Οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την ολοκληρωμένη διεξαγωγή του πρωταθλήματος είναι θέμα πολιτικών και όχι αθλητικών δικαστηρίων.
Τόσα χρόνια ξέραμε και ακούγαμε για το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Αυτό το περίφημο αυτοδιοίκητο στο παρελθόν κατέστρεψε Υπουργούς και πολιτικές καριέρες.
Ακόμη και ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Φλωρίδης -και ολόκληρη η Κυβέρνηση που τον στήριζαν- είχαν φάει τα μούτρα τους, λόγω του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.
Του Μιχάλη Τσόχου
Σήμερα το πρωτάθλημα της SuperLeague δεν μπορεί να διεξαχθεί κανονικά, επειδή εκκρεμούν αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων. Για το αν θα γίνει το ματς Αστέρας Τρίπολης-Κέρκυρα την ερχόμενη Κυριακή θα αποφασίσει (την Παρασκευή το πρωί) πολιτικό δικαστήριο. Για το αν θα παίξουν ή όχι Ολυμπιακός Βόλου ή Καβάλα στην πρώτη τη τάξη κατηγορία θα αποφασίσει πολιτικό δικαστήριο. Για το αν θα γίνουν ποτέ δεκαέξι ή θα μείνουν 14 ή θα γίνουν 13 οι ομάδες της SuperLeague, επίσης θα αποφασίσουν πολιτικά δικαστήρια.
Τι διάολο αυτοδιοίκητο είναι αυτό, που τα πολιτικά δικαστήρια θα αποφασίζουν ποιοι με ποιους θα παίζουν και πότε, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Αν όντως υπάρχει αυτοδιοίκητο, η ΕΠΟ και η Superleague ας ανακοινώσουν ότι δεν τους αφορούν οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων και ας διοργανώσουν κανονικά το δικό τους πρωτάθλημα, με βάση τις αποφάσεις των δικών τους αρμόδιων οργάνων.
Αν όχι, τότε απλώς ας αποδεχτούμε ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι ένα πρωτάθλημα-παρωδία, με άγνωστο ακόμη και μετά την έναρξη του αν ισχύει τα όσα λέει η προκήρυξή του. Διότι η φημολογία των τελευταίων ημερών συνεχώς φουντώνει και αναφέρει ότι επειδή δεν βρίσκεται άκρη, είναι πιθανόν το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 14 ομάδες.
Προσέξτε για τι κωμικοτραγική κατάσταση μιλάμε, που έχουμε φτάσει στις 8 Σεπτεμβρίου και ο Ηρακλής δεν ξέρουμε αν την αγωνιστική περίοδο -που έχει ήδη ξεκινήσει- θα παίζει στην πρώτη, τη δεύτερη, την Τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία ή ακόμη και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Διότι αν η ΕΠΟ εφαρμόσει τα όσα λέει, ο Ηρακλής από την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβιβαστεί στην τρίτη κατηγορία. Αν όμως η ΕΠΟ κάνει πίσω, όπως έκανε και με τον ΟΦΗ, τότε ο Ηρακλής μπορεί και να παίξει Super League ή αν δεν δικαιωθεί, μπορεί και να παίξει στη δεύτερη κατηγορία -αν δεν εφαρμόσει η ΕΠΟ την απειλή της για υποβιβασμό.
Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά και από τις αποφάσεις των ποδοσφαιρικών οργάνων και των πολιτικών δικαστηρίων (σχετικά με το αν ο Ηρακλής θα παίζει στην πρώτη, την δεύτερη ή την τρίτη κατηγορία) όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξετάσει τον φάκελο του και την μεταβίβαση στον κύριο Παντελή, μπορεί κάλλιστα να μην την αποδεχτεί και να τον στείλει όπως τον Βόλο και την Καβάλα στην Δ’ Εθνική.
Έχουμε φτάσει, λοιπόν, σχεδόν στα μέσα του Σεπτεμβρίου και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν ξέρει σε ποια από τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου μας θα αγωνίζεται μία ομάδα, ή οποία στο τέλος μπορεί και να μην ανήκει σε καμία από αυτές, λόγω της απόφασης μία επιτροπής του κράτους.
Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, μεγαλύτερο πρόβλημα και από την τόλμη ή την ατολμία των όποιων ποδοσφαιρικών αρχών είναι οι πολιτικοί. Αυτοί είναι που με το «έτσι θέλω» ανέβασαν τον ΟΦΗ στη SuperLeague, αυτοί είναι που με το «έτσι θέλω» προσπαθούν να κρατήσουν τον Ηρακλή εκεί, αυτές είναι που ανάλογα με την εκλογική πελατεία που έχουν, πιέζουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Ακόμη και η Νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κύριος Βούγιας θυμήθηκαν προσφάτως το δίκαιο αίτημα του Ηρακλή. Και ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που θα ανέβει, είναι ο Ηρακλής. Λέτε ότι γίνεται για κάποιον άλλο λόγο πλην των ψήφων των οπαδών της ομάδας;
Όλοι αυτοί, λοιπόν, που ζητούν κάθαρση στο ποδόσφαιρο, ανέχονται συμπεριφορές πλαστογραφίας, τοκογλυφίας και δεν ξέρω και τι άλλο, αρκεί οι ψηφοφόροι τους να είναι ικανοποιημένοι.