Είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος τεχνικός χωρίς δεύτερη κουβέντα. Είναι εξαιρετικός manager, αλλά και coach. Το σημαντικότερο στοιχείο του προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ωστόσο, είναι ότι έχει έναν μοναδικό τρόπο να… μεταμορφώνει τους παίκτες που έχει στα χέρια του σε… πρωταθλητές!

Με αφορμή την εξαιρετική εμφάνιση του Κώστα Καϊμακόγλου στην αναμέτρηση των «πράσινων» με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, το www.sport-fm.gr σας θυμίζει πέντε περιπτώσεις παικτών – που είναι ακόμα στο ρόστερ του Παναθηναϊκού – και έγιναν… αγνώριστοι από την στιγμή που τους ανέλαβε ο «Ζοτς».

Κώστας Καϊμακόγλου

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα του 2002 στην Νήαρ Ηστ αλλά δεν έμεινε εκεί για μεγάλο διάστημα καθώς εντοπίστηκε από το Μαρούσι και μετακόμισε εκεί το 2004. Έκτοτε, δουλεύοντας πολύ τόσο τα μπασκετικά του στοιχεία όσο και το κορμί του, έφτασε στο σημείο με τα χρόνια να γίνει ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας και μέλος της Εθνικής ομάδας των ανδρών.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Παναθηναϊκός προχώρησε την απόκτηση του 27χρονου φόργουορντ. Οι πρώτες του εμφανίσεις με το «τριφύλλι» δεν ήταν πειστικές. Το πάθος και η δύναμη που διέκριναν μέχρι τότε το παιχνίδι του, φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν ήταν αρκετά για να αγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο.

Έμεινε στον πάγκο, δούλεψε υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς και αργά αλλά σταθερά έδειχνε να μπαίνει στην φιλοσοφία του νέου του προπονητή. Ένα χρόνο αργότερα, με το ξεκίνημα δηλαδή της φετινής σεζόν, στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, ουσιαστικά υπήρχε ένας… νέος παίκτης.

Ο Καϊμακόγλου του Ομπράντοβιτς, μέσα σε λίγους μήνες είχε αποκτήσεις περισσότερη ουσία στο παιχνίδι του απ’ ότι είχε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια συνολικά. Ως μέλος μίας εξαιρετικά οργανωμένης ομάδας, ως γρανάζι μίας άριστα δουλεμένης μηχανής, ο 28χρονος πλέον φόργουορντ ήταν σε όλα τα επίπεδα τουλάχιστον ένα «κλικ» καλύτερος. Αποκορύφωμα και απόδειξη η εμφάνισή σε ένα ματς όπως αυτό με την ΤΣΣΚΑ, στο οποίο ήταν ίσως ο καλύτερος της ομάδας του. Φυσικά, δουλειά Ομπράντοβιτς.

Νικ Καλάθης

Αμερικανοθρεμένος και φέρελπις, αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2009 με ένα σωρό… ερωτηματικά να τον συνοδεύουν. Και αυτό γιατί όλοι είχαμε ακούσει για τον Νικ Καλάθη που στο κολλέγιο άφηνε κόσμο με… ανοιχτό στόμα και η προοπτική της Εθνικής ομάδας ανοιγόταν μπροστά του αλλά ο κόσμος μέχρι τότε είχε δείγματα γραφής μόνο μέσω…YouTube.

Ο… μικρός Καλάθης στο ξεκίνημα, όταν έπαιρνε ευκαιρίες από τον Ομπράντοβιτς, έδειχνε ξεκάθαρα όλα όσα του έλλειπαν στο παιχνίδι του προκειμένου να γίνει ουσιαστικό μέλος της ομάδας αυτής. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς όμως έβλεπε σε εκείνον κάτι που οι περισσότεροι είδαμε δύο χρόνια μετά…

Από το 2010 και μετά, ο Νικ Καλάθης που «έφτιαξε» ο Ομπράντοβιτς, έγινε εξαιρετικό σημαντικό στέλεχος των «πράσινων» αλλά και βασικός παίκτης της Εθνικής ομάδας των ανδρών. Με τεράστια βελτίωση σε όλους τους τομείς, ο παίκτης που ακόμα και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αμφέβαλλαν αν ποτέ θα φτάσει να… παίξει στους μόνιμους πρωταθλητές Ελλάδας, είχε… μεγαλώσει και είχε ωριμάσει μπασκετικά τόσο πολύ που έμοιαζε αγνώριστος.

Η εικόνα που δείχνει αυτή την στιγμή ο Καλάθης, πιστώνεται σε τεράστιο βαθμό στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος από την δική του πλευρά, τονίζει ότι ο Νικ έχει πολλά ακόμα να μάθει και θα γίνει ακόμα καλύτερος… Αμφιβάλλει κανείς ότι ξέρει κάτι…;

Ίαν Βουγιούκας

Αποτελεί μία ακόμα περίπτωση παίκτη που όταν αποκτήθηκε από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, προκάλεσε πολλές απορίες αλλά παιχνίδι με παιχνίδι, δίνει και από μία… απάντηση.

Τον γνωρίσαμε ουσιαστικά το 2007 με την φανέλα του ΑΓΟΡ που είχε ανέβει στην Α1 μπάσκετ. Απόφοιτος του κολλεγίου St. Louis με καλά στοιχεία στο παιχνίδι του, διέπρεψε με τους Κρητικούς την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό.

Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνώριζαν ότι διέθετε καλά στοιχεία, μετά από μία μέτρια σεζόν με τους «ερυθρόλευκους» οι περισσότεροι κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να τα βγάλει ποτέ ως μέλος μίας τόσο… απαιτητικής ομάδας. Το επόμενο καλοκαίρι έφυγε για λογαριασμό του Πανελληνίου.

Στην Κυψέλη ο Βουγιούκας βρήκε την υγειά του. Βελτίωσε πολλά στοιχεία του, δούλεψε με μεγαλύτερη άνεση – και χωρίς να πιέζει η ανάγκη για αποτελέσματα άμεσα – τις κινήσεις του κοντά στο καλάθι και ολοκλήρωσε την σεζόν ως ΜVP της ομάδας του.

Το επόμενο καλοκαίρι, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ζήτησε από την διοίκηση την απόκτησή του. Το μέτριο πέρασμα από τον Ολυμπιακό, έγινε αφορμή να αμφισβητηθεί πολύ η χρησιμότητά του στο ρόστερ των «πράσινων».

Οι απαντήσεις δόθηκαν άμεσα. Ο Βουγιούκας, δουλεύοντας με τον Ομπράντοβιτς, δυνάμωσε, ολοκλήρωσε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού του και κατάφερε να γίνει - το λιγότερο – θετικός για την ομάδα του, κάθε φορά που πατούσε παρκέ…

Η βελτίωσή του συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν και πλέον ο Βουγιούκας που έχει με την αξία του κερδίσει μία θέση στο ρόστερ του πρωταθλητή Ευρώπης, δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που ήταν πριν φορέσει τα πράσινα.

Στράτος Περπέρογλου

Το καλοκαίρι του 2007 έγινε αφορμή για να ξεσπάσει μία… μάχη «αιωνίων» για το ποιός θα αποκτήσει τον Στράτο Περπέρογλου. Ο 23χρονος τότε φόργουορντ του Πανιωνίου, ήξερε ουσιαστικά να κάνει καλά ένα πράγμα… να σουτάρει.

Το συγκεκριμένο στοιχείο τον έκανε να ξεχωρίσει με τους «κυανέρυθρους» και να τον βάλει στο μικροσκόπιο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο ίδιος έκανε την επιλογή του και αποφάσισε να ακολουθήσει την πετυχημένη συνταγή… Να αφεθεί δηλαδή στα χέρια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Σέρβος τεχνικός, βοήθησε τον Περπέρογλου να διατηρήσει τον ένστικτο του σουτέρ που είχε έτσι και αλλιώς αλλά παράλληλα να βελτιώσει πράγματα και στοιχεία του που δεν θα τον άφηναν να γίνει ένας… μονοδιάστατος παίκτης.

Ο Περπέρογλου, παρά το γεγονός ότι είχε και εξακολουθεί να έχει σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα του, πλέον στα 27 του χρόνια είναι ένας παίκτης με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στο παιχνίδι του. Ένα «3άρι» που όταν δεν είναι στην μέρα του και τα σουτ δεν μπαίνουν, ξέρει πλέον πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να μην γίνει αρνητικός. Ένας παίκτης που βάζει το «εγώ» του κάτω από την ομάδα και αποτελεί σημαντική μονάδα για τον Παναθηναϊκό.

Κώστας Τσαρτσαρής

Αποτελεί περίπτωση παίκτη για τον οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν από πού ξεκίνησε… Δεν είναι αρκετός ο κόσμος που ξέρει ότι ο Κώστας Τσαρτσαρής στα 17 του χρόνια αποφάσισε να ξενιτευτεί στην Ισλανδία για να παίξει μπάσκετ με την φανέλα της Γκριντάβικ. Επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα για λογαριασμό της Νήαρ Ηστ, ενώ από το 1999 μέχρι το 2002 αγωνίστηκε στο Περιστέρι.

Χωρίς μεγάλη… φασαρία γύρω από το όνομά του, ο Τσαρτσαρής είχε καταφέρει να μπει στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον έφερε στους «πράσινους» και αποφάσισε – όπως πάντα – να δουλέψει πολύ στις αδυναμίες του. Για όσους θυμούνται, μάλιστα, αυτές ήταν πάρα πολλές.

Μέρα με την μέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι και σεζόν με την σεζόν, ο Τσαρτσαρής εξελίχθηκε σε ένα «4» με πολύ καλά στοιχεία, εκπληκτική μπασκετική νοημοσύνη, ακόμα και καλό – όταν χρειαζόταν το αποδείκνυε – μακρινό σουτ.

Δημιούργημα σχεδόν 100 τοις 100 του Ομπράντοβιτς, ο 32χρονος σήμερα Τσαρτσαρής, αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας στην πορεία προς την κατάκτηση εγχώριων και ευρωπαϊκών τίτλων αλλά και πολύτιμη μονάδα της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Οι … άλλοι

Τα παραδείγματα τέτοιων παικτών δεν τελειώνουν εδώ. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι ο Ομπράντοβιτς κατάφερε να βάλει σε… καλούπι τον Ντρου Νίκολας που είχε μάθει καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του να είναι… ένας απείθαρχος σουτέρ. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι ακόμα και ο Γιασικεβίτσιους… μπήκε στην φιλοσοφία του «Ζοτς» όπως συνέβη με τόσους και τόσους παίκτες που πέρασαν… Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα έχει ως στόχο να αναδείξει την αντίθεση στην απόδοση που είχαν παίκτες προ και μετά Ομπράντοβιτς αλλά και την αισθητή καθημερινή βελτίωσή τους, της οποίας γίναμε μάρτυρες.

Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα:

Ακόμα και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είναι τέλειος… Κατάφερε να αλλάξει παίκτες, να «φτιάξει» παίκτες, να μεταμορφώσει συμπεριφορές παικτών. Υπάρχει όμως και μία περίπτωση που αποτελεί εξαίρεση η οποία όμως επιβεβαιώνει τον κανόνα… Ο λόγος για τον Μιλένκο Τέπιτς ο οποίος ήταν επιλογή του «Ζοτς», ήρθε με εξαιρετικές συστάσεις αλλά δεν «έπιασε» ποτέ. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί παρελθόν από τους «πράσινους».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βανός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube