Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες, γνωρίζοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών το οποίο έχει και δωρεάν είσοδο.
Η Πέμπτη, είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία και όποιος πάει, θα μάθει αν θα αλλάξει τελείως ο κόσμος μας και πως θα γίνει αυτή η αλλαγή μέσω της νανοτεχνολογίας, την μόλυνση από τα αυτοκίνητα και αρκετά ενδιαφέροντα ακόμη!
Η αρχή του φεστιβάλ την Πέμπτη, γίνεται 19:00-19:30 με το αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο (όπως κάθε μέρα άλλωστε) και την ταινία μικρού μήκους «Μικροσκοπικοί κόσμοι: Εφήμερες λίμνες», του 2006.
19:30-20:00, το γαλλικό «Το υδρογόνο στο τιμόνι» του 2010, μιλάει για την χρήση ορυκτών καυσίμων η οποία συμβάλει στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και επιδρά στο κλίμα. Τα αυτοκίνητα, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτού του είδους τη μόλυνση και το φιλμ μιλάει για τις λύσεις που εξυφαίνονται στα εργαστήρια αλλά και τα εμπόδια που προκύπτουν στην ανάδυση μιας μαζικής αγοράς αυτοκινήτων υδρογόνου.
20:00-20:30, άλλη μια γαλλική ταινία, το «Υπεραγωγιμότητα, η ψυχρότερη μέρα» του 2011, μιλάει για την παρατήρηση του Χάικε Κάμερλινγκ Όνες, ο οποίος παρατηρώντας τον υδράργυρο στη θερμοκρασία του υγρού ηλίου, στους -269°C, ανακάλυψε ένα νέο και αναπάντεχο φυσικό φαινόμενο: την υπεραγωγιμότητα! Υπάρχουν ήδη ποικίλα πεδία εφαρμογών, από την ιατρική απεικόνιση έως τα μαγνητικά τρένα, ενώ μελλοντικές εφαρμογές όπως η αποθήκευση ενέργειας ή οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο μας.
20:30-21:30, το αμερικανικό «Κατασκευάζοντας Υλικά: Μικρότερα» του 2011 αναφέρεται στα ρομπότ. Νανοκυκλώματα υψηλής ενεργείας αλλά και μικρορομπότ που πιθανόν κάποια μέρα να κρατούν το κλειδί της σωτηρίας πολλών ζωών συναρπάζουν την… φαντασία.
21:30-22:45, η τελευταία ταινία της ημέρας, είναι το ισπανικό «Η συνομωσία του λαμπτήρα» του 2010. Υπάρχει στην πραγματικότητα ο λαμπτήρας που διαρκεί για πάντα; Πώς το τσιπ ενός υπολογιστή «σκοτώνει» ένα προϊόν; Γιατί εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο μεταφέρονται για να πεταχτούν στα σκουπίδια, αντί να επισκευαστούν; Πώς δύο Νεοϋορκέζοι καλλιτέχνες επιμήκυναν τη ζωή εκατομμυρίων iPod; Χρησιμοποιώντας σπάνιο αρχειακό κινηματογραφικό υλικό και απόρρητα μέχρι σήμερα ενδοεταιρικά έγγραφα, το φιλμ ανιχνεύει την ανείπωτη ιστορία της εσκεμμένης αχρήστευσης, από την επινόησή της το 1920 μέχρι σύγχρονες τις ιστορίες που εμπλέκουν ηλεκτρονικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας.
Προβολές στο Ινστιτούτο Θερβάντες | 21-27 Νοεμβρίου
Μητροπόλεως 23, 10557, μετρό Σύνταγμα, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 8945945
Επιμέλεια: Αλέξης Παπαχρήστος