Είναι λίγο πολύ γνωστό πως με την απώλεια του Λέτο, οι αριθμοί παραγωγικότητας του Παναθηναϊκού έχουν πέσει πάρα πολύ.
Ωστόσο η διαφορά σε αποτελεσματικότητα και στη διαφορά του σκοραρίσματος με και χωρίς τον Αργεντινό είναι σοκαριστικά.
Του Κώστα Μιαούλη
Όπως τεράστιες είναι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα δώδεκα ματς που έδωσαν οι «πράσινοι» μέσα στο 2011 και στα ισάριθμα που έχουν δώσει μέσα στο 2012. Ασφαλώς σημαντικό ρόλο σε αυτό το γεγονός παίζει η απώλεια του Λέτο, αφού ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος έπαιξε μόλις στα δύο από τα δώδεκα ματς πρωταθλήματος μέσα από την αρχή του 2012.
Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει με αριθμούς τις μεγάλες αυτές διαφορές.
Λόγω του μπερδεμένου προγράμματος κι αφού φτάσαμε σε 24 ματς την τρέχουσα σεζόν για το πρωτάθλημα, χωρίσαμε την πορεία του Παναθηναϊκού σε δύο μέρη. Στην πρώτη ντουζίνα αναφέρονται τα ματς του ΠΑΟ μέσα στο 2011 και στην άλλη τα ματς του «τριφυλλιού» μέσα στο 2012, όπου υπάρχει και το ζήτημα της απώλειας του Λέτο.
Στο πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος με τα 12 ματς μέσα στο 2011, οι «πράσινοι» είχαν σημειώσει 29 τέρματα σε 130 προσπάθειες, δηλαδή περίπου ένα γκολ κάθε 4.5 προσπάθειες. Αντίθετα μέσα στο 2012 ο συνολικός αριθμός των τελικών προσπαθειών του Παναθηναϊκού είναι μεγαλύτερος, με 147 τελικές, αλλά τα τέρματα που έχει σημειώσει είναι μόλις 14,κάτι που σημαίνει ένα γκολ κάθε 10.5 προσπάθειες.
Αν λάβει κανείς υπόψη του και το ματς με τον Παναιτωλικό στο οποίο είχε λείψει ο Λέτο, μαζί με τα έξι σερί παιχνίδια από τα οποία απουσιάζει τώρα συνεχόμενα ο απολογισμός είναι τρεις ήττες (με Λεβαδειακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ), μια ισοπαλία (με Παναιτωλικό 1-1) και τρεις νίκες (με Δόξα εκτός, Ξάνθη εντός και Εργοτέλη εκτός). Κι είναι επίσης ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, πως σε κανένα από αυτά τα ματς που έχασε, δίχως τον Λέτο στη σύνθεση του, δεν μπόρεσε να σημειώσει γκολ, ενώ και στην ισοπαλία με τον Παναιτωλικό, το τέρμα ήρθε στην εκπνοή του αγώνα.
Ο Παναθηναϊκός δίχως τον Λέτο έχει επτά τέρματα σε 78 τελικές στα επτά παιχνίδια που έπαιξε δίχως αυτόν, κάτι που σημαίνει ένα τέρμα σε κάθε 11,1 προσπάθειες. Στα πέντε ματς που έπαιξε μέσα στο 2012 ο Αργεντινός, ο Παναθηναϊκός σημείωσε επτά τέρματα σε 69 τελικές που σημαίνει πως είχε ένα γκολ, κάθε περίπου επτά προσπάθειες. Αν μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα και λαμβάνοντας υπόψη πως ο πρώτος σκόρερ της Λίγκας, έπαιξε ουσιαστικά 4.5 παιχνίδια στο 2012 (μπήκε στο δεύτερο μέρος με τον ΠΑΣ), παρατηρούμε πως μια κάμψη στην ευστοχία των «πρασίνων» υπήρχε και με τον Λέτο στη σύνθεση του, αφού από το ένα γκολ στις πέντε προσπάθειες, πήγε στο ένα στα επτά.
Αλλά δίχως τον Λέτο ο Παναθηναϊκός έφτασε σε σύγκριση με την πρώτη δωδεκάδα αγώνων του, να χρειάζεται τις διπλάσιες και παραπάνω τελικές για να φτάσει στο γκολ . Έτσι στη γενική σούμα της δεύτερης δωδεκάδας αγώνων για το πρωτάθλημα, η παραγωγικότητα έχει πάει στο 1 τέρμα, ανά 10.33 προσπάθειες.
Οι άλλοι σκόρερς;
Η απουσία του Λέτο, φαίνεται να έχει αποσυντονίσει γενικώς όλη την ομάδα. Η αλήθεια είναι πως και ο προπονητής θα έπρεπε να είχε ένα εναλλακτικό πλάνο, ειδικά όταν κατάλαβε πως έχει η πραγματικότητα με το θέμα του Λέτο σε συνάρτηση με τον τραυματισμό του. Ωστόσο ο Φερέιρα έβγαλε μια φορά λαγό από το καπέλο με τον Λέτο. Δύσκολα θα μπορούσε να βρει κι άλλη λύση δίχως να έχει πλέον και τον Αργεντινό στην φαρέτρα του. Ο Κουίνσι δεν έχει σκοράρει από το ματς με τον Ατρόμητο, δηλαδή επτά παιχνίδια.
Ο Κατσουράνης είχε σημειώσει γκολ τελευταία φορά στο ματς με την Δόξα εντός έδρας πριν από οκτώ παιχνίδια. Ακόμα και ο Τοτσέ που είχε πέντε τέρματα μέσα στο 2012 δεν έχει σκοράρει στα τρία τελευταία παιχνίδια. Ο Ζέκα κάνει έναν κάκιστο δεύτερο γύρο και έτσι ο Παναθηναϊκός δεν βρίσκει γκολ από πουθενά. Σιμάο και Μαυρίας ήταν οι τελευταίοι που σκόραραν για τους «πράσινους» κόντρα στον Εργοτέλη.