Οι γνώσεις του Ντικέμπε Μουτόμπο για το καλό κρασί, ήταν αυτές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τον Γιάο Μινγκ, ώστε να ασχοληθεί με την οινοποιία μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.
Αυτό αποκάλυψε ο πρώην σέντερ των Ρόκετς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «winespectator.com», όταν οι δυο τους ήταν συμπαίκτες στην ομάδα του Χιούστον.
«Ήμουν τυχερός κατά την μπασκετική μου καριέρα στις ΗΠΑ, καθώς έμαθα πολλά είδη κρασιών από όλο τον κόσμο. Όταν αγωνιζόμουν στους Ρόκετς, έβγαινα με πολλούς παίκτες για φαγητό, όπου οι περισσότεροι ήξεραν από κρασί κα έτσι έμαθα. Έμαθα πολλά από τον συμπαίκτη μου Ντικέμπε Μουτόμπο. Του αρέσει πολύ το καλό κρασί. Θυμάμαι, όταν πηγαίναμε για δείπνο, να επεξεργάζεται τη γεύση του κρασιού και αυτό με ενθάρρυνε να ασχοληθώ περισσότερο με το κρασί. Τώρα, αισθάνομαι τυχερός που με περικυκλώνει κόσμος, ο οποίος μου μαθαίνει και άλλα για το κρασί», δήλωσε ο Γιάο Μινγκ για τα «ερεθίσματα» που πήρε ώστε να ασχοληθεί με την οινοποιία.