Ίκερ Κασίγιας ή «Άγιος Ίκερ», όπως τον αποκαλούν οι δημοσιογράφοι και οι οπαδοί της εθνικής Ισπανίας.

Ο 30χρονος τερματοφύλακας θα ισοφαρίσει – εκτός απρόοπτου – τις 126 συμμετοχές του Άντονι Θουμπιθαρέτα στο σημερινό φιλικό των «φούριας ρόχας» με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, το sport-fm.gr έψαξε και βρήκε τις σημαντικότερες στιγμές του διεθνούς γκολκίπερ με το εθνόσημο στο στήθος.

Αναλυτικά

Το ντεμπούτο του ήταν στις 3 Ιουνίου 2000 (σε ηλικία 19 ετών και 14 ημερών), όταν έπαιξε στο ισόπαλο (1-1) φιλικό της Ισπανίας με τη Σουηδία.



Στο Μουντιάλ του 2002 και σε ηλικία 21 ετών κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία των «φούριας ρόχας», ύστερα από τον άσχημο τραυματισμό του Σαντιάγο Κανιθάρες και έγινε ένας από τους νεότερους γκολκίπερ που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση. Ο νεαρός – τότε – Ίκερ είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόκριση της Ισπανίας στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ μία από τις αποκρούσεις του στον αγώνα με τη Νότιο Κορέα ήταν μέσα στις δέκα καλύτερες της διοργάνωσης.



Ο Κασίγιας έπαιξε και στα οχτώ ματς της προκριματικής φάσης του Euro 2004, έχοντας δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ (το ένα από αυτά από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στη Σαραγόσα). Επίσης, ήταν βασικός σε όλους τους αγώνες της Ισπανίας στη διοργάνωση, όταν η Εθνική Ελλάδας πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου.

Στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 ήταν ο αρχηγός των «φούριας ρόχας» σε δύο ματς, ενώ δεν κατάφερε να εμποδίσει την ομάδα του να χάσει (3-1) από τη Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν στους «16» της διοργάνωσης.

Μετά την επιλογή του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε να μην καλέσει ξανά τον Ραούλ στην εθνική Ισπανίας, ο Κασίγιας έγινε ο πρώτος αρχηγός της ομάδας στο Euro 2008. Στα προημιτελικά ο «Άγιος Ίκερ» έσωσε δύο πέναλτι του Ντι Νατάλε και του Ντε Ρόσι στη νίκη επί της Ιταλίας. Το ματς είχε λήξει χωρίς σκορ και οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου επικράτησαν 4-2 οι Ισπανοί. Στις 29 Ιουνίου η Ισπανία νίκησε τη Γερμανία στον τελικό με σκορ 1-0 και έγινε ο πρώτος αρχηγός-τερματοφύλακας που «σήκωσε» το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.



Το 2008 ο Κασίγιας αναδείχθηκε τέταρτος στην ψηφοφορία για τον βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» πίσω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Λιονέλ Μέσι και τον Φερνάντο Τόρες. Επίσης, ανακηρύχτηκε καλύτερος τερματοφύλακας εκείνη τη σεζόν σύμφωνα με το IFFHS (Παγκόσμια Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου).

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2009, μετά τη νίκη 5-0 επί του Βελγίου για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010, ο Κασίγιας ξεπέρασε τον Άντονι Θουμπιθαρέτα, ο οποίος δεν είχε δεχθεί γκολ σε 56 ματς. Δύο μήνες αργότερα έκανε την 100η συμμετοχή του, στο νικηφόρο φιλικό κόντρα στην Αργεντινή.

Στις 11 Ιουλίου 2011 σήκωσε στον ουρανό της Νοτίου Αφρικής, μετά τη νίκη 1-0 επί της Ολλανδίας, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλιστα, έγινε ο τρίτος τερματοφύλακας σον κόσμο (μετά τον Τζιανπιέρο Κόμπι το 1934 και τον Ντίνο Τζοφ το 1982) που ήταν αρχηγός κάποιας νικήτριας ομάδας σε Μουντιάλ. Στην «μαύρη ήπειρο» κατάφερε να μην δεχθεί γκολ σε πέντε ματς, ενώ έσωσε ένα πέναλτι στον προημιτελικό με την Παραγουάη. Στον τελικό είχε δύο σωτήριες επεμβάσεις σε σουτ του Άριεν Ρόμπεν.



Μετά τη λήξη του τελικού ο Κασίγιας δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του και μπροστά στις κάμερες φίλησε τη σύντροφό του, Σάρα Καρμπονέρο.



Τα τρόπαια που έχει κατακτήσει με την εθνική Ισπανίας

Ένα Μουντιάλ: 2010
Ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 2008
Ένα Μουντιάλ κάτω των 20 ετών: 1999
Ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 15 ετών: 1995
Ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών: 1996
Ένα Meridian Cup*: 1999

* Διοργάνωση που συμμετείχαν εθνικές ομάδες από την Ευρώπη και την Αφρική.

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube