Η Ευρωλίγκα διανύει τον τέταρτο χρόνο όπου στα προημιτελικά ισχύει το σύστημα της πρόκρισης σε τρεις νίκες (best of five). Η ιστορία διδάσκει πως η ομάδα που έχει το πλεονέκτημα έδρας και ξεκινά με το δεξί τη σειρά των αγώνων, επικρατεί λιγότερες φορές από ό,τι χάνει στο δεύτερο ματς στην έδρα της. Γι’ αυτό κι ο Παναθηναϊκός οφείλει το βράδυ της Πέμπτης να έχει τα μάτια του 14 απέναντι στη Μακάμπι. Το www.sport-fm.gr εξηγεί...

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Την περασμένη σεζόν οι τέσσερις ομάδες με πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά επικράτησαν στον πρώτο αγώνα. Ξέρετε πόσες έκαναν το 2/2 στην έδρα τους; Καμία!

Α’ Ματς: Κάχα Λαμποράλ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 76-70
Β’ Ματς: Κάχα Λαμποράλ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 81-83

Α’ Ματς: Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 83-82
Β’ Ματς: Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 71-75

Α’ Ματς: Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 71-65
Β’ Ματς: Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 75-81

Α’ Ματς: Ολυμπιακός-Σιένα 89-41
Β’ Ματς: Ολυμπιακός-Σιένα 65-82

Μάλιστα στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις που οι φιλοξενούμενοι έκαναν το break στο δεύτερο ματς της σειράς, κατάφεραν να πάρουν και την πρόκριση στο Final 4. Μοναδική εξαίρεση, η Ρεάλ Μαδρίτης.

Παραδείγματα υπήρχαν και στα δύο πρώτα χρόνια της καθιέρωσης του best of five. Την περίοδο 2009/10, η Μπαρτσελόνα επικράτησε 68-61 της Ρεάλ Μαδρίτης στον πρώτο αγώνα, αλλά ηττήθηκε με 70-63 στον δεύτερο που έγινε επίσης στη Βαρκελώνη. Οι άλλες δύο ομάδες που ξεκίνησαν με το δεξί έχοντας πλεονέκτημα έδρας, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Ολυμπιακός, το υπερασπίστηκαν και στο δεύτερο παιχνίδι στο γήπεδό τους απέναντι σε Κάχα Λαμποράλ και Πρόκομ αντίστοιχα.

Τη σεζόν 2008/09, θύμα του δεύτερου ματς έχοντας πλεονέκτημα έδρας έπεσε ο Παναθηναϊκός. Νίκησε μεν με 90-85 τη Σιένα στο ΟΑΚΑ, αλλά δύο μέρες μετά ηττήθηκε στο ίδιο γήπεδο με 84-79. Και χρειάστηκε στη συνέχεια να κερδίσει δύο φορές στην Ιταλία (μάλιστα χωρίς τον τραυματία Διαμαντίδη τότε) για να προκριθεί στο Final 4 του Βερολίνου κι εκεί να κατακτήσει το πέμπτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο. Την ίδια χρονιά το 2-0 έκαναν Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Παρτιζάν αντίστοιχα.

Συμπέρασμα; Με το σύστημα best of five στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, η ομάδα που έχει το πλεονέκτημα έδρας και κερδίσει το πρώτο παιχνίδι της σειράς, έχει κερδίσει ΚΑΙ το δεύτερο μόλις τέσσερις φορές σε δέκα περιπτώσεις. Ποσοστό δηλαδή μόλις 40%. Στις έξι περιπτώσεις που έχει γίνει break στο δεύτερο ματς, η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας κατάφερε να προκριθεί στις τρεις, ενώ ισάριθμες αποκλείστηκε. Γι’ αυτό ο Παναθηναϊκός οφείλει να σταθεί στο ύψος του και την Πέμπτη κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, προκειμένου να μην υποχρεωθεί στη συνέχεια να παίξει την πρόκριση στο Final 4 στο αφιλόξενο Τελ Αβίβ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube