Κάθε ντέρμπι «αιωνίων» αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία. Με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Τάκης Νικολούδης ήταν για τον Ολυμπιακό ο άνθρωπος που στην… αυγή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα υπέγραψε μια σπουδαία νίκη -στην πορεία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος- επί του Παναθηναϊκού.

Μιλώντας στο www.sport-fm.gr, ο παλαίμαχος άσος «ξετύλιξε» το δικό του κουβάρι αναμνήσεων, ανέλυσε τους δύο αντιπάλους και έκανε την εκτίμησή του για το ματς στο «Καραϊσκάκη».

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Σγαρδέλη

Περίοδος 1979-80, πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα, κρίνετε το ντέρμπι με δικό σας γκολ. Τι θυμάστε από εκείνο το παιχνίδι;

«Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στην βαθμολογία, με προπονητή κάποιον Ιταλό (Μπρούνο Πεζάολο). Ένα ντέρμπι πρωταθλήματος. Όποιος κέρδιζε έπαιρνε προβάδισμα για τον τίτλο. Ήμασταν πάρα πολύ καλοί στο πρώτο ημίχρονο και τελικά κατορθώσαμε να βάλουμε γκολ από δική μου ενέργεια. Στην συνέχεια πήραμε το πρωτάθλημα».

Τι ιδιαίτερο είχαν τα συγκεκριμένα ματς σε επίπεδο προετοιμασία και ψυχολογίας;

«Νομίζω τα ίδια σχεδόν με σήμερα. Πάντα στα ντέρμπι, ο κόσμος, οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές θέλουν να κατακτήσουν την νίκη για τους δικούς τους σκοπούς. Και όποτε ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε δύσκολη θέση -όχι τόσο τώρα που είναι πίσω, γιατί είναι νωρίς- και το χρειάζεται περισσότερο καταφέρνει να επιβάλλεται του Παναθηναϊκού, ειδικά μέσα στην έδρα του».

Σήμερα ακούμε για μεγάλα πριμ σε περίπτωση νίκης. Ποιο ήταν το έπαθλο όταν αγωνιζόσασταν εσείς;

«Για την εποχή μας καλά ήταν. Φυσικά δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε τα σημερινά νούμερα. Σήμερα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον διότι ξαφνικά ο Παναθηναϊκός από εκεί που δεν φαινόταν ότι θα μπορούσε να έχει τόσο καλή πορεία έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά. Παρότι έφυγε ο Σισέ, ο οποίος ήταν η δύναμή του, δημιουργήθηκε μία ομάδα συνόλου που κατάφερε να εντυπωσιάσει στις τελευταίες αγωνιστικές. Είναι σε φόρμα και αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, όπως είδαμε με τον ΠΑΟΚ και σε κάποια άλλα παιχνίδια. Αλλά και έναν Ολυμπιακό με καλή παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα και την Ευρώπη -όχι βέβαια με τα ανάλογα αποτελέσματα. Όλα αυτά συνηγορούν ότι θα παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο παιχνίδι. Το θέλει οπωσδήποτε ο Ολυμπιακός αλλά ο Παναθηναϊκός την συγκεκριμένη περίοδο είναι δύσκολος αντίπαλος».

Ποιον ποδοσφαιριστή έχετε ξεχωρίσει από τις δύο ομάδες, ποιος πιστεύετε ότι θα κάνει την διαφορά;

«Ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός νομίζω πως είναι μια ομάδα συνόλου. Όπως προανέφερα δεν έδειχνε στην αρχή ότι θα μπορούσε να είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι αποκλείστηκε δύο φορές φέτος, μία στο Τσάμπιονς Λιγκ και μία στο Γιουρόπα Λιγκ. Στην αρχή ήταν κακός, ενώ υπήρχαν διοικητικές αναταράξεις. Τελικά βρήκε ρυθμό, άφησε στην άκρη τα διοικητικά προβλήματα. Επιμένω ότι είναι ομάδα συνόλου αν και προσπαθούν πάντα οι μεγάλες ομάδες να δημιουργούν ένα ίνδαλμα, ένα παίκτη ο οποίος να σέρνει τον χορό και ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είναι ο Λέτο. Αρκετά καλός ποδοσφαιριστής, αλλά φοβερά ατομιστής. Πολλές φορές χαλάει το σύνολο.

Από την άλλη πλευρά και ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα καινούργια, με πολλές μεταγραφές, με μεγάλη προσπάθεια, έχει πάγκο, έχει βάθος. Τα ατού του είναι περισσότερο ο Τζιμπούρ και ο Ιμπαγάσα, ο οποίος είναι ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής παρότι βρίσκεται σε κάπως προχωρημένη ηλικία. Είναι τα δύο μεγάλα του όπλα. Και ο Μιραλάς φυσικά που μπορεί να κάνει κι αυτός την διαφορά. Γενικά έχει ποδοσφαιριστές που μπορούν να ανατρέψουν ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα και να γυρίσουν ένα ματς όπως συνέβη με τον ΠΑΟΚ».

Μια εκτίμηση για το ντέρμπι του Σαββάτου…

«Άσος ή Χ. Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες, αλλά παίζει και η ισοπαλία διότι ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι θα πάρει τίποτα περισσότερο. Και η ισοπαλία θα είναι σημαντική. Πιστεύω ότι σε αυτό το παιχνίδι θα επικρατήσει ο Ολυμπιακός. Εύχομαι να γίνει ένα μεγάλο και ευχάριστο παιχνίδι γιατί θα το δει όλη η Ελλάδα. Να μπορέσουμε να θαυμάσουμε αυτά τα παιδιά. Να κάνουν έτσι χαρούμενους όλους τους Έλληνες φιλάθλους».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube