Τελευταία μέρα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών το οποίο έχει δωρεάν είσοδο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Θέμα της ημέρας, το διάστημα και η αστρονομία με ενότητες όπως τι υπήρχε πριν την «Μεγάλη Έκρηξη», τα θαύματα του ηλιακού συστήματος και το αστικό σκοτάδι!

Αρχή των προβολών στις 18:00, με το «Τηλεομοιότυπο» να μιλάει για το ερευνητικό πρόγραμμα πραγματικής και εικονικής αντιγραφής της πινακίδας του Ιδαλίου, που φυλάσσεται στο Μουσείο Νομισμάτων και Παρασήμων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας.

Στις 18:30, το ισπανικό «Ο Άρης πάνω στην Γη» είναι για τα μεταλλεία του Ρίο Τίντο που εξορύσσεται χαλκός, χρυσός, θειάφι και άλλα ορυκτά εδώ και τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια. Εκπληκτικά στοιχεία προς μελέτη, εδώ πάνω στην Γη, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στον Άρη.

Στις 19:30, το βρετανικό «Τι συνέβη πριν την Μεγάλη Έκρηξη». Ενδεχομένως το μεγαλύτερο ερώτημα που μπορεί να θέσει η επιστήμη, αφού έτσι απαντάς στο «από πού προήλθαν όλα». Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική. Το «Τι συνέβη πριν τη Μεγάλη Έκρηξη», επιχειρεί το έσχατο ταξίδι στο άγνωστο για να διερευνήσει έναν ιλιγγιώδη κόσμο χασμάτων,

20:30-21:30 το αγγλικό «Τα θαύματα του ηλιακού συστήματος: Νεκρό ή ζωντανό», του 2010, εξηγεί πώς οι νόμοι της φύσης δημιούργησαν τα εκπληκτικά φυσικά θαύματα του ηλιακού μας συστήματος. Ο καθηγητής Brian Cox ταξιδεύει στη Χαβάη, προκειμένου να σταθεί στην κορυφή του υψηλότερου ηφαιστείου της Γης και να δείξει πώς η δύναμη της θερμότητας έχει διαμορφώσει τους βραχώδεις πλανήτες. Ο αρειανός γίγαντας, το βουνό Όλυμπος, που υψώνεται 27 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, δεν είναι παρά η απολιθωμένη, ψυχρή μνήμη ενός κάποτε γεωλογικά ακμαίου πλανήτη. Καμία έκρηξη δεν έχει αλλάξει τη γεωλογία του Άρη εδώ και εκατομμύρια χρόνια…

Τέλος, 21:30-23:00, το αμερικανικό «Το αστικό σκοτάδι» του 2010 καταγράφει την εξαφάνιση του σκοταδιού. Το φιλμ ακολουθεί τον κινηματογραφιστή Ian Cheney, ο οποίος μετακομίζει από το Μέιν στη Νέα Υόρκη και ανακαλύπτει ότι τα αστέρια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τον αστικό ουρανό. Θέτοντας την ερώτηση, «Τι χάνουμε όταν χάνουμε τη νύχτα;», το φιλμ ωθεί τους θεατές να αναρωτηθούν για το πώς η φωτορύπανση επηρεάζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Επιμέλεια: Αλέξης Παπαχρήστος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube