Από το μακρινό 1999 έχουν να συναντηθούν σε τελικό Champions League αγγλική και γερμανική ομάδα. Πάνω στις μνήμες, τις συγκινήσεις και τα συναισθήματα που γεννήθηκαν εκείνη τη βραδιά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτούσε την κούπα γυρίζοντας από την… κόλαση, γράφτηκε ιστορία και η χαμένη εκείνης της νύχτας, η Μπάγερν Μονάχου επιστρέφει, ελπίζοντας κόντρα σε έναν άλλον εκπρόσωπο του Νησιού, την Τσέλσι, να είναι αυτή που θα χαμογελάσει στο τέλος. Δείτε όλες τις αγγλογερμανικές μονομαχίες!
Η προϊστορία πάντως, δεν ευνοεί ούτε τους Βαυαρούς ούτε τις υπόλοιπες γερμανικές ομάδες οι οποίες όταν βρίσκουν Άγγλους στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωση συνήθως φεύγουν με κατεβασμένα κεφάλια. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ζευγάρι συναντήθηκε σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών τότε. Η Μπάγερν –εστεμμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης την προηγούμενη χρονιά- επικρατεί 2-0 της Λιντς και διατηρεί τα σκήπτρα της. Το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία και για τις αποφάσεις του διαιτητή, αφού οι Άγγλοι διαμαρτύρονται για ένα γκολ που δεν μέτρησε αλλά και για δύο φάσεις πέναλτι, γεγονότα που οδήγησαν σε επεισόδια και στην τιμωρία της Λιντς.
1974-75 «Παρκ ντε Πρενς», Παρίσι
Μπάγερν-Λίντς 2-0 (71’ Ροτ, 81’ Μίλερ)
Οι Άγγλοι χαμογέλασαν την επόμενη φορά που συναντήθηκαν σε τελικό με Γερμανούς. Οι επικές μονομαχίες τη δεκαετία του ’70 μεταξύ Λίβερπουλ και Γκλάντμπαχ βρήκαν το απόλυτο επιστέγασμα στο «Ολίμπικο», όπου οι «κόκκινοι» κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να ανέβουν στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκτός από αυτό, εκείνο που μένει είναι πως οι κόντρες των δύο ομάδων μέσα στο γήπεδα δεν οδήγησαν σε βία και μίσος, αλλά σε μια μοναδική φιλία και σχέση ανάμεσα στους δύο συλλόγους και τους οπαδούς τους.
1976-77 «Ολίμπικο», Ρώμη
Λίβερπουλ-Γκλάντμπαχ 3-1 (28’ ΜακΝτέρμοτ, 64’ Σμιθ, 82’ πεν. Νιλ – 52’ Σίμονσεν)
Για τους Γερμανούς τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε τις επόμενες φορές που διεκδίκησαν το τρόπαιο από τους Άγγλους. Άλλωστε οι δεύτεροι στα τέλη του ’70 και στις αρχές του ’80 ήταν τα απόλυτα αφεντικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κάτι που ένιωσαν καλά στο «πετσί» τους τόσο το Αμβούργο κόντρα στη Νότιγχαμ του Μπράιν Κλαφ, όσο και η Μπάγερν απέναντι στην Άστον Βίλα.
1979-80 «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», Μαδρίτη
Νότιγχαμ-Αμβούργο 1-0 (20’ Ρόμπερτσον)
1981-82 «Ντε Κάιπ», Ρότερνταμ
Άστον Βίλα-Μπάγερν Μονάχου 1-0 (67’ Γουάιτ)
Και φτάνουμε σε εκείνη τη βραδιά της 26ης Μαΐου 1999 όταν διαλύθηκε κάθε έννοια ποδοσφαιρικής λογικής. Ποτέ ομάδα δεν έφτασε τόσο κοντά σε ένα Champions League και δεν το έχασε μέσα από τα χέρια της. Ποτέ στο παρελθόν οι πανηγυρισμοί στις εξέδρες δεν μετατράπηκαν τόσο απρόσμενα σε κλάμα. Ένα γκολ του Μπάσλερ είχε βάλει τους Βαυαρούς μπροστά στο σκορ, δύο φορές τα δοκάρια στάθηκαν ο καλύτερος σύμμαχος του Άλεξ Φέργκιουσον (ίσως και ο λόγος που έγινε Σερ), όμως η Γιουνάιτεντ είχε τύχη, ψυχή και απαντήσεις. Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις έγινε η πρωταγωνίστρια μιας απίθανης ποδοσφαιρικής ιστορίας που όμοιά της δύσκολα μπορεί κάποιος να πει πως έχει ζήσει…
1998-99 «Καμπ Νου», Βαρκελώνη
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν Μονάχου 2-1 (90’+1’ Σέρινχαμ, 90’+3’ Σόλσκιερ – 6’ Μπάσλερ)
Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης