Ξεκάθαρο μήνυμα και ταυτόχρονα απειλή κατά της Ακαδημίας και των διοργανωτών της τελετής απονομής Όσκαρ από τον κινηματογραφικό «Δικτάτορα». Ο χαρισματικός και λατρεμένος Sacha Baron Cohen προμοτάρει με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα τη νέα του ταινία, διαμαρτυρόμενος παράλληλα για το γεγονός πως δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στο Kodak Theatre. Απολαυστικός, όπως πάντα, δίνει προσωπικό ρεσιτάλ και μας κάνει να μη βλέπουμε την ώρα να φτάσει η ταινία στις αίθουσες.

Αφού χαρακτηρίζει την Ακαδημία «Κινηματογράφου, Τεχνών και… Σιωνιστών», προειδοποιεί για «αδιανόητες συνέπειες» στην περίπτωση που δεν του επιστραφούν οι προσκλήσεις προκειμένου να παραστεί στην τελετή απονομής των Όσκαρ.

Ντυμένος με την επίσημη στρατιωτική στολή του Admiral General Aladeen (!) όπως ονομάζεται ο ήρωας που «ρισκάρει τη ζωή του ώστε να μην φτάσει ποτέ η δημοκρατία στη χώρα που ο ίδιος καταπιέζει με τόση αγάπη», κατηγορεί την Ακαδημία για το γεγονός πως ουδέποτε συμπεριέλαβε στις υποψηφιότητές της κάποια ταινία της… χώρας του, αναφέροντας ενδεικτικά τα… αριστουργήματα «When Harry Kidnapped Sally», «You've Got Mailbomb» και «Planet of the Rapes», παραφράζοντας τους πραγματικούς τίτλους του Χόλιγουντ!

Κλείνει, δε, το διάγγελμά του εντυπωσιακά, όπως αρμόζει σε έναν «Δικτάτορα»: «Death to the West, death to America. And good luck Billy Crystals»!



Στα… σοβαρά τώρα, οι διοργανωτές της απονομής ίδρωσαν στην ιδέα πως ο Sacha Baron Cohen θα χρησιμοποιούσε το κόκκινο χαλί για να πραγματοποιήσει το προσωπικό του σόου και ξεκαθάρισαν πως θα τον δεχτούν μόνο αν εμφανιστεί ως κανονικός άνθρωπος, πράγμα λίγο δύσκολο για έναν άνθρωπο με το δικό του παρελθόν (βλέπε Borat, Bruno). Εάν, πάντως, συνετιστεί θα μπορέσει να εισέλθει στο χώρο αφού κέρδισε την εκεί παρουσία του από το ρόλο του στην ταινία «Hugo».

Νικόλας Ακτύπης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube