Όποιος είπε ότι γυμναστική και χαλάρωση δεν μπορούν να συνδυαστούν, τότε σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του ότι ο αθλητισμός είναι για όλες τις ηλικίες, τις εποχές και βέβαια για όλα τα γούστα.
Οι λάτρεις των σπορ και των δραστηριοτήτων αναψυχής αναζητούν τρόπους άθλησης είτε το Σαββατοκύριακο είτε στις ολιγοήμερες – πλέον- διακοπές. Οσοι έχουν χρόνο απολαμβάνουν τα σπορ μεσοβδόμαδα, με λιγότερο κόσμο, κάτι που πολλοί προτιμούν.
Μπαίνοντας λοιπόν στην άνοιξη, υπάρχουν αρκετές αθλητικές δραστηριότητες που ενδείκνυνται για όσους θέλουν να «ξεφύγουν» μέσα από τον αθλητισμό, να αποδράσουν από την καθημερινότητα, από τις σκοτούρες και το άγχος της δουλειάς. Κι υπάρχουν τόσα πολλά σπορ που μπορούν να κάνουν, μερικά εκ των οποίων δεν είναι τόσο γνωστά και ευρέως διαδεδομένα, ωστόσο μπορούν κάλλιστα να βελτιώσουν την φυσική μας κατάσταση και παράλληλα να βοηθήσουν στην χαλάρωση και στην ψυχική ηρεμία.
Οι δραστηριότητες αυτές δεν γίνονται μόνο σε κάποιο κλειστό χώρο ή γυμναστήριο, αλλά και σε στη φύση. Έτσι, όποιος αγαπά το φυσικό μας περιβάλλον, θέλει να διατηρείται σε φόρμα και να ασκείται μπορεί να επιλέξει κάποιο από τα παρακάτω σπορ και να ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Σπορ για την άνοιξη:
-Τοξοβολία: Υπάρχουν σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο σπορ. Για απλή ενασχόληση στη βόλτα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξοικείωση. Σταθερό χέρι, καλή σκόπευση, τεντώνουμε το τόξο και αφήνουμε το βέλος προς το στόχο. Η προσοχή έγκειται στο να μην στοχεύουμε άλλον άνθρωπο, ούτε για αστείο.
-Ιππασία: Από τα ευγενή και ακριβά σπορ. Εντάξει, για να πας μια βόλτα δεν θα αδειάσει η τσέπη σου, αλλά για να έχεις δικό σου άλογο, αλλάζει η κατάσταση. Ωραίο σπορ που αρέσει και στα παιδιά. Το άλογο είναι εξαιρετικό ζώο, καταλαβαίνει πολύ τον άνθρωπο και θέλει τρυφερότητα για να το κερδίσεις.
-Αναρρίχηση και ορειβασία: Με καλό εξοπλισμό οπωσδήποτε και με τη βοήθεια έμπειρων ανθρώπων, αποτελεί διασκέδαση. Αν φοβάσαι μην δοκιμάσεις και ειδικά στην αναρρίχηση ο κανόνας λέει: δεν κοιτάμε κάτω. Προσοχή στις κινήσεις, που πατάμε, πως κρατιόμαστε, σταθερότητα και ηρεμία. Κι όταν κατακτήσεις την κορυφή, έρχεται η δικαίωση. Για όσους θέλουν απλά την εμπειρία, υπάρχουν και κλειστοί χώροι με τεχνικές κατασκευές αναρρίχησης.
-Mountain Bike και sightseeing: Υπάρχουν πολλά οργανωμένα γκρουπ, που ετοιμάζουν εκδρομές σε αξιοθέατα και συνδυάζουν τόσο την ενημέρωση για μνημεία, αρχαιολογικούς τόπους και τις επισκεπτόμενες περιοχές, όσο και την εκγύμναση του σώματος. Ενδεικτικά το sightseeing μπορεί να γίνει ως πεζοπορία ή ακόμα και με ποδήλατα. Αν υπάρχει χιόνι στα βουνά, μπορεί κανείς να δοκιμάσει ορειβατικό σκι (δηλαδή ανάβαση στις πλαγιές και μετά κατάβαση κανονικά με το χιονοπέδιλα)- μπορεί να το κάνει κανείς για αναψυχή, ή μπορεί να ασχοληθεί πιο συστηματικά και αθλητικά συμμετέχοντας σε αγώνες.
-Κανό-καγιάκ: Για έναν ή δύο. Πολύ κουπί και ισορροπία στη στενή βάρκα.
-Πεζοπορία και παιχνίδι προσανατολισμού (orienteering): Το orienteering είναι ένα δημοφιλές άθλημα ( όχι παιχνίδι) στην Ευρώπη και σιγά- σιγά διαδίδεται και στην Ελλάδα , στο οποίο νέοι και ενήλικες αθλητές καλούνται να βρουν συγκεκριμένα σημεία σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές. Είναι ένα άθλημα που παρέχει ευχαρίστηση σ’ όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά και όπου η τεχνική, η ψυχολογία και η φυσική κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας και βοηθάει τον αγωνιζόμενο να ανταπεξέλθει πάνω σε δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους. Το orienteering έχει χαρακτηριστεί σαν «ιστιοπλοΐα πάνω σε θάμνους» ή «επίλυση σταυρόλεξου, ενώ τρέχει κανείς σε αγώνα ράλι».
-Ράφτινγκ: Εχω κάνει δύο φορές, στον Εύηνο, στην ορεινή Ναυπακτία και στο Βοϊδομάτη. Απίστευτη εμπειρία. Όταν υπάρχει αρκετό νερό στο ποτάμι, την άνοιξη που λιώνουν κάπως τα χιόνια, κινείσαι πιο γρήγορα στο νερό, αλλά θέλει προσοχή διότι είναι άφθονο με έντονη ροή. Το καλοκαίρι με λιγότερο νερό προσέχεις τις ξέρες στο ποτάμι. Με στολή πάντα και κράνος απαραίτητα, δεν κρυώνεις στο νερό και προστατεύεις το κεφάλι σου από απρόοπτες καταστάσεις. Μου αρέσει το ράφτινγκ διότι θέλει δύναμη στα χέρια για το κουπί και δεν λουφάρει κανένας από την ομάδα. Παράλληλα, μπορείς να χαλαρώσεις, να σε πάει το ποτάμι με τη ροή του και να απολαύσεις τα φαράγγια. Δεν χρειάζεται να μιλάς πολύ για να ακούς τους ήχους της φύσης. Στο Βοϊδομάτη δε, μη διστάσεις να σκύψεις και να πιεις νερό. Είναι πεντακάθαρο. Ράφτινγκ κάνεις σε πολλά ποτάμια, στο Λούσιο, στο Νέστο κι αλλού. Πάντα όμως με την υποστήριξη έμπειρης ομάδας.
-Paint Ball: Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να παίξει κάποιος Paint Ball. Είναι από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα extreme sport και παίζεται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Οι κανόνες του είναι απλοί. Δύο ομάδες αποτελούμενες από άτομα εξοπλισμένα με ειδικά όπλα που αποκαλούνται μαρκαδόροι προσπαθούν να μαρκάρουν τους αντιπάλους τους.
Το παιχνίδι είναι απόλυτα ασφαλές όσον αφορά όσο οι παίκτες χρησιμοποιούν σωστά, τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Αυτός είναι η μάσκα προσώπου και η προστατευτική τάπα του μαρκαδόρου. Τα όπλα εκτοξεύουν μπίλιες με μπογιά που χρωματίζουν όταν χτυπήσουν το στόχο τους. Οι ομάδες μπορούν να είναι από ένα έως και χίλια άτομα. Το παιχνίδι παίζετε σε διαμορφωμένες πίστες που είτε έχουν ρεαλιστική απεικόνιση όπως εγκαταλελειμμένο χωριό, στρατόπεδο κ.λ.π. είτε είναι φτιαγμένες από τεχνητά εμπόδια.).
-Εναέρια περάσματα: Δεν έχω ασχοληθεί με αυτά τα σπορ. Γνωρίζω ότι τα προτιμούν αρκετοί, χωρίς απαραίτητα να είναι ριψοκίνδυνοι. Πτήσεις με ανεμόπτερα ή με σχοινί και τροχαλίες σε κάνουν να κοιτάς τον κόσμο από ψηλά, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη που αλλού… στα ύψη.
-Γκολφ: Το ανέδειξε ως σπορ στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το όνομα του οποίου φέρει το γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας. Συνήθως ένας διάσημος αναδεικνύει τη σπουδαιότητα ενός σπορ. Το γκολφ ανήκει στα ευγενή αθλήματα. Κυρίως ασχολούνται με αυτό, ερασιτεχνικά και για αναψυχή, μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που χρειάζονται περπάτημα, κινήσεις με τα χέρια, ενδυνάμωση των ποδιών και ευλυγισία της μέσης. Στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένο. Ειδικά στην Ισπανία, όλη η νότιος πλευρά στη Μεσόγειο έχει τεράστιες εκτάσεις με γήπεδα γκολφ, σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία. Εκεί καταφθάνουν βορειοευρωπαίοι για να αθληθούν, διότι συνδυάζουν καλό κλίμα με αναψυχή. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί το γκολφ. Παραδοσιακά υπήρχαν γήπεδα στην Κέρκυρα, στη Ρόδο και στη Χαλκιδική, ωστόσο στην Κρήτη έχει αναπτυχθεί έντονη δραστηριότητα, όπως και στη Μεσσηνία στο Costa Navarino. Οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει γκολφ κι ας χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να βάλεις το μπαλάκι στην τρύπα. Πάνω από όλα μετράει η διασκέδαση, η ηρεμία που προσφέρει η φύση και η αυτοσυγκέντρωση για να ελέγξεις τις κινήσεις σου.
Επιμέλεια Δημήτρης Μπαλής, Δήμητρα Ρεντζή.