To PlayStation Vita, η νέα φορητή κονσόλα της Sony έρχεται στις 22 του μήνα στα καταστήματα και έχουμε ετοιμάσει για εσάς μία σειρά από αφιερώματα για να πάρετε μια καλή γεύση του τι σας περιμένει. Η πορεία του PSP έκανε τη Sony να αναθεωρήσει τη στάση της στην αγορά των φορητών συστημάτων ψυχαγωγίας.
Ναι μεν, τα ποσοστά και οι αριθμοί του πρώτου φορητού PlayStation δεν ήταν απογοητευτικά, αλλά για μία εταιρία με το όνομα και το πρεστίζ της Sony το να τερματίζει με τόσο μεγάλη διαφορά από τον μεγάλο της αντίπαλο στην εν λόγω κατηγορία, είναι λόγος για να αναθεωρήσει τα πλάνα της και να σκεφτεί εκ νέου πως θα πορευτεί. Το PlayStation Vita είναι το δεύτερο φορητό σύστημα της οικογένειας PS και φιλοδοξεί τόσο να λειτουργήσει ως αυτόνομη κονσόλα, όσο και να συμπληρώσει όπου μπορεί το PS3. Όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της ιαπωνικής εταιρίας που δείχνει πως αυτή τη φορά έμαθε από τα λάθη της και πως δε θα αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει ξανά.
Η συσκευή κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, μία με δυνατότητα σύνδεσης σε κάποιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέσω 3G και μία απλή, με μοναδικό έξτρα το WiFi. Η τιμή του πρώτου μοντέλου ξεκινάει από τα 249€ και του δεύτερου από τα 299€ και θα μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα ενημερωμένα καταστήματα εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών και ειδών ψυχαγωγίας από τις 22 Φεβρουαρίου. Για να διαβάσετε περισσότερα για τις λειτουργίες του συστήματος πατήστε εδώ.
Η διάρκεια της επαφής μας με το PlayStation Vita σε σχέση με το χρόνο που είχαμε για να ετοιμάσουμε τη σειρά αφιερωμάτων του hardware δεν ήταν μεγάλη. Δεν ήταν τουλάχιστον όσο μεγάλη θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε και reviews για τα games του συστήματος. Παρόλα αυτά καταφέραμε και περάσαμε αρκετές ώρες με 8 τίτλους που είχαμε στην κατοχή μας. Όπως σημειώνουμε και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, τα reviews για τα PlayStation Vita games θα αρχίσουν αν εμφανίζονται μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού έχουμε μία πλήρη εικόνα για το τι έχουν να προσφέρουν, τι είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζει και πως εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά της νέας κονσόλας. Εισάγοντας οποιαδήποτε Game Card, το σύστημα εμφανίζει στην τρίτη οθόνη (scrolling προς τα κάτω) τους τίτλους και δημιουργεί ένα ειδικό bubble-shortcut. Από εκεί μπορεί να φορτώσει ο εκάστοτε τίτλος, ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία έχει νόημα μόνο αν μιλάμε για παραγωγές που έχουν κατέβει σε μία memory card και δε χρειάζονται την αντίστοιχη κάρτα που μπορεί να προμηθευτεί ο καταναλωτής από τους λιανεμπόρους. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα φορτώνει για ελάχιστα δευτερόλεπτα τα πρώτα δεδομένα και αμέσως μετά εμφανίζει την ειδική σελίδα του τίτλου. Από εκεί, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να πατήσει το Start και να ξεκινήσει να παίζει.
Για να διαβάσετε περισσότερα για τα games του PS Vita πατήστε εδώ.
ο PlayStation Vita λειτουργεί και ως κάτι παραπάνω από μία gaming φορητή συσκευή. Χάρη σο λειτουργικό που έχει μία εντελώς διαφορετική δομή από την κλασική XMB του PS3 και του PSP, ο κάτοχός του μπορεί να αναπαράγει την αγαπημένη του μουσική, να δει videos και να συμμετέχει με κάθε τρόπο στις κλασικά και ευρέως διαδεδομένες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Foursquare κτλ. Δυστυχώς, στη τρέχουσα έκδοση του firmware δεν υποστηρίζεται η μετακίνηση στα μενού χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα, παρά μόνο με εντολές που δίνουμε στην οθόνη αφής. Κάτι τέτοιο ίσως προβληματίσει όσους φορούν γάντια, αφού ακόμα και για να φορτώσουν ένα παιχνίδι, πρέπει να κάνουν τις αντίστοιχες ενέργειες μέσω της οθόνης. Όλες οι λειτουργίες είναι τοποθετημένες με τη λογική των shortcuts και απλώνονται σε κυψελοειδή κατάταξη μέσα σε όλη την επιφάνεια της οθόνης. Κάθε ένα από αυτά τα shortcuts ενεργοποιεί την κατάλληλη λειτουργία.
Με το στιγμιαίο πάτημα του PlayStation button που βρίσκεται κάτω από τον αριστερό αναλογικό μοχλό, ο κάτοχος του Vita γυρνάει στο κεντρικό menu και μπορεί να διαλέξει να ενεργοποιήσει οτιδήποτε άλλο θελήσει. Με το παρατεταμένο πάτημα του πλήκτρου, έρχονται στο προσκήνιο όλες οι ενεργές εφαρμογές, με την ίδια λογική που έχουμε δει και στις συσκευές με iOS όταν πατάμε το κεντρικό πλήκτρο αρκετή ώρα. Από εκεί, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να κλείσει όσες δε χρειάζεται με μία απλή διαδικασία που τον καλεί να τραβήξει την πάνω δεξιά άκρη της ενεργής επιφάνειας προς τα κάτω (σαν να γυρίζει σελίδα σε ένα βιβλίο).
Για να διαβάστε περισσότερα για τις λειτουργίες του PlayStation Vita πατήστε εδώ.
Καταφέρνει λοιπόν βάσει όλων αυτών που καταγράψαμε το PlayStation Vita να χαρακτηριστεί ως ένα πετυχημένο σύστημα και μία πρόταση που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σημερινού gamer που ενδιαφέρεται για τη φορητή του ψυχαγωγία; Η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπές «Ναι». Η οθόνη είναι εξαιρετική και τα χρώματα αποδίδονται με κάθε πιστότητα, ενώ και οι προσθήκες του δεύτερου αναλογικού μοχλού, της οθόνης αφής, αλλά και του πίσω touch panel δίνουν στους developers τη δυνατότητα να πειραματιστούν όσο θέλουν. Η συσκευή κάθεται άνετα στο χέρι του χρήστη με τις δύο ελαστικές επιφάνειες στα πίσω άκρα να βοηθούν την κατάσταση, ενώ η χρήση των δύο αναλογικών μοχλών είναι σχεδόν άριστη και δε θα δυσκολέψει ακόμη και αρχάριους παίκτες.
Το μέγεθός της είναι τέτοιο που να επιτρέπει την άνετη μετακίνηση και τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε τσέπη. Από την άλλη, η μεγάλη οθόνη του σχεδόν παρακαλάει για μία ειδική προστατευτική θήκη, έτσι ώστε να αποφύγει ο χρήστης την οποιαδήποτε ζημιά ή τις γρατζουνιές. Όταν δε όλα τα παραπάνω έρχονται σε μία τιμή που φαντάζει προσιτή σε όποιον ενδιαφέρεται για όλα όσα έχει να προσφέρει το PlayStation Vita, η συνταγή της επιτυχίας ολοκληρώνεται.
Για να διαβάσετε, τέλος, τα συμπεράσματά μας από το PlayStation Vita, πατήστε εδώ.
Πηγή: Enternity.gr