To 1986 στο «Ζερλάν» της Λιόν είχα μεταδώσει τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στον οποίο η Ντιναμό Κιέβου του Βαλερί Λομπανόφσκι «πετούσε φωτιές», συντρίβοντας 3-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο τεχνικός των Ισπανών Λουίς Αραγονές είχε υποκλιθεί στο ταλέντο των Ουκρανών –που εκπροσωπούσαν τη Σοβιετική Ένωση– και ιδιαίτερα σε έναν παίκτη που ήταν πια 34 χρόνων. «Ο Ολεγκ Μπλαχίν παραμένει υπόδειγμα για το ότι το μυαλό πρέπει να δουλεύει πριν από τα πόδια στο γήπεδο», ήταν τα λόγια του. Ο Μπλαχίν, στη δύση πια της καριέρας του, είχε σημειώσει το 2-0 με ένα τέλειο πλασέ στην κίνηση.

Ύστερα από είκοσι χρόνια η μοίρα φέρνει τους δυο τους αντιμέτωπους για πρώτη φορά από τότε. Ο Αραγονές, στο κλείσιμο μιας μεγάλης καριέρας, έχει σκοπό να μεταβάλει τους αιώνιους underachievers Ισπανούς σε υπολογίσιμο μέγεθος. Από το 1950, χρονιά του πρώτου μεταπολεμικού Μουντιάλ στη Βραζιλία, η Ισπανία δεν έχει καταφέρει να μπει στην τετράδα. Για να το κάνει αυτή τη φορά βέβαια, μάλλον θα χρειαστεί στα προημιτελικά να κάνει την απόλυτη υπέρβαση και να αποκλείσει τη Βραζιλία. Μέχρι εκεί, όμως, μεσολαβεί αυτό που συχνά είναι το πρόβλημα των «μουτσάτσος». Το εύκολο βήμα, που μεταβάλλεται σε μετέωρο πολλές φορές! Από την άλλη, ο Μπλαχίν βρίσκεται στο πρώτο τουρνουά της καριέρας του ως προπονητής. Ως παίκτης βίωσε την εμπειρία του 1982 και του 1986, αλλά αυτό που κατάφερε με την Ουκρανία τώρα, ο ίδιος δηλώνει πως δεν συγκρίνεται με τα παλιά. Βουλευτής στο Κίεβο, κανονικά θα έπρεπε να μην κάθεται στον πάγκο της εθνικής, αλλά ο νόμος άλλαξε ειδικά γι' αυτόν –και ποιος αδικεί τον νομοθέτη;

Από εκείνη τη νύχτα του Μάη στη Λιόν, ο Αραγονές και ο Μπλαχίν δεν έχουν ξανασυναντηθεί σε γήπεδο. Ο τρόπος που αγωνίζονται οι ομάδες τους διαφέρει, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς διαφορετικός. Οι Ουκρανοί έχουν το «όπλο» που λέγεται Σεβτσένκο, αλλά ο Μπλαχίν δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον ρισκάρει, αφού υπάρχουν άλλα δύο παιχνίδια. «Μη με ρωτάτε συνέχεια για τον Σεβτσένκο. Η Γερμανία ξεκίνησε χωρίς τον Μπάλακ και νίκησε», επέμενε ο «τσάρος». Συνεπώς το κλασικό 4-4-1-1, με τον Βορονίν να υποστηρίζει τον όποιο επιθετικό, δεν αλλάζει. Ποιος θα είναι όμως; Και πόσοι μπορούν να καλύψουν το κενό του «Σέβα»;

Οι Ισπανοί παίζουν 4-3-1-2, δίνοντας όμως κι αυτοί τεράστια σημασία στην υποστήριξη των κυνηγών από τον ένα παίκτη στην «τρύπα». Ο Ραούλ, που θα έπαιζε αυτόν τον ρόλο, είναι τραυματίας και αμφίβολος, κάτι που πιθανότατα λύνει τα χέρια του Αραγονές. Ο κόσμος στην Ισπανία δεν θέλει τον αρχηγό της Ρεάλ στη βασική ομάδα, ο προπονητής όμως –μεγάλος χαφ και σκόρερ στα νιάτα του– πιστεύει στην ποιότητα του Ραούλ.

Και οι δύο ομάδες θέλουν την μπάλα στα πόδια, και οι δύο προτιμούν την αντεπίθεση αντί για περικύκλωση του αντιπάλου που αμύνεται, αλλά μόνο μία απόψε θα έχει το στυλ που επιθυμεί. Και εδώ μπαίνει η μάχη των πάγκων. Ο Αραγονές ή ο Μπλαχίν θα πάρει το πάνω χέρι; Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ανακοίνωση των ενδεκάδων θα είναι καθοριστικό σημείο στην «ανάγνωση» του ματς. Ποιος θα πάρει τον ρόλο του Ραούλ αν δεν παίξει; Ο Τσάβι ή ο Ινιέστα; Ή μήπως ο Αλόνσο; Οι πρώτες επιλογές θα δώσουν την κάθετη πάσα, αλλά δεν βοηθούν στον ανασταλτικό τομέα, κάτι που κάνουν μια χαρά ο Φάμπρεγας με τον Αλμπέλδα. Αν παίξει ο Ραούλ, η έλλειψη ενός κλασικού «δεκαριού» όπως ο Τσάβι θα φανεί στην πάσα, αλλά ο παίκτης της Ρεάλ έχει την ικανότητα να σκοράρει βγαίνοντας σαν κρυφός κυνηγός. Η παρουσία του, όμως, στα φιλικά δυσχέραινε τις πρωτοβουλίες του Τόρες και ουσιαστικά εκμηδένιζε την παρουσία του Βίγια. Ο δεύτερος σκόρερ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με τη φανέλα της Βαλένθια ασφυκτιά στο αριστερό άκρο της επίθεσης και περιορίζεται. Αν ο Αραγονές ξεμπερδέψει το νήμα, η Ισπανία μπορεί να κάνει το «μπαμ». Αφού, όμως, δεν το κατάφερε στα φιλικά, θα το πετύχει με τη μία στα επίσημα; Δύσκολο. Το ότι παραμένει ακόμα αήττητος από το 2004, όταν ανέλαβε, κάτι λέει. Με μία ήττα απόψε, όμως, αυτό το ρεκόρ δεν θα σημαίνει τίποτα.

Ο Μπλαχίν, αντίθετα, έχει εύκολο έργο στην ενδεκάδα. Το μόνο πράγμα που μπορεί να διαφοροποιήσει το στυλ της Ουκρανίας είναι η χρησιμοποίηση του Ρόταν ή του Χούσιν σε ρόλο πιο κεντρικό. Ο δεύτερος γίνεται πολύ πιο επικίνδυνος βγαίνοντας στην πλάτη της άμυνας, κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι διεθνείς μας από το πατατράκ πριν από ένα χρόνο στο Καραϊσκάκη. Σπάνια ένα πρώτο ματς σε Μουντιάλ είναι τόσο καθοριστικό όσο αυτό που θα γίνει το μεσημέρι στη Λειψία. Και ο φόβος της ήττας για τις δύο ομάδες μπορεί να εξοστρακιστεί μόνο από την ποδοσφαιρική προσωπικότητα των προπονητών τους. Ο Μπλαχίν υπήρξε δεινός σκακιστής από τα 8 του στα φυτώρια της Ντιναμό. Αν ο Αραγονές έχει τις απαντήσεις στα χτυπήματα, η Ισπανία πιθανότατα δικαιούται να ελπίζει ότι θα στείλει ύστερα από μισό και πλέον αιώνα στα Μουντιάλ την ετικέτα του «looser» στα σκουπίδια.

Σύνολο αγώνων: 2
Νίκη Ισπανίας: 1
Νίκη Ουκρανίας: 0
Ισοπαλία : 1

Πρώτος αγώνας:
29/03/2003
Κίεβο Ουκρανία-Ισπανία 2-2
Τελευταίος αγώνας:
10/09/2003
Ελτσε Ισπανία-Ουκρανία 2-1

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!