε άμυνα και ανοικτό γήπεδο, εξαιρετικός πασέρ ακόμη και από τα χρόνια του στη Φλόριντα, αλλά χρόνο με το χρόνο καλύτερος στο «διάβασμα» του παιχνιδιού και τις επιλογές του, ο Νικ Καλάθης δεν είναι πια ο νεροκουβαλητής του Διαμαντίδη και του Γιασικεβίτσιους. Φέτος είχε μεγαλύτερο ρόλο από ποτέ με 7,8π., 2,7 ριμπ., 2,5 ασίστ, 1,3 κλεψ. και 8,7 στο index σε 23:30 συμμετοχής ανά αγώνα.
17. Στίβεν Σμιθ (ΗΠΑ, φόργουορντ, 29χρ., 2,03μ.)
Η ταμπέλα «αντι-Φώτσης» που αναπόφευκτα του φόρεσαν πριν ντυθεί στα πράσινα αποδείχτηκε πολύ μεγάλο βάρος για να σηκώσει στις πλάτες του. Η όποια σύγκριση με τον παίκτη που κλήθηκε να αντικαταστήσει είναι ατυχής, αλλά και άδικη. Ο Αμερικανός φόργουορντ δείχνει συχνά «χαμένος» στην πολυπλοκότητα των συστημάτων του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αδυνατεί να κατανοήσει την αποστολή του στην επίθεση και κυρίως στην άμυνα, με αποτέλεσμα ο χρόνος συμμετοχής του να είναι ελάχιστος. Προσόντα διαθέτει, αθλητικά και αγωνιστικά, αλλά αν δεν κατανοήσει πλήρως τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, θα περιορίζεται-όπως συμβαίνει κατά κόρον από την αρχή της σεζόν-σε ρόλο θεατή. Φέτος είχε 7,6π., 2,9 ριμπ. και 6,6 στο index σε 15:01 συμμετοχής ανά αγώνα.
18. Κώστας Καϊμακόγλου (Ελλάδα, φόργουορντ, 29χρ., 2,04μ.)
Η μετάλλαξή του από έναν καλό εργάτη σε πρωταγωνιστή του φετινού Παναθηναϊκού είναι εντυπωσιακή. Παίκτης της ομάδας, από αυτούς που λατρεύουν οι προπονητές καθώς φέρνει εις πέρας χωρίς τυμπανοκρουσίες τις αποστολές που του ανατίθενται σε άμυνα κι επίθεση. Χάρη στην οξυδέρκειά του και την εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού έχει αντιληφθεί πλήρως το ρόλο του στην ομάδα και πλέον είναι απαραίτητος. Φέτος είχε 7,9π., 4 ριμπ., 1,1 ασίστ και 9,2 στο index σε 22:13 συμμετοχής ανά αγώνα.
19. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Λιθουανία, γκαρντ, 36χρ., 1,93μ.)
Διανύει ήδη τα 37, αλλά εμφανίζεται καλύτερος από την τελευταία του χρονιά στον Παναθηναϊκό. Ο «Σάρας» μπορεί να μην απαλλάχθηκε ποτέ από τις αμυντικές αδυναμίες και την τρέλα που πολλές φορές τον παρασύρει σε λάθη, αλλά παραμένει ένα βαρύ χαρτί στην περιφέρεια των «πράσινων». Οι δημιουργικές και εκτελεστικές αρετές του παραμένουν εμφανείς, ειδικότερα όταν προπονητής και συμπαίκτες φροντίζουν επιμελώς να καμουφλάρουν τις «τρύπες» που αφήνει στο δεύτερο μισό του παρκέ. Φέτος είχε 6,6π., 2,5 ασίστ, 1,2 ριμπ. και 5,8 στο index σε 14:56 συμμετοχής ανά αγώνα.
Οι... συμπληρωματικοί:
5. Φώτης Ζούμπος (Ελλάδα, γκαρντ, 19χρ., 1,90μ.)
11. Πατ Καλάθης (Ελλάδα, φόργουορντ, 27χρ., 2,08μ.)
16. Αλέξανδρος Κυρίτσης (Ελλάδα, γκαρντ, 30χρ., 1,92μ.)