Σαράντα πέντε χρόνια μετά, μπορούμε πλέον να το πούμε με σιγουριά. Το γκολ του Τζεφ Χαρστ το οποίο έκρινε, ουσιαστικά, το Μουντιάλ του 1966 υπέρ της Αγγλίας, το πασίγνωστο ως "γκολ-φάντασμα", δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ.

Το 1995, μία έρευνα του τμήματος μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης απέδειξε ότι η μπάλα απείχε έξι ολόκληρα εκατοστά από το σημείο όπου θα περνούσε ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος της Δυτικής Γερμανίας, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό για να μετρήσει το γκολ. Αλλά, μεταξύ μας, δεν χρειαζόταν επιστημονική σφραγίδα για να το καταλάβει κανείς. Απλώς, οι διαιτητές καλούνται να αποφασίσουν σε κλάσματα δευτερολέπτου και πάνω στην ένταση της στιγμής εύκολα γίνεται το λάθος. Έτσι την πάτησε και ο Σοβιετικός επόπτης Τόφικ Μπαχράμοφ, στον οποίο... έριξε το μπαλάκι για τη φάση ο Ελβετός διαιτητής, Γκότφριντ Ντινστ. Η Αγγλία πήρε το προβάδισμα και λίγο αργότερα το τρόπαιο, με τελικό σκορ 4-2.

Στο αντίστοιχο περσινό ματς, βέβαια, δεν χρειάστηκε ούτε καν ριπλέι για να καταλάβουμε ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή μετά το σουτ του Λάμπαρντ. Όμως, το γκολ (που θα ισοφάριζε σε 2-2) δεν μέτρησε και στο τέλος οι Γερμανοί νίκησαν με 4-1. Θεία δίκη; Πείτε το κι έτσι. Για κανένα από τα δύο ματς δεν μπορεί να προδικάσει κανείς τι εξέλιξη θα είχαν, χωρίς τις άδικες αποφάσεις. Διότι και το 1966 οι Άγγλοι είχαν πείσει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ότι διέθεταν για πρώτη φορά μία ομάδα τόσο καλή, ώστε να φτάσει στην κορυφή. Έπαιζαν εντός έδρας, αντέδρασαν μόλις βρέθηκαν πίσω στο σκορ στον τελικό, είχαν γενικά τη στόφα μεγάλης ομάδας. Τα "πάντσερ", πάλι, δεν είχαν εντυπωσιάσει στην πορεία τους μέχρι το "Γουέμπλεϊ", αλλά ήταν μία δυνατή και αξιόμαχη ομάδα, η οποία αγώνα με τον αγώνα έδειχνε ικανή για όλα.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Ευάνθη Γκόγκουλη και δείτε βίντεο στο sday.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube