H νύχτα της 19ης Ιανουαρίου μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική στο χώρο του Internet. Κι αυτό γιατί γίναμε μάρτυρες μίας από τις μεγαλύτερες επιθέσεις hacker που έχουν καταγραφεί στα χρονικά του διαδικτύου.
Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) όταν το FBI ανακοίνωσε ότι προχώρησε στο κλείσιμο του Megaupload (από τα μεγαλύτερα site ανταλλαγής αρχείων) και στη σύλληψη επτά ατόμων που σχετίζονται με τη διαχείριση του. Όλα αυτά τις ημέρες που οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα δύο νομοσχέδια που προωθούνται στο αμερικανικό κογκρέσο (SOPA και PIPA) και έχουν ως στόχο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, έχουν προκαλέσει την αντίδραση ιντερνετικών κολοσσών όπως η Wikipedia, το Google και το Facebook.
Πέρασαν μόνο λίγα λεπτά όταν στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter η ομάδα hacker, anonymous, εμφανίστηκε το εξής μήνυμα:
Με αυτό προανήγγειλαν την επίθεση, ως αντίποινα για το κλείσιμο του megaupload, σε κυβερνητικές ιστοσελίδες, αλλά και στα site μεγάλων δισκογραφικών εταιριών και οργανισμούς πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ένα μετά το άλλο τα site άρχισαν να πέφτουν, αφού στον «πόλεμο» που κήρυξαν οι anonymous συμμετείχαν 5.635 άτομα χρησιμοποιώντας ένα software με το όνομα LOIC (low orbit ion cannon). Αυτό που κάνει το LOIC είναι να κατευθύνει τεράστια επισκεψιμότητα στο site που στοχεύει με αποτέλεσμα λυγίζει τους server.
Ανάμεσα στα κυβερνητικά site που έγιναν στόχοι ήταν αυτά του FBI, του υπουργείου δικαιοσύνης ακόμα και του Λευκού Οικού.
Η λίστα των site που «έπεσαν»:
Department of Justice (Justice.gov)
Motion Picture Association of America (MPAA.org)
Universal Music (UniversalMusic.com)
Belgian Anti-Piracy Federation (Anti-piracy.be/nl/)
Recording Industry Association of America (RIAA.org)
Federal Bureau of Investigation (FBI.gov)
HADOPI law site (HADOPI.fr)
U.S. Copyright Office (Copyright.gov)
Universal Music France (UniversalMusic.fr)
Senator Christopher Dodd (ChrisDodd.com)
Vivendi France (Vivendi.fr)
The White House (Whitehouse.gov)
BMI (BMI.com)
Warner Music Group (WMG.com)
Η επίθεση είχε διάρκεια περίπου πέντε ώρες, και μετά από κάθε επιτυχία των anonymous, ο λογαριασμός τους στο twitter χαρακτήριζε το στόχο ως «tango down».
Το “Tango down” είναι ορολογία που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις μετά την εξολόθρευση κάθε εχθρικού στόχου και εσχάτως αναφέρεται και σε ιστοσελίδες που έχουν «πέσει».
Μέχρι το πρωί της Παρασκευής οι περισσότερες ιστοσελίδες είχαν επανέλθει σε λειτουργία, με τους anonymous να προειδοποιούν ότι ο «πόλεμος» θα συνεχιστεί ανεξάρτητα με το αν θα ψηφιστούν τα επίμαχα νομοσχέδια.