Η ώρα για να ηχήσουν ξανά οι κινητήρες των μονοθεσίων της Φόρμουλα 1 έφτασε!Ύστερα από τέσσερις μήνες οι πιλότοι θα φορέσουν ξανά τα κράνη τους και θα ριχτούν… στις μάχες εντός γκριντ. Η αυλαία ανοίγει με το γκραν πρι της Αυστραλίας (16-18/3).

Το sport-fm.gr σας κάνει μία βόλτα στο Άλμπερτ Παρκ και σας υπενθυμίζει τα ρόστερ των ομάδων, καθώς επίσης και το καλεντάρι της σεζόν που αρχίζει.

Οι δρόμοι του Άλμπερτ Παρκ αναμένεται να βάλουν τα καλά τους για να υποδεχτούν το πρώτο γκραν πρι. Ο εν λόγω προορισμός πάντα χαροποιεί τους πιλότους, αφού ο κόσμος της Μελβούρνης τους υποδέχεται θερμά, δημιουργώντας μία πολύ «ζεστή» και πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Γύρω από τη λίμνη!

Η πίστα Άλμπερτ Παρκ αποτελεί εύκολο έργο για τους πιλότους, αφού η χάραξη της είναι απλή. Το μήκος της διαδρομής είναι 5.303 χιλιόμετρα και ο νικητής θα αναδειχθεί ύστερα από 58 γύρους, διανύοντας συνολικά 307.574 χιλιόμετρα.

Στις ελεύθερες δοκιμές οι πιλότοι πρέπει να καθαρίσουν τους δρόμους, οι οποίοι είναι αρκετά σκονισμένοι από τη χρήση τους από το κοινό. Το σιρκουί αποτελείται από 16 στροφές, 10 εκ των οποίων έχουν δεξιά φορά και 6 αριστερή.

Οι πιλότοι ακολουθούν τη φορά των δεικτών του ρολογιού σε μια διαδρομή που έχει υψηλό μέσο όρο ταχύτητας.

Τι λένε οι αριθμοί!

Ο ταχύτερος γύρος έχει γίνει από τον Μίκαελ Σουμάχερ το 2004, γυρίζοντας στο 1:24.125. Το ταχύτερο σημείο της πίστας είναι η γραμμή εκκίνησης, οπού οι πιλότοι αγγίζουν τα 305 χλμ. την ώρα.

Στον αντίποδα βρίσκεται η στροφή 15, στην οποία οι πιλότοι έχουν δευτέρα στο κιβώτιο ταχυτήτων, τρέχουν με 84χλμ. την ώρα και δέχονται δυνάμεις 1.88 G.

Στον περσινό αγώνα ο Σεμπάστιαν Φέτελ πήρε την καρό σημαία, έχοντας εκκινήσει από την πρώτη θέση.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι ο πιλότος που έχει τις περισσότερες νίκες στην Αυστραλία, έχοντας πανηγυρίσει τέσσερις φορές τη νίκη. Από την άλλη σε επίπεδο κατασκευαστών η McLaren είναι η κατασκευάστρια που έχει δει τις περισσότερες νίκες στο χώρα των καγκουρό.

Ο καιρός θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πρώτο γκραν πρι της σεζόν με τις ομάδες να σπαζοκεφαλιάζουν για το πια θα είναι η καλύτερη στρατηγική.

Δείτε στιγμιότυπα από τον περσινό αγώνα:


F1 2011 Australian GP - Official race edit από aarte25

Το φετινό πρωτάθλημα!

Δώδεκα ομάδες αναμένεται να πάρουν θέση στη γραμμή εκκίνησης, όσες και την περσινή σεζόν. Οι αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων δεν είναι πολλές, με τις μικρότερες να διαφοροποιούν το δίδυμο των πιλότων τους, αναζητώντας καλύτερα αποτελέσματα.

Ακόμη με την επιστροφή με του Κίμι Ραϊκόνεν στις πίστες, αυξήθηκε ο αριθμός των Παγκόσμιων πρωταθλητών (6) που θα υπάρχουν στο γκριντ.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα ρόστερ των ομάδων και τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί.

Η φετινή σεζόν αποτελείται από 20 γκραν πρι, ενώ το πρωτάθλημα επιστρέφει στην Αμερική. Η πίστα στο Όστιν θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο (16-18/11), φιλοξενώντας τον προτελευταίο γύρο.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το καλεντάρι και τις πίστες, χωρισμένες σε Part I και Part II.

Ακόμη η Pirelli παρουσιάζει τις κυριότερες αλλαγές στα μονοθέσια, όσον αφορά στο μπροστινό ρύγχος και τις εξατμίσεις:



Επιμέλεια: Σταυρούλα Σάββα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube