Στην απαξιωτικές αναφορές του ξένου Τύπου για την Ελλάδα στάθηκε ο Φερνάντο Σάντος, μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
«Υπάρχει ένας λαός που διαμαρτύρεται. Κάποιες φορές γίνονται και επεισόδια. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.
«Αν δεν περάσουμε στην επόμενη φάση, στους οκτώ του Euro 2012 δηλαδή, δεν θα είμαι ευχαριστημένος», πρόσθεσε.
Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Σάντος στα «ΝΕΑ»
Όταν η Εθνική ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Euro, με ποια θέση θα είστε ευχαριστημένος; Μπορεί να περάσει στα προημιτελικά;
«Αν δεν περάσουμε στην επόμενη φάση, στους οκτώ της διοργάνωσης δηλαδή, δεν θα είμαι ευχαριστημένος. Άρα ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος είναι να περάσουμε από τον όμιλο. Μπορεί η ομάδα να παίξει καλά, μπορεί να κερδίσει παιχνίδια, να έχει καλές εμφανίσεις, αν όμως δεν προκριθούμε, τότε δεν θα είμαι ικανοποιημένος. Από τη στιγμή, πάντως, που θα περάσεις στην επόμενη φάση, όλα μπορούν να γίνουν, έστω και αν έχεις να αντιμετωπίσεις μία εκ των ομάδων Γερμανία, Ολλανδία ή Πορτογαλία. Σε ένα παιχνίδι τα πάντα μπορούν να συμβούν».
Στη διάρκεια της προετοιμασίας στην Αυστρία, ποια είναι τα αγωνιστικά στοιχεία θέλετε να δώσετε στην Εθνική;
«Αυτό που θέλω είναι να μάθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουμε μέσα στο παιχνίδι. Το σημαντικό για εμένα είναι να μάθουν οι παίκτες πώς θα πρέπει να επιτίθενται, πώς θα πρέπει να αντιδρούν όταν χάνουν την μπάλα, πώς θα κάνουμε την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Αυτό που θέλω είναι όταν θα ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις μας στο Euro, ο κάθε ποδοσφαιριστής να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο. Θα προπονηθούμε, επίσης πάρα πολύ καλά στα στημένα. Τόσο στα επιθετικά, όσο και τα αμυντικά γιατί τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Θα ήθελα μετά την δεκαπενθήμερη προετοιμασία στην Αυστρία οι παίκτες να γνωρίζουν με κλειστά μάτια τι πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο».
Τι διαφορετικό θέλετε να δώσετε στην ομάδα του 2012, σε σχέση με αυτές που είδαμε στο Euro 2004 και 2008 αλλά και στο Μουντιάλ του 2010;
«Θέλω μια ομάδα η οποία θα μπαίνει στο γήπεδο για να κερδίσει. Θέλω να αλλάξω το αγωνιστικό πνεύμα. Να μπαίνουμε στο γήπεδο όχι με την σκέψη να μην χάσουμε, αλλά για να κερδίσουμε. Κάτι, επίσης, που πρέπει να βελτιώσουμε είναι η κατοχή της μπάλας. Να μάθουμε να κρατάμε την μπάλα στα πόδια μας. Να κοντρολάρουμε το παιχνίδι με κατοχή μπάλας. Η ομάδα έχει μάθει να αμύνεται και το κάνει καλά. Τώρα πρέπει να βελτιωθεί στον παραγωγικό τομέα».
Με βάση όλα αυτά, πιο μπορεί να είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Το πρόβλημα είναι καθαρά των ομάδων και του τρόπου σκέψης τω παραγόντων. Αυτό που λείπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να ετοιμάζει τους παίκτες στις ηλικίες των 16 έως 20 χρόνων. Έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Σε αυτό υπολείπεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δείτε μόνοι σας και κρίνετε. Πόσες ομάδες έχουν επενδύσει σε νέους παίκτες και πόσες έχουν ακολουθήσει την εύκολη λύση με ξένος. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δούλεψα στην ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και μπορώ να πω ότι σε αυτό το κομμάτι, των ηλικιών από 16 έως 20 χρόνων, δεν γίνεται τίποτα σε επίπεδο υποδομών για παράδειγμα. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ομάδες έχουν λάβει τα μηνύματα και κάτι προσπαθούν να κάνουν».
Πώς κρίνετε τις απαξιωτικές αναφορές των ξένων ΜΜΕ εις βάρος της χώρας αλλά και του ελληνικού λαού;
«Είναι λανθασμένη η άποψη για τους Έλληνες στο εξωτερικό. Πολλές φορές, ενώ βρίσκομαι στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα γίνονται συγκεντρώσεις, βλέπω αναφορές όπως “πόλεμος στην Αθήνα” και άλλα παρόμοια. Όταν ρωτούν τη γνώμη μου τονίζω ότι αυτοί οι τίτλοι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πόλεμος. Υπάρχει ένας λαός που διαμαρτύρεται. Κάποιες φορές γίνονται και επεισόδια. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι η όλη εικόνα είναι λανθασμένη. Δεν είναι μόνο το Σύνταγμα και όσα γίνονται εκεί η Ελλάδα. Βλέπω να γίνονται επεισόδια σε πολλές χώρες, στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, αλλά δεν παίρνουν αυτή την έκταση. Ούτε υπάρχει τέτοια διαστρέβλωση. Ένα άλλο παράδειγμα; Ο Έλληνας πηγαίνει στα μπουζούκια. Τώρα το έμαθαν; Αυτό δεν γινόταν και πριν από 10-20 χρόνια; Το ίδιο θα γίνεται και έπειτα από 10 χρόνια».