Κάθε ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δημιουργεί πονοκέφαλο για τον κάθε προπονητή. Η νίκη αποτελεί, σχεδόν πάντα, επιτακτική ανάγκη είτε για βαθμολογικούς λόγους, είτε για λόγους… γοήτρου. Το www.sport-fm.gr προσπάθησε να μπει στο μυαλό των Ερνέστο Βαλβέρδε και Ζεσουάλδο Φερέιρα, μέσω του Παύλου Δερμιτζάκη. Ο Έλληνας τεχνικός αναλύει το ντέρμπι και δίνει… κατευθύνσεις!

«Είναι από τα παιχνίδια που περιμένουν όλοι μέσα στην χρονιά. Παίκτες, προπονητές, κόσμος προετοιμάζονται για ένα τέτοιο παιχνίδι, από το οποίο περιμένεις να δεις καλή μπάλα. Φυσικά και αυτό δεν θα κρίνει τον τίτλο. Είναι ένα παιχνίδι γοήτρου και ψυχολογίας. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός είναι πολύ φορμαρισμένες και παίζουν καλό ποδόσφαιρο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει προβάδισμα σε κάποια από τις δύο, όμως σίγουρα μπορεί να αναφέρει θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία σε αυτές», αναφέρει κάνοντας ένα γενικό σχόλιο.

Αυτό που πάντα ρωτάς έναν προπονητή, είναι που θα κριθεί ένα παιχνίδι. Ο Καβαλιώτης τεχνικός, πιστεύει: «Βλέποντας και τις δύο ομάδες μπορείς να διακρίνεις κάποιες αδυναμίες που έχουν αλλά και κάποια ατού. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους μέσους των δύο ομάδων αφού τα 4-2-3-1 και 4-3-3 που λογικά θα παίξουν «κουμπώνουν» το ένα στο άλλο. Παράλληλα το αποτέλεσμα μπορεί να κρίνουν και οι στημένες φάσεις. Οι παίκτες των δύο ομάδων είναι ποιοτικοί και μπορούν να κρίνουν μια αναμέτρηση με τις προσωπικές τους ενέργειες. Θεωρώ, επίσης, πως το Καραϊσκάκη μπορεί να επηρεάσει αλλά όχι να κρίνει το αποτέλεσμα. Σε τέτοιο επίπεδο οι παίκτες είναι έτοιμοι να παίξουν σε κάθε έδρα. Αυτό φάνηκε και από το πέρασμα του Παναθηναϊκού από την Τούμπα».

Ερωτηθείς για τον Ολυμπιακό και την εικόνα του, τόνισε: «Ο Ολυμπιακός θα παίξει ένα παιχνίδι πρωτοβουλίας και θα μπει από την αρχή να πιέσει ψηλά και να πετύχει γκολ. Οι παίκτες που έχει στην διάθεσή του ο κ. Βαλβέρδε είναι ικανότατοι και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο από τον άξονα όσο και από άκρα. Βαρόμετρο είναι ο Ιμπαγάσα, αλλά και οι παίκτες οι οποίοι με ατομικές ενέργειες μπορούν να σκοράρουν. Αντίθετα έχει πρόβλημα στις στημένες φάσεις και αν οι μέσοι τους δώσουν χώρους στους Κουίνσι και Λέτο, οι οποίοι μπορούν να παίξουν το ένας εναντίον ενός και να κερδίσουν φάουλ, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση».

Ο έμπειρος τεχνικός τονίζει πως οι δύο άσοι του Παναθηναϊκού είναι αυτοί που θα «τραβήξουν το… κουπί» της αντεπίθεσης και η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν θα κρίνει πολλά. «Οι Λέτο και Κουίνσι είναι πολύ γρήγοροι και μπορούν να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους. Ο Παναθηναϊκός αρέσκεται να παίζει από τον άξονα και με κάθετες πάσες. Εκεί, λοιπόν θα παιχτούν πολλά. Αν μπορέσει ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευτεί τους χώρους που θα βρει από τον Ολυμπιακό θα μπορέσει να κάνει την ζημιά. Παράλληλα μπορεί να εκμεταλλευτεί και τις στημένες φάσεις, όπου ο Ολυμπιακός χωλαίνει. Αντίθετα έχει και αυτός πρόβλημα στην άμυνα, παρόλο που τα στατιστικά του είναι καλύτερα από τον αντίπαλο. Δείχνει να έχει αστάθεια την οποία πρέπει να προσέξει».

Σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι είναι και οι δύο τερματοφύλακες. Μπάλας Μέγιερι και Στέφανος Καπίνο δεν είναι «ψημένοι» σε αυτά τα παιχνίδια, όμως τέτοιες αναμετρήσεις δημιουργούν μεγάλους παίκτες, σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη
: «Το ότι είναι μικροί δεν σημαίνει κάτι. Αυτά τα παιχνίδια σε κάνουν μεγάλο παίκτη. Είναι δύο ταλαντούχοι τερματοφύλακες που μπορούν να υποστηρίξουν την θέση τους. Ο Καπίνο είναι λογικό να επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη, όμως έχει την ποιότητα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της αναμέτρησης αυτής. Από την άλλη πλευρά τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τον Μέγερι, καθώς έχει αγωνιστεί και πάλι στο γήπεδο της ομάδας του και έχει την στήριξη του κόσμου».

Τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει και η ευχή: «Ελπίζω να γίνει ένα καλό παιχνίδι μέσα σε αθλητικά πλαίσια, να δούμε καλό θέαμα και να κερδίσει ο καλύτερος».

Επιμέλεια: Χρήστος Οικονόμου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube