27 Ιουλίου 2012: Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο! Σήμερα, μια ημέρα και έναν χρόνο νωρίτερα, ο ΝΟVAΣΠΟΡ FM 94.6 κάνει την αρχή από μια σειρά συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν από αθλητές που θα λάβουν μέρος και μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, με τον Τζόναθαν Έντουαρντς.

Ο κάτοχος του χρυσού μεταλλίου του τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2000 στο Σίδνεϊ, και μέλος της Ο.Ε. των Αγώνων του Λονδίνου μίλησε στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο για το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει μέχρι σήμερα, την καριέρα του, το μεγάλο αθλητικό γεγονός της επόμενης χρονιάς και την ελπίδα -αυτοί οι αγώνες- να αποτελέσουν λόγο για την διοργάνωση και ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα…

-Γεννήθηκες στο Λονδίνο, οπότε υποθέτω πως η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πιο συναισθηματική. Τι θα έδινες προκειμένου να πάρεις μέρος σε αυτούς τους αγώνες;
«Έχουν περάσει εννέα χρόνια από την στιγμή που σταμάτησα να είμαι αθλητής. Αλλά είμαι σίγουρος πως όταν θα βρεθώ στο Ολυμπιακό Στάδιο για να παρακολουθήσω το τριπλούν, ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου θα ευχόταν να είναι κάτω και να αγωνίζεται. Κέρδισα το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, την ίδια βραδιά που η Κάθι Φρίμαν νίκησε μπροστά στο κοινό της. Κατάλαβα τι σημαίνει να υπάρχει έκρηξη συναισθημάτων σε ένα στάδιο. Πολλοί Βρετανοί αθλητές θα νιώσουν κάτι αντίστοιχο το 2012 γιατί υπάρχει μεγάλο πάθος για τα σπορ σε αυτή τη χώρα».

-Το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν (18.29) είναι ακόμη δικό σου, από το 1995 η οποία ήταν μια μαγική χρονιά για εσένα. Είχες κάνει ακόμη μεγαλύτερο άλμα (18.43) το οποίο δεν μέτρησε λόγω του ανέμου. Θα ήθελες να δεις κάποιον αθλητή στο Λονδίνο να καταρρίπτει το ρεκόρ σου;
«Για να είναι ειλικρινής, όχι! Οι περισσότεροι όταν ρωτούνται σχετικά απαντούν ότι θα ήθελαν να δουν κάποιον να καταρρίπτει το ρεκόρ τους. Όταν κάποιος «σπάσει» το ρεκόρ μου θα είμαι ευχαριστημένος γιατί θα ξέρω ακριβώς πως αισθάνεται και αυτό είναι ιδιαίτερο συναίσθημα. Θα είναι πολύ σκληρό να βρίσκομαι στο στάδιο και να δω να καταρρίπτεται το ρεκόρ. Προφανώς θα συγχαρώ και θα χαρώ για αυτόν που το πέτυχε, αλλά θα αισθανθώ λύπη για τον εαυτό μου».

-Τι σημαίνει για το Λονδίνο αλλά και γενικότερα για τη Βρετανία να φιλοξενήσει τους Ο.Α.;
«Θα επαναλάβω αυτό που ανέφερα και νωρίτερα για την Κάθι Φρίμαν στο Σίδνεϊ, για το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας για μια χώρα, για μια πόλη να φιλοξενεί το μεγαλύτερο γεγονός στον πλανήτη. Όταν τα μάτια όλου του κόσμου στρέφονται σε αυτή τη χώρα είναι σημαντικό για την αυτοπεποίθηση της. Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη. Η υποψηφιότητα βασίστηκε στην αναμόρφωση του Ανατολικού Λονδίνου, που είναι από τα φτωχότερα μέρη στη χώρα και στην Ευρώπη. Πολλοί αθλητές κινούνται σε όλη τη χώρα προκειμένου να παρακινήσουν τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Αυτό ήταν κάτι που υποστηρίξαμε και στην παρουσίαση μας στην ΔΟΕ. Θέλαμε τον κόσμο να έχει ενεργή συμμετοχή στους αγώνες, αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό. Με παρουσία σε σχολεία και συλλόγους προσπαθήσαμε να «βγάλουμε» τον ενθουσιασμό του κόσμου. Πέρα από την εθνική υπερηφάνεια, σημαντική είναι και η κληρονομιά που θα μείνει αργότερα».

- Πιστεύετε πως ό,τι έχει κατασκευαστεί για τους Ο.Α. θα δώσει την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό αλλά όχι κατ’ ανάγκη να γίνουν πρωταθλητές;
«Έχετε δίκιο, το σημαντικότερο θέμα είναι να φέρεις τον κόσμο στον αθλητισμό και όσοι είναι πραγματικά ταλαντούχοι να προσπαθήσουμε να τους «βγάλουμε» το ταλέντο. Η κληρονομιά ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της υποψηφιότητας. Την επόμενη μέρα της απόφασης στην Σιγκαπούρη, καθίσαμε και ελέγξαμε το ‘’πόσο’’ μπορεί κάθε στάδιο να αξιοποιηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί, επιλέξαμε να κάνουμε προσωρινές κατασκευές. Μπορούμε να πούμε πως όλα έγιναν με γνώμονα το τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί και η Τελετή Λήξης. Το Ολυμπιακό Πάρκο που κατασκευάσαμε δεν είναι μόνο η κεντρική σκηνή των Αγώνων, αλλά είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας που θα μείνει και στις επόμενες γενιές».

- Η επιτυχία στη διοργάνωση των Ο.Α. μπορεί να δώσει κάποια στιγμή τη δυνατότητα στη χώρα να φιλοξενήσει και πάλι το Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Προφανώς η ικανότητα να φιλοξενήσεις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και να το κάνεις καλά, σου δίνει αυτοπεποίθηση απέναντι σε όσους παίρνουν τις αποφάσεις. Πολλές φορές η ανάθεση μιας διοργάνωσης έχει γίνει αντικείμενο αμφισβήτησης. Είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή η Αγγλία ή η Βρετανία θα διοργανώσουν το Π.Κ».

- Τι καθορίζει έναν μεγάλο αθλητή σε σχέση με έναν απλό αθλητή;
«Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζονται κάποια φυσικά προσόντα, φυσικό ταλέντο. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο το τι μπορούν να κάνουν οι μυς σου, αλλά και το τι βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σου και η ψυχολογία. Υπάρχουν εξαιρετικοί αθλητές που μπορούν να νικήσουν τον οποιοδήποτε στη μέρα τους, αλλά στα μεγάλα ραντεβού δεν μπορούν να ανεβάσουν την απόδοση τους σε άλλο επίπεδο, όταν υπάρχει πίεση. Οπότε είναι ένα συνδυασμός φυσικού ταλέντου αλλά και ψυχολογίας. Κανείς δεν κατάφερε κάτι σπουδαίο μόνος του σε όλους τους τομείς της ζωής. Χρειάζεται μια ομάδα η οποία θα σε «σηκώσει» όταν πέφτεις. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις πολύ σκληρά. Ακόμα και οι ταλαντούχοι αθλητές πρέπει να κάνουν θυσίες. Υπάρχουν κάποιοι που θα τους δεις να προπονούνται ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων ή να κάνουν ένα παραπάνω μίλι στην προπόνηση τους. Είναι θέμα το να έχει εμμονή για να γίνεις όσο καλύτερος γίνεται και αυτό είναι που απαιτεί πολύ πειθαρχία αλλά και θυσίες σε άλλους τομείς της ζωής σου».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube