Ξεκίνησε τη σεζόν ως απόλυτο φαβορί και μέχρι στιγμής δικαιώνει τις προσδοκίες. Μετά την περσινή παταγώδη αποτυχία, η μόνιμη πρωταθλήτρια Ρωσίας υπέστη ολική αναδόμηση το καλοκαίρι. Αποχώρησαν παίκτες που συνέδεσαν το όνομά τους με μεγάλες επιτυχίες αλλά «γερασμένοι», όπως οι Χόλντεν Λάνγκτον και Σμόντις, αλλά το κενό τους υπερκαλύφθηκε με την προσθήκη των Μίλος Τεόντοσιτς, Νέναντ Κρστιτς, Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, Σάμι Μέχια και κυρίως του Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος παρότι είχε την ελευθερία να φύγει για το ΝΒΑ μετά τη λήξη του lockout, αποφάσισε να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. Σε αυτούς δίπλα παραμένει ο εξαιρετικός κορμός του παλιόφιλου Σισκάουσκας, του ραγδαία ανερχόμενου Σβεντ, του πολυτάλαντου και φέτος απόλυτα υγιή Χριάπα, των πολύτιμων διεθνών Βορόντσεβιτς, Πονκρασόφ, Βορόνοφ, Σοκόλοφ και Κουρμπάνοφ, αλλά και του συμπληρωματικού περιφερειακού Γκόρντον.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας, που ανέλαβε την ομάδα πέρυσι στα δύσκολα οδηγώντας την στον τίτλο, έχει το δύσκολο ρόλο να κατευθύνει αυτό το πολύ ποιοτικό σύνολο με τη βοήθεια του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με τον οποίο είχε συνεργαστεί επιτυχώς σε Ολυμπιακό και Εθνική ομάδα. Οτιδήποτε λιγότερο από την έβδομη κούπα στην ιστορία της ομάδας και πρώτη μετά το 2008, δεν είναι υπερβολή πως θα θεωρηθεί αποτυχία για ένα σύνολο που «χτίστηκε» με αποκλειστική αποστολή να φέρει το τρόπαιο στη Μόσχα.

Η κατάταξη της ΤΣΣΚΑ μεταξύ των ομάδων της Ευρωλίγκας ανά στατιστική κατηγορία:

Index: 1η (102,5)
Επίθεση: 2η (85,5)
Άμυνα: 4η (71,9)
Ευστοχία σε βολές: 9η (78,1%)
Ευστοχία σε δίποντα: 1η (57,6%)
Ευστοχία σε τρίποντα: 2η (39,2%)
Ριμπάουντ: 6η (34,7)
Αμυντικά ριμπάουντ: 5η (25,3)
Επιθετικά ριμπάουντ: 17η (9,4)
Ασίστ: 1η (19,5)
Κλεψίματα: 8η (6,7)
Λάθη: 15η (13,3)
Τάπες: 3η (3,7)
Φάουλ κατά: 16η (21,1)
Φάουλ κερδισμένα: 7η (21,9)

Το ρόστερ

4. Μίλος Τεόντοσιτς (Σερβία, γκαρντ, 25χρ., 1,95μ.)

Για το ταλέντο του ουδείς αμφιβάλλει. Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έδειξε πως μπορεί να τιθασευτεί και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του, αυτός που έδειξε αρκετές φορές στη θητεία του στον Ολυμπιακό. Τα εκατομμύρια ευρώ που διέθεσαν οι Ρώσοι για το buy out και το κασέ του έπιασαν τόπο, αφού ο Γιόνας Καζλάουσκας τού ανέθεσε από την πρώτη μέρα το ρόλο του μαέστρου σε μία ομάδα αστέρων. Και ο Μίλος τα κατάφερε περίφημα: 10,1π., 5,2 ασίστ, 2,5 ριμπ. και 11,7 στο index σε 25:50 συμμετοχής ανά αγώνα.

7. Ντάριους Λαβρίνοβιτς (Λιθουανία, σέντερ, 33χρ., 2,12μ.)

Σε μία ομάδα που το λιγότερο που της λείπει είναι το... μπόι, ο γερασμένος και λιγότερο ταλαντούχος των δίδυμων αδερφών Λαβρίνοβιτς έχει συμπληρωματικό ρόλο. Συνήθως κάνει τα «ρεπό» των Κρστιτς, Κιριλένκο και Κάουν, προσφέροντας ανάσες στους βασικούς στα ματς που εξελίσσονται εύκολα στην Ευρωλίγκα ή στις αγγαρείες της ΤΣΣΚΑ σε ρωσικό πρωτάθλημα και VTB League. Σε άλλες ομάδες, πιθανώς να ήταν βασικός: 4,8π., 2,9 ριμπ. και 5 στο index σε 13:21 συμμετοχής ανά αγώνα.

8. Ραμούνας Σισκάουσκας (Λιθουανία, φόργουορντ, 34χρ., 1,98μ.)

Τα γρήγορα πόδια και τα αθλητικά προσόντα ποτέ δεν ήταν ατού του. Πόσω μάλλον πλέον που είναι στα 34. Ωστόσο ο «Σίσκα» παραμένει ένα από τα πιο κοφτερά μπασκετικά μυαλά της Ευρώπης, με ηγετικά προσόντα και φαρμακερό σουτ. Δεν είναι το πρώτο βιολί στη ρωσική ομάδα, όπως παλαιότερα, αλλά όποιος τον... ξεχάσει, θα τιμωρηθεί. Μετά τους τίτλους το 2007 με Παναθηναϊκό και το 2008 με ΤΣΣΚΑ, διεκδικεί την τρίτη του κούπα στην Ευρωλίγκα: 7,6π., 2,2 ριμπ., 1,1 ασίστ και 6,6 στο index σε 22:45 συμμετοχής ανά αγώνα.

11. Σάμι Μέχια (Δομινικανή Δημοκρατία, γκαρντ, 29χρ., 1,98μ.)

Πού να φανταζόταν και ο ίδιος, όταν τη σεζόν 2008/09 έπαιζε στη Λάρισα, πως θα έφτανε σε ένα Final 4. Από πρωταγωνιστής στη γαλλική λίγκα με τη Σολέ βρέθηκε στην άκρη του πάγκου της ΤΣΣΚΑ. Δεν είναι και λίγο, έστω κι αν περιορίζεται σε ρόλο θεατή στα σημαντικά ματς: 5π., 1,5 ριμπ., 1 ασίστ και 4,7 στο index σε 10:38 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

12. Νέναντ Κρστιτς (Σερβία, σέντερ, 29χρ., 2,12μ.)

Πώς λέμε ψηλός και άχαρος; Ε, καμία σχέση! Ο Νέναντ Κρστιτς είναι από τους λίγους τόσο ποιοτικούς σέντερ, όχι απλώς στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, με διαπιστευτήρια για επτά χρόνια στο ΝΒΑ. Πολλοί ακόμη τον έχουν στη μνήμη τους ως τον άνθρωπο που... κραδαίνει μία καρέκλα μπροστά από τον μαινόμενο Σχορτσανίτη και τραυματίζει τον Μπουρούση στο αλήστου μνήμης «φιλικό» της Ελλάδας με τη Σερβία. Εκεί αδίκησε την εικόνα του, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί την κλάση του. Είναι η «κολόνα» στη ρακέτα της ΤΣΣΚΑ, κάτι που μαρτυρούν και οι αριθμοί: 14,7π., 5,9 ριμπ. και 19,6 στο index σε 24:24 κατά μέσο όρο.

15. Αντρέι Κιριλένκο (Ρωσία, φόργουορντ, 30χρ., 2,06μ.)

Η μεταγραφή του στην ΤΣΣΚΑ τη μετέτρεψε αυτόματα σε φαβορί για την Ευρωλίγκα. Η παραμονή του σε αυτή, παρότι είχε το δικαίωμα τον Ιανουάριο να την αφήσει στα κρύα του λουτρού και να επιστρέψει στο ΝΒΑ, δείχνει την πίστη του στο στόχο της κατάκτησης της πρώτης του Ευρωλίγκας. Μπορεί σε διαγωνισμό ομορφιάς να έβγαινε... έξω, αλλά στα παρκέ τρόμο δεν προκαλεί η όψη του, αλλά η κλάση του. Στους αντιπάλους. Με μπόι 2,06μ., άνοιγμα χεριών ακόμη μεγαλύτερο, άλμα που θα ζήλευαν... άλτες και παιχνίδι που δεν υστερεί πουθενά, ο «ΑΚ-47» είναι το υπερόπλο της ΤΣΣΚΑ, ήδη κορυφαίος αμυντικός της διοργάνωσης και πιθανότατα MVP: 14π., 7,2 ριμπ., 2,6 ασίστ, 1,5 κλεψ., 1,9 τάπες και 24,1 στο index σε 29:22 κατά μέσο όρο.

20. Αντρέι Βοροντσέβιτς (Ρωσία, φόργουορντ, 25χρ., 2,04μ.)

Σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα έπαιζε βασικός με κλειστά μάτια. Όμως με Κιριλένκο και Χριάπα μπροστά του στην ιεραρχία, ο Αντρέι Βοροντσέβιτς είναι απλώς μία εξαιρετική ρεζέρβα στο πορτ μπαγκάζ της ΤΣΣΚΑ. Λιγότερο πολυδιάστατος από τους δύο βασικούς φόργουορντ της ομάδας, ο 25χρονος άσος φροντίζει να κάνει αισθητή τη χρησιμότητά του στο χρόνο που του δίνεται: 6,4π., 2,8 ριμπ., 1 ασίστ και 6,6 στο index σε 16:53 κατά μέσο όρο.

23. Αλεξέι Σβεντ (Ρωσία, γκαρντ, 24χρ., 1,95μ.)

Έπαψε πλέον να θεωρείται ταλέντο. Όχι επειδή μεγάλωσε, αλλά επειδή το «κέρδισε» με την απόδοσή του. Από το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και μετά μοιάζει σαν να μεγάλωσε... απότομα. Πλέον δεν είναι ο νεροκουβαλητής των βασικών γκαρντ, αλλά ένα βασικότατο στέλεχος στη μηχανή της ΤΣΣΚΑ. Πλήρης γκαρντ, δίμετρος, με τρομερή ποιότητα, ικανότητα στην πάσα και στο σουτ, ο Σβεντ συμπληρώνει ιδανικά στην περιφερειακή γραμμή τον Μίλος Τεόντοσιτς: 10,7π., 3,2 ασίστ, 2,5 ριμπ. και 11,2 στο index σε 21:56 συμμετοχής ανά αγώνα.

24. Σάσα Κάουν (Ρωσία, σέντερ, 27χρ., 2,13μ.)

Δεν είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά, αλλά ο Γιόνας Καζλάουσκας μπορεί να είναι ήσυχος πως δεν θα έρθει η καταστροφή όταν αποσύρει στον πάγκο τον Νέναντ Κρστιτς. Παρότι δεν είχε την προσδοκώμενη εξέλιξη, ο αμερικανοθρεμμένος σέντερ και πρωταθλητής του NCAA με το Κάνσας το 2008 δεν είναι αμελητέα ποσότητα: 4,5π., 2,3 ριμπ. και 4,5 στο index σε 11:35 συμμετοχής ανά αγώνα.

31. Βίκτορ Χριάπα (Ρωσία, φόργουορντ, 30χρ., 2,03μ.)

Πιθανότατα ο πιο ταλαντούχος κι έξυπνος φόργουορντ της Ευρώπης. Απαλλαγμένος από έναν τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Χριάπα είναι ο παίκτης-ορχήστρα της ΤΣΣΚΑ. Μπορεί να μην έχει το όνομα ή τα αθλητικά προσόντα του Κιριλένκο, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι εξίσου πολύτιμος-αν όχι πολυτιμότερος-για τη λειτουργία της ομάδας. Εξαιρετικός σουτέρ, ικανότατος δημιουργός και συνεπής αμυντικός, είναι από τους βασικούς λόγους της πορείας της ρωσικής ομάδας: 8,7π., 3,9 ριμπ., 3,3 ασίστ και 10,6 στο index σε 22:04 συμμετοχής κατά μέσο όρο.

33. Άντον Πονκρασόφ (Ρωσία, γκαρντ, 26χρ., 2,00μ.)

Στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε δημιουργήσει προσδοκίες για μία σπουδαία σταδιοδρομία. Μέχρι στιγμής η εξέλιξη δεν τον δικαιώνει, αλλά παραμένει ένας καλός συμπληρωματικός γκαρντ στις υπηρεσίες του Γιόνας Καζλάουσκας: 3,3π., 0,8 ασίστ, 0,8 ριμπ. και 3,1 στο index σε 7:41 συμμετοχής κατά μέσο όρο.

44. Τζαμόντ Γκόρντον (ΗΠΑ, γκαρντ, 25χρ., 1,94μ.)

Εξαιρετικός σκόρερ, όχι τόσο οργανωτής, αλλά και πάλι αποτελεί μία πολύ καλή λύση για την περιφέρεια της ΤΣΣΚΑ, έστω κι αν είναι πίσω στην ιεραρχία από Τεόντοσιτς και Σβεντ. Ο Αμερικανός γκαρντ σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα είχε μεγαλύτερο ρόλο και χρόνο: 7,2π., 2,2 ασίστ, 1,9 ριμπ. και 6,2 στο index σε 18:44 συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Οι... συμπληρωματικοί:

18. Εβγκένι Βορόνοφ (Ρωσία, γκαρντ, 26χρ., 1,94μ.)
30. Ντμίτρι Σοκόλοφ (Ρωσία, σέντερ, 27χρ., 2,14μ.)
41. Νικίτα Κουρμπάνοφ (Ρωσία, φόργουορντ, 26χρ., 2,06μ.)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το ιστορικό τρίποντο του Ομπστ στο παιχνίδι της Μπάγερν με την Μπαρτσελόνα!

Ο Λόνι Γουόκερ απάντησε για τον αν ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους Σέλτικς και Γουίζαρντς!

Ευρωλίγκα: MVP της 11ης αγωνιστικής ο Έλι Οκόμπο!

'Εγραψε ιστορία ο Ομπστ: Ντύθηκε… Κάρι και έσπασε ρεκόρ στην Ευρωλίγκα με 11 τρίποντα!

Διέλυσε την Μπαρτσελόνα με κατοστάρα και ιστορικό Ομπστ από τα 6,75μ. η Μπάγερν!

Τα highlights από την ήττα του Παναθηναϊκού στο Κάουνας

«Κατώτερος των περιστάσεων ο Παναθηναϊκός, κρατάει μόνο τον Γιουρτσεβέν»: Το σχόλιο Πετρίδη από το Κάουνας

Γιουρτσεβέν: «Δεν κάναμε καλή δουλειά στην άμυνα - Θα τους δούμε στην έδρα μας και θα τους... καλωσορίσουμε όπως πρέπει»

Σερέλης: «Ήμασταν τραγικοί στο πρώτο ημίχρονο αμυντικά - Λάθος που θέλαμε να πάρουμε το ματς από την επίθεση»

Τρινκιέρι: «Είχαμε μεγάλα plays και μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη κόντρα στους πρωταθλητές Ευρώπης»