Με την τύχη του;

Με τους αντιπάλους του;

Με τους βαθμούς που θα έπρεπε να είχε μαζέψει εκείνος;

Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός -για τρίτη φορά στην ιστορία του- έμεινε εκτός συνέχειας στο Champions League, με την πρόκριση να… ξεγλιστρά από τα χέρια του την τελευταία αγωνιστική.

Ο φετινός αποκλεισμός από την Μαρσέιγ έφερε στις μνήμες των Πειραιωτών, εκείνους στις σεζόν 00/01 και 04/05, όταν οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας μαζέψει τους -θεωρητικά- επαρκείς βαθμούς, αρκέστηκαν στην τρίτη θέση και το UEFA.

Το sport-fm.gr σας θυμίζει τα δύο πικρά «αντίο» του Ολυμπιακού από τη συνέχεια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.


Σεζόν 2000/01

O Ολυμπιακός έκανε το τρία στα τρία εντός έδρας κόντρα σε Λιόν (2-1), Χέρενφεν (2-0) και Βαλένθια (1-0). Αντίθετα, δεν πήρε ούτε ένα βαθμό στα εκτός έδρας, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες. Η τελευταία αγωνιστική στη φάση των ομίλων και συγκεκριμένα στον τρίτο, βρήκε τους «ερυθρολεύκους» με εννιά βαθμούς, αλλά εκτός Champions League και τη συνέχεια στο UEFA.

Μοιραία για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού, αποδείχθηκαν τα δύο παιχνίδια με τη Λιόν. Στην Αθήνα, οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν 2-0 σχεδόν μέχρι το τέλος, με τον συγχωρεμένο Μαρκ Βιβιάν Φοέ να διαμορφώνει το τελικό 2-1. Οι οπαδοί των Πειραιωτών πανηγύριζαν τη νίκη, ωστόσο δεν περίμεναν να τους «κοστίσει» τόσο πολύ το γκολ του Καμερουνέζου.

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στο «Ζερλάν» από την Λιόν την τελευταία αγωνιστική. Του αρκεί μόλις ένας πόντος για την περάσει στην επόμενη φάση, καθώς έχει εννιά βαθμούς, έναντι έξι των Γάλλων. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο ματς όλα ήταν εναντίον του. Αρχικά, ο Λενγκλ (2’) βάζει μπροστά τους «λιονέ» με ένα γρήγορο γκολ. Εκτός όμως, από το εις βάρος του σκορ, ο Ολυμπιακός έχει να νικήσει και την εχθρική διαιτησία του Γκίντερ Μπένκο. Ο Αυστριακός διαιτητής δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Τζιοβάνι, ενώ αρνήθηκε καθαρό πέναλτι στον Άλβες. Το τελικό σκορ 1-0, οι «ερυθρόλευκοι» μένουν στους εννιά βαθμούς, όσους και η Λιόν, αλλά οι Γάλλοι περνούν στην επόμενη φάση υπερτερώντας στην ισοβαθμία.

Βαθμολογία/γκολ

Βαλένθια 13 (7-4)
Λιόν 9 (8-6)
Ολυμπιακός 9 (6-5)
Χέρενφεν 4 (3-9)

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Βαλένθια-Ολυμπιακός 2-1
Ολυμπιακός Λιόν 2-1
Ολυμπιακός-Χέρενφεν 2-0
Χέρενφεν-Ολυμπιακός 1-0
Ολυμπιακός-Βαλένθια 1-0
Λιόν-Ολυμπιακός 1-0


Σεζόν 2004/05

Σε μία από τις πιο «παραγωγικές» από άποψη συγκομιδής βαθμών χρονιές στο Champions League, ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2004/05 τερματίζει τρίτος, έχοντας 10 βαθμούς στον πρώτο όμιλο. Όπως και το 2000/01, οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν το απόλυτο εντός έδρας, όμως, με το «μαγικό σκορ» 1-0, κόντρα σε Λίβερπουλ, Μονακό και Λα Κορούνια. Τέλος στο «όνειρο» της πρόκρισης στην επόμενη φάση έβαλε ο Τζέραρντ, ο οποίος έκανε το 3-1 στο 86’ στην αναμέτρηση του «Άνφιλντ». Αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός με 10 βαθμούς να μένει εκτός συνέχειας από τη διοργάνωση και να συνεχίζει στο UEFA.

Τελευταία αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά μέσα στο «Άνφιλντ», παίρνοντας το προβάδισμα με εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο στο 27’. Οι Πειραιώτες πήγαν προηγούμενοι στα αποδυτήρια με αυτό το σκορ, ωστόσο ο Σιναμά Πονγκόλ, μόλις στο δεύτερο λεπτό της επανάληψης έφερε το ματς στα ίσα. Η Λίβερπουλ από την ισοφάριση και ύστερα και με δεδομένο ότι έπαιζε εντός έδρας άρχισε να πιέζει. Στο 80’ ο Μέλορ έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα, ενώ ο Τζέραρντ έξι λεπτά αργότερα έκανε το 3-1, με το γκολ αυτό να «πετάει» εκτός συνέχειας Champions League τον Ολυμπιακό, καθώς η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης υπερτερούσε στην ισοβαθμία και στους 10 βαθμούς.

Βαθμολογία/γκολ

Μονακό 12 (10-4)
Λίβερπουλ 10 (6-3)
Ολυμπιακός 10 (5-5)
Λα Κορούνια 2 (0-9)

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Λα Κορούνια-Ολυμπιακός 0-0
Ολυμπιακός-Λίβερπουλ 1-0
Μονακό-Ολυμπιακός 2-1
Ολυμπιακός-Μονακό 1-0
Ολυμπιακός-Λα Κορούνια 1-0
Λίβερπουλ-Ολυμπιακός 3-1

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube