Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Χαλαρώστε. Παραμερίστε για μία στιγμή λουλούδια, σοκολατάκια, κουκλάκια και καρδούλες made in People's Republic of China. Ας δούμε τα γεγονότα ψύχραιμα και νηφάλια. Ο Βαλεντίνος ήταν ένας Ανέραστος Ρωμαιοκαθολικός Ιερέας και τίποτε περισσότερο.

Η θέσπιση της γιορτής των ερωτευμένων είχε ως μοναδικό σκοπό να θέσει τέλος η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε μία λαϊκή παγανιστική τελετή για τη γονιμότητα, τα Lupercalia. Αν πάλι σώνει και ντε, θέλετε να έχετε να γιορτάζετε κάτι, η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιπροτείνει τη γιορτή του Αγίου Υάκινθου στις 3 Ιουλίου που είναι και σαφέστατα πιο rock κατάσταση.

Αν πάλι (;) έχετε ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες, μπορείτε να συνεχίσετε στη λίστα με τις 10 δημοφιλέστερες ταινίες (αν και στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ) που είναι οι πλέον ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για την επίπλαστα ονειρική ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου… ή αλλιώς «If your phone doesn’t ring… it’s me!!!» … Πάμε λοιπόν!

No 10: My Bloody Valentine (1981)
Κλασική ταινία slasher της δεκαετίας του ’80 και μία από τις πιο cult παραγωγές που στέκεται ισάξια δίπλα στα Friday the 13th και Evil Dead. Σε μία μικρή πόλη ανθρακωρύχων, αποφασίζεται να εορταστεί η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Λίγοι θυμούνται ότι πριν από 20 χρόνια οι υπεύθυνοι του ανθρακωρυχείου αμέλησαν τα καθήκοντά τους για να συμμετέχουν στο πάρτι του Αγίου Βαλεντίνου.

Μία έκρηξη στα ορυχεία θα στοιχίσει τις ζωές τεσσάρων εργατών. Ο πέμπτος που επέζησε ήταν ένας τυπάκος ονόματι Harry Warden, ο οποίος όμως… σάλεψε. Ένα χρόνο αργότερα επιστρέφει για να σκοτώσει τους υπεύθυνους του ατυχήματος. Ταχυδρομεί κουτιά γλυκών με τις καρδιές των θυμάτων του στις τοπικές αρχές. Συλλαμβάνεται και κλείνεται σε ψυχιατρείο. Προειδοποιεί όμως τους κατοίκους να μη γιορτάσουν ΠΟΤΕ ξανά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Είκοσι χρόνια μετά όλα έχουν (σχεδόν) ξεχαστεί και διοργανώνεται ξανά η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Κάπως έτσι λοιπόν θα ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου μακελειό. Αξιόλογες ερμηνείες, νοσηρή/ κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, συνθέτουν ένα από τα καλύτερα slasher θρίλερ της εποχής.

No 9: Sid and Nancy (1986)
Ρωμαίος και Ιουλιέτα; Τριστάνος και Ιζόλδη; Αν νομίζετε ότι το τραγικά ποιητικό τους τέλος, ξεχειλίζει από άδολη αγάπη, φλογερό πάθος και αιώνια πίστη τότε θα πρέπει να ρίξετε μία ματιά στο Sid and Nancy. Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού υπάρχει ένα ζευγάρι καταραμένων που δε δίνει δεκάρα τσακιστή για το τι συμβαίνει στην άλλη. Βυθισμένοι στην αμείλικτη πραγματικότητα των ναρκωτικών, του αλκοόλ, της punk μουσικής και του σεξ ζουν με ένταση τον έρωτά τους.

Αντισυμβατικό, άναρχο, ζωώδη, βίαιο και τραγικό. Μία ειλικρινέστατη ματιά που εστιάζει ξεκάθαρα στο δρόμο της αυτοκαταστροφής χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Μία πραγματική ιστορία με στοιχεία βιογραφίας. Ο Sid Vicious (John Simon Ritchie), σύμβολο της punk και μπασίστας των ανεπανάληπτων Sex Pistols αποφασίζει μετά τη διάλυση της μπάντας να ακολουθήσει προσωπική καριέρα. Συνοδοιπόρος σε αυτή του την προσπάθεια η Nancy Spungen, φανατική οπαδός και ερωμένη του.

Δύο άνθρωποι που αγκάλιασαν το σκοτάδι και έγιναν κοινωνοί των απαγορευμένων απολαύσεων. Όλα τα «όμορφα» όμως τελειώνουν νωρίς. Το πρωινό της 12ης Οκτωβρίου 1978 βρίσκει τη Nancy δολοφονημένη με μαχαίρι και τον Sid κατηγορούμενο για το έγκλημα. Την 1η Φεβρουαρίου 1979 ο Sid αυτοκτονεί και η τέφρα του σκορπίζεται πάνω από τον τάφο της αιώνιας αγαπημένης του.

No 8: Boxing Helena (1993)
Ο γενετικός κώδικας πέρασε άθικτος από τον David Lynch στην κόρη του. Αυτοί οι δεσμοί με τη διαστροφή μάλλον δεν πρόκειται να πεθάνουν ποτέ. Αν πάλι διαφωνείτε, ρίξτε μία ματιά στο δημιούργημά της και θα πειστείτε! Το Boxing Helena είναι μία ιδιαίτερη ταινία.

Το θέμα της είναι τόσο σκοτεινό που πιθανότατα θα ενοχλήσει τους περισσότερους. Μία βαθύτατα ερωτική ταινία που στροβιλίζεται ανεξέλεγκτα στη δίνη του αρρωστημένου πάθους για να φτάσει στα… άκρα! Κυριολεκτικά. Ο ρόλος της πρωταγωνίστριας προτάθηκε αρχικά σε Madonna και Kim Basinger αλλά καμία δε δέχθηκε.

Το ρόλο της Helena ενσάρκωσε τελικά η αντιπαθέστατη Sherilyn Fenn. Η ιστορία είναι -αν μη τι άλλο πρωτότυπη. Ένας επίορκος χειρούργος είναι παθιασμένος με παλιά γκόμενα, η οποία όμως τον έχει ξεπεράσει (same old story). Η εμμονή του όμως γι’ αυτή, τον φτάνει στα όρια της παράνοιας. Ένα ατύχημα θα αλλάξει όμως τις ισορροπίες.

Η Helena είναι πλέον δέσμια στο σπίτι του δε-στέκω-στα-καλά-μου χειρούργου, ο οποίος αρχίζει μεθοδικά να την… τεμαχίζει ξεκινώντας από τα πόδια. Η συσκευασία των μελών της Helena όμως θα έχει μία αναπάντεχη κατάληξη… ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!! Ταινία που πρέπει να τη δουν όλα τα κοριτσάκια που φαντασίωση και καημός τους είναι να παντρευτούν άντρα χειρούργο!

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος εδώ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube