Ένδεκα χρόνια έχουν περάσει από την στιγμή που ο Δρ. Χασάν Μουσταφά έγινε ο πέμπτος πρόεδρος στην ιστορία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ (IHF). Ήταν μια πραγματική πρόκληση για τον πρώτο μη Ευρωπαίο επικεφαλής της IHF, ο οποίος προηγουμένως είχε υπηρετήσει το χάντμπολ ως αθλητής αλλά και ως προπονητής.

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη
Κων/νος Χατζηδημητρίου


Παρά τη μακρά διαδρομή που έχει διανύσει στον προεδρικό θώκο, ο Δρ. Χασάν Μουσταφά παραμένει γεμάτος πάθος για το άθλημα και πρόθυμος να θέσει σε εφαρμογή ιδέες, που θα εκτοξεύσουν το χάντμπολ σε ακόμα ισχυρότερη θέση στο διεθνές αθλητικό στερέωμα.

Με την ευκαιρία της τέλεσης του 18ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Χάντμπολ Νέων, ο Δρ. Χασάν Μουσταφά πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και δέχθηκε μετά χαράς να εκμυστηρευτεί τις σκέψεις του στην συντακτική ομάδα της επίσημης ιστοσελίδας των αγώνων, www.handball2011.gr.

Ερ.: Δρ. Χασάν Μουσταφά, καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη. Από όσα έχετε δει μέχρι στιγμής, πώς θα περιγράφατε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει η Οργανωτική Επιτροπή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος;

Απ.: Δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Είχα έρθει και με την επιτροπή επιθεώρησης των εγκαταστάσεων και μπορώ να σας πω ότι τώρα περίμενα να δω λιγότερα από όσα βλέπω να έχουν γίνει.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν αισθάνομαι ότι τα προβλήματα της χώρας είναι ορατά. Σε ό,τι αφορά τον οργανωτικό σκέλος των αγώνων, τα πάντα πηγαίνουν καλά. Οι οικοδεσπότες έχουν κάνει άριστη δουλειά στους τομείς της φιλοξενίας, των μεταφορών, των προπονητικών εγκαταστάσεων, σε όλα...

Παρότι έχουν να διαχειριστούν αθλητές από 24 χώρες, προερχόμενους από διαφορετικές ηπείρους και διαφορετικούς πολιτισμούς, ο καθένας απολαμβάνει την άνεσή του.

Οι διοργανωτές έχουν μόνο ένα ανοιχτό ζήτημα και αυτό είναι οι θεατές. Πρόκειται για ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για τις ομάδες. Ένα στάδιο είναι σαν το θέατρο, όπου οι ηθοποιοί δεν μπορούν να αποδώσουν καλά χωρίς την παρουσία του κοινού. Ελπίζω στην επόμενη φάση να έρθει περισσότερος κόσμος και να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Βλέπετε, το χάντμπολ είναι πολύ ισχυρό στην Ευρώπη, θεωρείται ως το δεύτερο δημοφιλέστερο ομαδικό άθλημα. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες - κλειδί στην Ευρώπη και κανείς δεν ξεχνά ότι είχατε διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με τεράστια επιτυχία και ότι είχατε καταφέρει να φτιάξετε μια πολύ δυνατή ομάδα, που κατέλαβε υψηλές θέσεις τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005 στην Τυνησία.

Ερ.: Η Ελλάδα απουσιάζει από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις έπειτα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005. Έχει η IHF ένα σχέδιο για να βοηθήσει χώρες σαν την Ελλάδα να επανέλθουν στην πρώτη γραμμή;

Απ.: Πριν γίνω πρόεδρος της IHF, ήμουν επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής και από εκείνη τη θέση είχα βοηθήσει στην ίδρυση της Μεσογειακής Ένωσης Χάντμπολ. Βρισκόμουν πάντοτε σε επαφή με ανθρώπους από την Ελλάδα και συζητούσαμε για το πώς θα βοηθήσουμε το ελληνικό χάντμπολ να ανέβει ψηλά σε διεθνές επίπεδο. Ανεξάρτητα όμως από ό,τι κάνουμε όλοι μας, η πρωτοβουλία πρέπει να έρθει από την ίδια την Ελλάδα. Οφείλουν να βάλουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του χάντμπολ στη χώρα.

Γνωρίζω ότι το χάντμπολ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση, επειδή όλα τα άλλα ομαδικά αθλήματα -ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο- είναι διαδεδομένα και αρκετά δημοφιλή στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι το χάντμπολ θα μπορέσει να ενταχθεί σ' αυτό το κλαμπ και να γίνει άλλο ένα κυρίαρχο ομαδικό άθλημα, επειδή έχετε το υλικό για να το πετύχετε.

Ερ.: Με δεδομένο ότι αισθάνεστε ικανοποιημένος από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων, θα συμφωνούσατε ότι η τέλεση ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανδρών θα ήταν ένας εφικτός στόχος για την Ελλάδα;

Απ.: Γιατί όχι; Όπως σας είπα και προηγουμένως, το μοναδικό αρνητικό σημείο που έχω παρατηρήσει, είναι η προσέλευση των θεατών. Κατά τα άλλα, η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ανδρών ή γυναικών. Σεβόμαστε την Ελλάδα και όλοι μας ζήσαμε μια επιτυχημένη τέλεση του Ολυμπιακού αγωνίσματος του χάντμπολ το 2004. Αν παρατάξετε μια ισχυρή ομάδα, το ζήτημα της προσέλευσης θεατών θα λυνόταν. Ο κόσμος θα ερχόταν να δει την ομάδα σας.

Ερ.: Το χάντμπολ είναι αρκετά δημοφιλές στις ευρωπαϊκές και τις αραβικές χώρες, αλλά όχι σε άλλες χώρες, που αποτελούν μεγάλες και ελκυστικές αγορές, όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ ή η Βρετανία. Ποιο είναι το πλάνο της IHF για να προωθήσει την ανάπτυξη του χάντμπολ σ' αυτές τις χώρες;

Απ.: Έχουμε ήδη ξεκινήσει να εξαπλώνουμε το χάντμπολ σ' αυτές τις περιοχές! Στην Κίνα ξεκινήσαμε πριν από περίπου έξι χρόνια. Εκεί διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών του 2009, καθώς και το τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης των γυναικών.

Στη Βρετανία αρχίσαμε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να προετοιμάσουν καλά προπονημένες ομάδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Τους στηρίζουμε διαρκώς με ό,τι μας ζητήσουν.

Οι ΗΠΑ είναι μια διαφορετική χώρα. Όταν ξεκίνησα τη θητεία μου ως πρόεδρος, ήταν πολύ δύσκολο να προωθήσουμε το χάντμπολ στις ΗΠΑ. Προσπαθήσαμε, αλλά δεν ήταν εύκολο. Έχουν αναπτυγμένα άλλα ομαδικά αθλήματα, ενώ από την άλλη πλευρά κάνουν πολλές αλλαγές στην ομοσπονδία τους. Δεν υπάρχει σταθερότητα στις ΗΠΑ.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στην Ινδία: Γνωρίζετε ότι 'τρέχουμε' ένα μεγάλο σχέδιο που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Το κεντρικό νόημα είναι ότι έχουμε χωρίσει όλες τις ενεργές χώρες σε διαφορετικές ζώνες, με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Για παράδειγμα, στην Αφρική έχουμε 50 ενεργές χώρες. Από κάθε ζώνη βγάλαμε τις ισχυρότερες ομάδες και αφήσαμε τις υπόλοιπες, τις οποίες πρώτα εκπαιδεύσαμε ως προς την προπόνηση και τη διαιτησία, βάζοντάς τις να παίξουν μεταξύ τους. Η νικήτρια κάθε ζώνη συναντούσε όλες τις υπόλοιπες νικήτριες σ' ένα τελικό τουρνουά και εκείνη που τερμάτιζε πρώτη εκπροσωπούσε την ήπειρό της στο International Challenge Trophy. Αυτό το τουρνουά φιλοξενήθηκε στην Ινδία. Ολόκληρο το κόστος μετάβασης και φιλοξενίας, όλα τα έξοδα γενικά, καλύφθηκαν από την IHF.

Με αυτό το σχέδιο, είμαστε σίγουροι ότι όλες οι χώρες - μέλη μας είναι ενεργές. Πρόκειται για κάτι που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ομοσπονδία. Όταν το είχα παρουσιάσει στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, έμεινε κατενθουσιασμένος και την επόμενη μέρα, χωρίς να του το ζητήσουμε, πρόσφερε οικονομική ενίσχυση 50.000 δολαρίων στην ομοσπονδία μας.

Με αυτό το σχέδιο, όλοι νιώθουν ότι δεν αποτελούν για εμάς πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας.

Μία ημέρα πριν από την άφιξή μου στην Ελλάδα, περιόδευσα στις γειτονικές χώρες: Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, ΠΓΔΜ. Όλοι όσους συνάντησα εκεί δήλωσαν χαρούμενα από τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η IHF, επειδή παρότι είναι φτωχοί άνθρωποι δεν αισθάνονται δεύτερης κατηγορίας στο άθλημά μας. Επίσης, με ευχαρίστησαν επειδή ήταν η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος διεθνούς ομοσπονδίας επισκεπτόταν τις χώρες τους. Την επόμενη μέρα, υπήρξαν δημοσιεύματα στις τοπικές εφημερίδες αναφορικά με την επίσκεψή μας. Όλες αυτές οι ιστορίες αποτελούν αποδείξεις ότι εργαζόμαστε σκληρά.

Ερ.: Πώς μπορεί το άθλημα να περάσει στο επόμενο επίπεδο, να γίνει πιο δημοφιλές και θεαματικό;

Απ.: Υπήρξα διεθνής παίκτης, προπονητής και διαιτητής. Όταν κάθομαι να δω αγώνες, δεν συμπεριφέρομαι όπως ένας φυσιολογικός θεατής. Ψάχνω να βρω πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το άθλημά μας ώστε να γίνει πιο ελκυστικό. Σε κάθε συνέδριο παρουσιάζουμε μία έκθεση, μέσα από την οποία παρακολουθούμε την εξέλιξη του χάντμπολ και κάνουμε συγκρίσεις σε όλα τα μεγέθη (άθλημα, μάρκετινγκ, τηλεόραση, έσοδα). Είναι κάτι που κάνουμε από τις πρώτες μέρες της θητείας μου ως πρόεδρος το 2000.

Το χάντμπολ είναι ένα πολύ θεαματικό άθλημα. Κατά την άποψή μου είναι μοναδικό, γιατί δεν σου επιτρέπει να κλείσεις τα μάτια ούτε για μια στιγμή. Η δράση δεν σταματά ποτέ. Είναι το ταχύτερο ομαδικό άθλημα και το βοηθούμε ώστε να γίνει ακόμα ταχύτερο, αλλάζοντας τους κανονισμούς.

Για παράδειγμα, ο διαιτητής δεν σταματά πλέον το παιχνίδι για να σημειώσει τα γκολ, τις δίλεπτες αποβολές, τις κάρτες κλπ.. Στο χάντμπολ, όλοι έκαναν παράπονα για τους διαιτητές. Κι αυτοί, όμως, είναι άνθρωποι. Γι' αυτό είχα την ιδέα να αφαιρέσουμε μερικά καθήκοντα από τις διαιτητές και να τα παραχωρήσουμε στη γραμματεία, έτσι ώστε ο διαιτητής να είναι συγκεντρωμένος μόνο στις αποφάσεις που πρέπει να πάρει μέσα στο παιχνίδι.

Ερ.: Μπήκατε στον πειρασμό να θεσπίσετε κανονισμό που θα θέτει χρονικό όριο για την εκδήλωση επίθεσης, όπως συμβαίνει στο μπάσκετ;

Απ.: Δεν μου αρέσει να συγκρίνω το μπάσκετ με το χάντμπολ. Κάθε άθλημα είναι μοναδικό. Για να πω την αλήθεια, είμαι εναντίον του κανονισμού για το χρονικό όριο επίθεσης. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν μια ομάδα έχει το δικαίωμα να εκδηλώσει επίθεση μέσα σε 40 δευτερόλεπτα, θα κρατά την μπάλα και θα περιμένει απλώς να τελειώσει ο χρόνος. Ωστόσο, στο χάντμπολ δίνουμε στους διαιτητές το δικαίωμα να δουν και να κρίνουν πότε μια ομάδα επιδιώκει να βάλει γκολ ή απλώς τρώει το χρόνο.

Δέχθηκα πολλές προτάσεις και ιδέες σχετικά με το χρονικό όριο επίθεσης, αλλά δεν συμφώνησα με καμία από αυτές.

Ερ.: Για πόσο διάστημα ακόμα σκοπεύετε να παραμείνετε στον προεδρικό θώκο της IHF;

Απ.: Για όσο διάστημα επιθυμεί να μείνω ο κόσμος του χάντμπολ. Δεν είμαι ένα άτομο που απλώς κάθομαι σε μία καρέκλα. Προέρχομαι από την οικογένεια του χάντμπολ και είμαι πλήρως αφοσιωμένος σ' αυτό. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν σταμάτησα να δουλεύω ούτε μία μέρα. Εξακολουθώ να σκέφτομαι γιατί το ποδόσφαιρο είναι πιο πάνω από εμάς, παρότι το χάντμπολ είναι πιο ελκυστικό.

Αν αισθανθώ ότι δεν έχω τίποτε άλλο καινούργιο να δώσω στο άθλημα, τότε θα φύγω αμέσως. Ένας ηγέτης πρέπει να γνωρίζει πότε να σταματήσει, όπως ακριβώς ένας παίκτης. Ποτέ δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να την πάρεις προτού ο κόσμος σε απομακρύνει από τη θέση σου. Πρέπει να μη χάσεις τον σεβασμό του κόσμου.

Ερ.: Όλα αυτά τα χρόνια, έχετε μετανιώσει για κάτι που κάνατε ή που δεν κάνατε;

Απ.: Μερικές φορές οφείλεις να πάρεις αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλοί που δεν τους αρέσει να βλέπουν πολλές αλλαγές μέσα σε λίγο χρόνο. Γι' αυτό πρέπει να πηγαίνεις βήμα - βήμα.

Για παράδειγμα, όταν μπήκα στην IHF, οι πρώτες επτά ομάδες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κέρδιζαν απευθείας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναρωτήθηκα γιατί θα πρέπει να υπάρχει αυτή η σύνδεση ανάμεσα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για δύο διοργανώσεις που διεξάγονται με χρονική διαφορά τουλάχιστον 1,5 χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι την στιγμή που γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν γνωρίζεις πραγματικά αν όντως αυτές οι ομάδες εξακολουθούν να θεωρούνται οι καλύτερες στον κόσμο.

Οι ομάδες, οι παίκτες και οι προπονητές είναι εκείνοι που κάνουν το άθλημα ελκυστικό. Αν δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάστασή τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό θα έχει ως συνέπεια το αγωνιστικό επίπεδο να είναι χαμηλότερο. Στο μεσοδιάστημα, αν για οποιονδήποτε λόγο μία ομάδα -ας πούμε, η Ελλάδα- δεν έχει αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, χάνει αυτόματα την ευκαιρία να εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μόνο η ομάδα που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια οφείλει να έχει το δικαίωμα της απευθείας πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο η κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου, ώστε να τιμηθεί για το επίτευγμά της. Αυτή η απόφαση που λάβαμε προκάλεσε αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες και έκαναν παράπονα για το φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμά τους. Εγώ τους απάντησα ότι οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι.

Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία επεξεργάζομαι καθημερινά, σχετικά με το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε το άθλημά μας. Είναι ένα ζωντανό άθλημα, πρέπει να σκέφτεσαι διαρκώς τι να πράξεις. Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καθίσαμε κάτω, παρουσιάσαμε όλες τις ιδέες μας και ελέγξαμε όλα τα προβλήματα που είχαν προκύψει.

Ερ.: Κάνατε ποτέ πίσω σε μια απόφαση που θέλατε να λάβετε, επειδή δεχθήκατε πιέσεις;

Απ.: Όχι! Αν είσαι ένας ηγέτης, οφείλεις να μελετήσεις πολύ προσεκτικά προτού πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Στον αθλητισμό, μπορεί ο κόσμος να βρεθεί εναντίον σου μερικές φορές. Αν έχεις μελετήσει καλά και η πρότασή σου έχει γίνει δεκτή από το προεδρείο, την εκτελεστική επιτροπή και το συμβούλιο, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να αντιτίθεται, τότε πρέπει να φύγεις, να σταματήσεις άμεσα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube