Έτοιμη λύση για τη χρηματοδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ υποστηρίζει πώς έχει ο Γεράσιμος Έρτσος.

Μιλώντας στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ», ο πολιτικός μηχανικός που κατασκεύασε τη «σκεπαστή» και διετέλεσε χρόνια στο ΔΣ της «Ένωσης» υποστήριξε πως αντί να αναζητεί επενδυτή, ο σύλλογος θα έπρεπε να αναζητά δανειοδότη.

Επανέλαβε, λοιπόν, πως ο ίδιος έχει βρει ξένο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ο οποίος θα δανείσει στην ΑΕΚ τα 45 εκατ. ευρώ που -σύμφωνα με τη μελέτη του- αρκούν για γήπεδο 40.000 θέσεων στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Έρτσος

Για το προηγούμενο σχέδιο Γρανίτσα: «Το γήπεδο της ΑΕΚ δυστυχώς έχει μπλέξει σε κάποια γρανάζια. Υπήρχε ένα νομοσχέδιο επί Γρανίτσα που ήταν ενάντια στα συμφέροντα της ΑΕΚ. Είχε ένα γήπεδο 35.000 θέσεων, το οποίο θα μπορούσε να το κάνει 45, αλλά το γκρέμισε για να κάνει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και μαζί παρεμπιπτόντως ένα γηπεδάκι. Τα χρόνια πέρασαν και δεν βρέθηκε ο επενδυτής που θα έφτιαχνε και το εμπορικό κέντρο και το γήπεδο. Ενώ έλεγε ότι είχε βρει επενδυτή ο Γρανίτσας, δεν είχε βρει. Δεν τον συνέφερε κανέναν να αναλάβει αυτό το έργο. Επιπλέον, δε, βγήκε αυτή η υπόθεση αντι-συνταγματική από το ΣτΕ και τελείωσε».

Για την τροπολογία που προώθησε ο Γιάννης Βούρος: «Να δούμε αν αυτή η τροπολογία συμφέρει την ΑΕΚ. Αν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Εγώ λέω όχι, δεν τα εξυπηρετεί. Η ΑΕΚ έχει μια έκταση 27 στρέμματα και μ’ αυτή τη ρύθμιση, θα έχει έπειτα 20. Χαρίζουμε 7 στρέμματα στον υποτιθέμενο επενδυτή. Ένα το κρατούμενο. Ενώ η ΑΕΚ μπορεί να κάνει στα 27 στρέμματα ένα γήπεδο 40.000 θέσεων, χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν επενδυτή, θα κάνει στα 20 στρέμματα ένα γηπεδάκι 28.000 θέσεων. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην έννοια του δανειοδότη μ’ αυτή του χρηματοδότη. Τόσα χρόνια συγχεόταν αυτός που θα έπαιρνε την ΠΑΕ με τον κατασκευαστή του γηπέδου. Δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό».

Για τη δική του πρόταση: «Αντί να αναζητά επενδυτή, η ΑΕΚ θα έπρεπε να αναζητά δανειοδότη. Δηλαδή, να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο. Έχει όλα τα προσόντα και δεν έχει ανάγκη κανέναν επενδυτή. Η κατασκευή του γηπέδου μπορεί να γίνει σε δύο στάδια. Αρχικά να δαπανηθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ για να πάρει μια μορφή που θα επιτρέπει στην ΑΕΚ να ξεκινήσει να παίζει. Κι έπειτα περίπου 15 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο. Γενικά, το έργο μπορεί να ξεπληρωθεί σε 30 χρόνια από την Ερασιτεχνική, που θα έχει πάρει το δάνειο. Εγώ έχω βρει -και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει βρει κανένας άλλος που υποτίθεται ότι ασχολείται τόσον καιρό με αυτό- έναν ξένο χρηματοπιστωτικό οίκο που δίνει όσα λεφτά θέλει η ΑΕΚ. Θα μου επιτρέψετε να μην πω το όνομά του».

Για το αν οι θέσεις του πάρκινγκ αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα: «Τα τεχνικά θέματα λύνονται γύρω από ένα τραπέζι και όχι σε τηλεοπτική εκπομπή. Το θέμα του πάρκινγκ είναι ένα τεχνικό θέμα που το έχει λύσει η πρότασή μου. Ξαναλέω: Η Ερασιτεχνική μπορεί να φτιάξει το γήπεδο χωρίς να ρωτήσει την ΠΑΕ. Η ΠΑΕ υποχρεούται από τον νόμο να παίζει εκεί. Βάσει του νόμου, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ μισθώνει σήμα, εγκαταστάσεις, φήμη και πελατεία. Όσο για την εξόφληση, ο δανειστής θα ξεπληρώνεται με ένα ποσό που θα μπαίνει ετησίως από την Ερασιτεχνική και το οποίο θα έρχεται από τα έσοδα του γηπέδου».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.