Χίλια χρόνια παρέμενε καλά κρυμμένο στα βάθη της ερήμου Γκόμπι. Έχοντας εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο κτίστηκε και αφού γνώρισε στιγμές δόξας, πέρασε οριστικά στην αφάνεια. Ο λόγος για ένα κομμάτι –αγνώστου μέχρι τώρα- του Σινικού Τείχους μήκους σχεδόν 100 χλμ που ανακάλυψε ο Ουΐλιαμ Λίντσεϊ.
Από την πρώτη στιγμή που επισκέφτηκε την περιοχή –το 1986- ο Βρετανός εξερευνητής σαγηνεύτηκε από την ιστορία και τους θρύλους που κουβαλά μαζί του μέσα στους αιώνες το κατασκεύασμα των Δυναστειών Χαν και Μινγκ. Ένας εξ αυτών έλεγε πως μεταγενέστερα είχαν χτιστεί επεκτάσεις του Τείχους για να εξυπηρετήσουν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς από εκείνους που αρχικά είχαν οραματιστεί οι Κινέζοι αυτοκράτορες.
Από τον 7ο αιώνα π.Χ ξεκίνησε η κατασκευή του προκειμένου να αναχαιτιστούν οι ορδές πολυάριθμων εχθρών της αυτοκρατορίας που επιχειρούσαν να εισέλθουν από τα βόρεια σύνορά της. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των μαχών αλλά και της κατασκευής του, όμως το τμήμα εκείνο της ερήμου Γκόμπι δεν έχει ανάλογες ένδοξες ιστορίες να… διηγηθεί.
Όπως προκύπτει από τη διαδικασία χρονολόγησης, δεν χτίστηκε γύρω στο 120 π.Χ, αλλά πολύ αργότερα, τον 12ο αιώνα μ.Χ, όταν ο Genghis Khan έψαχνε έναν τρόπο για να κατατροπώσει όχι τους εχθρούς του (με αυτούς ο Μογγόλος στρατηλάτης δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα), αλλά τις… γαζέλες που εισέρχονταν από την Κίνα και απειλούσαν τις καλλιέργειες των περιοχών που ζούσαν πληθυσμοί πιστοί σε αυτόν.
Ο Ουΐλιαμ Λίντσεϊ, βραβευμένος για τα βιβλία του και παρασημοφορημένος από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του, άκουσε αυτές τις ιστορίες το 1997 και από τότε έκανε σκοπό της ζωής του να βρει αυτό το χαμένο κομμάτι του Σινικού Τείχους. Τελικά, όπως αναφέρει η «Telegraph», τα κατάφερε και μάλιστα πρόκειται για το μοναδικό τμήμα του Σινικού Τείχους που βρίσκεται έξω από τα σύνορα της σημερινής Κίνας.
Νικόλας Ακτύπης