Κρούση για να συμμετέχει στο στήσιμο αγώνα ομολογεί πως έχει δεχτεί ποσοστό της τάξεως του 30,3% των ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η παγκόσμια ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPro).
Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ποδοσφαιριστές στην ανατολική και νότια Ευρώπη, είναι από ανησυχητικά έως… ανατριχιαστικά για τα στημένα ματς, το ρατσισμό και τη βία στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Ποσοστό 23,6% παραδέχεται πως έχει λάβει γνώση για στημένο παιχνίδι στο πρωτάθλημα που αγωνίζεται, ενώ η Ρωσία έχει τα πρωτεία με το ποσοστό να ανέρχεται στο 43,5%. Το 11,6% των ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχεται ευθαρσώς πως έχει δεχτεί κρούση για να συμμετέχει στη χαλιναγώγηση αποτελέσματος ενός αγώνα, με την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια με ποσοστό 30,3%.
Από την έρευνα προκύπτει πως η μη έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων στους παίκτες συνδέεται με συμμετοχή τους σε στημένα ματς, καθώς από το 41,1% των ποδοσφαιριστών που δεν πληρώνονται στην ώρα τους, περισσότεροι από τους μισούς έχουν δεχτεί προσέγγιση για να στήσουν παιχνίδι.
«Τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά και αποτελούν καμπανάκι για ολόκληρο το ποδόσφαιρο, ακόμη και στη Δυτική Ευρώπη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της FIFPro, Άντονι Χίγκινς. «Στην ανατολική Ευρώπη οι παίκτες ανακαλύπτουν συχνά πως δεν πληρώνονται από τις ομάδες τους και γίνονται στόχοι της διαφθοράς όταν είναι ευάλωτοι».
Η έρευνα αποκαλύπτει πως το 9,6% των ποδοσφαιριστών καταγγέλλουν πως έχουν γίνει μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων ή άλλης μορφής διακρίσεων, κυρίως από οπαδούς (κατά 65,3%). Επίσης ένας στους εννέα παίκτες έχει πέσει θύμα βίαιας συμπεριφοράς (11,7%), σε μεγαλύτερο ποσοστό από οπαδούς (55,8%), αλλά σε κάποιες περιπτώσεις από τη διοίκηση του συλλόγου (13,3%) ή και τον προπονητή της ομάδας (8,3%).
Μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας, που θα δοθεί αναλυτικά στη δημοσιότητα, είναι και ότι το σύστημα αδειοδότησης που εφαρμόζεται για τους συλλόγους φαίνεται να αποτυγχάνει.