«Αρωδαμός», σημαίνει τρυφερός βλαστός ή πρώτη φυλλωσιά της άνοιξης. Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του νέου παντοπωλείου στον Άγιο Στέφανο, στο οποίο κυριαρχούν τα αγαθά της Κρήτης, ταξίδεψαν για χρόνια, σε διάφορους τόπους, δοκίμασαν ξεχωριστές γεύσεις, κι «άκουσαν» -έτσι λένε οι κρητικοί το «μυρίζω»- αρώματα σπάνιων συνταγών, αναγνωρίζοντας τα καλύτερα υλικά της φύσης. Όπως μας είπαν, ενίσχυσαν την εμπειρική γνώση, κρίνοντας και συγκρίνοντας, γεγονός που αποδεικνύεται στις πολύ προσεγμένες επιλογές τους.
Το «υγρό χρυσάφι» της Ελλάδας, το ελαιόλαδο, είναι η βάση του μεσογειακού τρόπου διατροφής, και, ασφαλώς, σήμα κατατεθέν του νησιού. Το κρασί, η τσικουδιά, οι ψιλολιές, ο ντάκος, η γραβιέρα, το ανθότυρο, η ξινομυζήθρα, συμπληρώνουν, ανάμεσα στα άλλα, την εικόνα του καθημερινού τραπεζιού των κατοίκων της. Εκεί, θα βρείτε τα πιο διαλεχτά από τα παραπάνω, που, δύσκολα, τα συναντάς στα σούπερ μάρκετ, και, μαζί, πολλά ακόμη, όπως, μεγάλη ποικιλία από τραγανά, νόστιμα, αρτοποιήματα (παξιμάδια σταρένια, κρίθινα, σικάλεως, επτάζυμα, λαδιού, κρασοκούλουρα, κουλουράκια κανέλλας κλπ.), σπιτικά γλυκά του κουταλιού, θυμαρίσιο μέλι, ρίγανη, δίκταμο, φυσικά, και, πλήθος άλλα βότανα για αρωματικά αφεψήματα, που ενισχύουν την καλή υγεία.
Στον«Αρωδαμό», θα γνωρίσετε προϊόντα με βάση τοχαρούπι, ενός «θησαυρού» της ελληνικής γης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που, τελευταία, μαθαίνουμε την αξία του. Έξοχα τα αλλαντικά τους, το άπαχο χοιρινό απάκι και τα ξιδάτα λουκάνικα. Δοκιμάστε τα σκιουφιχτά ζυμαρικά της Melco, το αλεύρι Μύλβν Κρήτης, το μοναδικό μέλι του Στεφανάκη («Μελίγυρις»), το πατέ αγκινάρας και τις σάλτσες -χωρίς συντηρητικά- με ελαιόλαδο του Μανούσου, τις σφακιανές πίττες, τα καλτσούνια, τα διεθνώς βραβευμένα κρασιά του Στραταριδάκη, τo έξτρα παρθένο λάδι της Candiasoil, που κάνει θραύση στην Ευρώπη.
Μην παραλείψετε να ζητήσετε τις γραβιέρες του Θεριάκη, του Μαρή, του Κλάδου και του Σταματογιώργη, ή την ωρίμανσης 14 μηνών, των Τριών Μοναστηριών, που, θα τη ζήλευε και η καλύτερη Parmigiano. Πλέον, είναι καιρός, να δώσουμε προβάδισμα στα ελληνικά προϊόντα.
Ομως τα προϊόντα δεν σταματούν εδώ. Το τυροζούλι του Χαιρέτη θα σας ενθουσιάσει, ενώ, κάθε Τρίτη απόγευμα, στο ψυγείο μπαίνει φρέσκια μαλακή μυζήθρα. Και, επειδή, κάτι μπορεί να σας λείψει, που δεν το έχει η Κρήτη, θα σας δώσουν βραστερά ρεβύθια, φασόλια, φακές και ρύζι από τη Λάρισα, γίγαντες από την Καστοριά, αλλά και χειροποίητο χαλβά του Λουκά, από τη Μενεμένη. Στο τέλος, πριν φύγετε, όπως συμβαίνει σε κάθε φιλόξενο κρητικό σπίτι, θα σας κεράσουν ευωδιαστό ρακόμελο.
Ο «Αρωδαμός» βρίσκεται στο Εμπορικό Κέντρο “Αρέθουσα”, Λ. Μαραθώνος 16, απέναντι από το δημοτικό πάρκινγκ του Αγίου Στεφάνου. Ανοιχτά καθημερινά 9.30πμ-9μμ. Τηλ.:2108144473.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής