Πόσες και πόσες φορές καθένας από εμάς έχει ξυπνήσει κάθιδρος μέσα στη νύχτα μετά από έναν εφιάλτη; Πόσο επηρεάζεται η ψυχολογία μας όταν βλέπουμε ένα άσχημο όνειρο και διαταράσσεται ο ύπνος μας; Τι θα γινόταν άραγε αν θα μπορούσαν να αλλάξουν όλα αυτά;
Κάτι τέτοιο απ’ ότι φαίνεται σκέφτηκε ο Ρίτσαρντ Γουάισμαν, καθηγητής του πανεπιστημίου του Χαρτφορσάιρ και αποφάσισε την δημιουργία μίας εφαρμογής για smartphones γνωστής αμερικάνικης εταιρίας, η οποία θα μπορεί να ελέγχει τα όνειρα.
Η εν λόγω εφαρμογή θα έχει την ονομασία Dream:On και θα αποτελέσει μέρος ενός μεγάλου πειράματος έρευνας του ύπνου. «Ένας καλός νυχτερινός ύπνος με καλά όνειρα αυξάνει την παραγωγικότητα και την ευεξία του ανθρώπου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουάισμαν και πρόσθεσε ότι αυτή η εφαρμογή θα δώσει την δυνατότητα να κατανοήσουμε πόσο μας επηρεάζουν τα όνειρα.
Πως όμως θα λειτουργεί αυτή η εφαρμογή; Το Dream:On θα ενεργοποιείται μόνο την ώρα που οργανισμός θα εισέρχεται σε κατάσταση REM κατά την διάρκεια του ύπνου. Θα πρέπει να τοποθετείτε το smartphone πάνω στο κρεβάτι και η εφαρμογή με ειδικούς αισθητήρες θα αντιλαμβάνεται την είσοδο του οργανισμού σε REM, όταν θα ξεκινούν τα όνειρα δηλαδή. Επιπλέον θα μπορεί να εκπέμπει ήχους χαλαρωτικούς, όπως παφλασμό κυμάτων, τιτίβισμα πουλιών κ.α και το πρωί θα υπάρχει αναλυτική έκθεση με τις κινήσεις που έκανε το άτομο καθ’ όλη την διάρκεια του ύπνου.
Ένα ακόμα στοιχείο της νέας αυτής εφαρμογής είναι και το ότι όταν ο οργανισμός θα αφήνει την κατάσταση REM, με ένα ειδικό ήχο θα ξυπνάει το άτομο και θα ρωτάει μία περιγραφή του ονείρου και θα την καταγράφει σε ένα αρχείο «ονειροπαγίδα».
Ωστόσο στα άτομα που δοκιμάστηκε το Dream:On δήλωσαν ότι δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κοιμούνται και ονειρεύονται.
Επιμέλεια: Άλκης Κακολύρης