Κρυφές παραλίες με καταγάλανα νερά, ναυάγια, κανόνια στους βυθούς, πυκνή βλάστηση η οποία περιέχει ποτάμια, φαράγγια, νερόμυλους και καταρράκτες, μοναδική αρχιτεκτονική, μεσογειακές γεύσεις και ερωτική διάθεση μια και εκεί γεννήθηκε η Αφροδίτη, σημαίνουν ένα πράγμα.

Τα Κύθηρα.

Ένα, από τα… κρυφά στολίδια της Ελλάδας.

Οι τρόποι για να φτάσει κάποιος εκεί, είναι αρκετοί.

Αεροπορικά, με πλοίο από τον Πειραιά ακόμη και οδικώς διασχίζοντας την πανέμορφη Πελοπόννησο(η στήλη το προτιμά και το προτείνει) και φτάνοντας στο κάτω άκρο του πρώτου ποδιού, στη Νεάπολη.

Από εκεί, το ferry boat μέσα σε μία ώρα σας μεταφέρει στο νησί της Αφροδίτης με τους κρυμμένους θησαυρούς.

Οι παραλίες

Η νότια πλευρά του νησιού είναι και η πιο όμορφη. Η νοτιοανατολική, η πιο προσβάσιμη. Και το Καλαδί, ενδεχομένως η πιο γνωστή παραλία του νησιού βρίσκεται εκεί. Εάν δεν φυσάει βορράς (επειδή κοιτάει βορειοδυτικά), είναι μαγευτική. Πιο κάτω, πάντα από την νοτιοανατολική πλευρά, είναι το χωριό του Καλάμου το οποίο έχει κοντά του τρεις παραλίες, αρκετά καλές. Την Φυρρή Άμμο(λόγω του κόκκινου χαλικιού), τον Χαλκό και την Κομπονάδα (ακολουθώντας πινακίδες από το χωρίο Τραβασαριάνικα). Νοτιοδυτικά, από το χωριό Δρυμώνας είναι το Μελιδόνι που πάει μόνο χωματόδρομος αλλά αξίζει τον κόπο.

Το καλύτερο μέρος του νησιού

Η καλύτερη παραλία του νησιού, αναμφίβολα είναι το Καλάμι. Κι επειδή τα καλά κόποις κτώνται, για να φτάσει κανείς εκεί θα ταλαιπωρηθεί, αλλά η διαδρομή θυμίζει… παράδεισο και πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες της Ελλάδας. Από το χωριό Μυλοπόταμος υπάρχει πινακίδα προς την Παναγία Ορφανή. Εκεί που τελειώνει ο δρόμος, αρχίζει η… μαγεία. Στην αρχή, δάσος με πυκνή βλάστηση, δεκάδες χρώματα και τρεχούμενα νερά.

Μετά, κατάβαση του ποταμού μέσω εγκαταλειμμένων νερόμυλων. Για να συνεχίσει κάποιος, πρέπει να περάσει μέσα από τα σπίτια-νερόμυλους, κατεβαίνοντας τις σκάλες, ανοίγοντας την πόρτα και συνεχίζοντας… Λίγο παρακάτω, οι μικροί και οι μεγάλοι καταρράκτες με τις υπέροχες λιμνούλες και τα καταπράσινα νερά, ανταμείβουν και τον πιο… δύσπεπτο χαρακτήρα. Μια δροσιστική βουτιά είναι η εξιλέωση της ταλαιπωρίας.

Τέλος, ακόμη 15 λεπτά πεζοπορίας και καταρρίχησης και η παραλία Καλάμι είναι το κερασάκι στην τούρτα. Κανόνια στον βυθό, καταγάλανα νερά και δύο βράχοι που «σκεπάζουν» την παραλία με το λευκό χρώμα συνθέτουν το σκηνικό…

Φαγητό και βόλτες

Η Χώρα των Κυθήρων είναι πανέμορφη. Πάνω σε ύψωμα, με κάστρο στην κορυφή, ιδανικό για απογευματινές βόλτες η για πρωινό καφεδάκι πριν το μπάνιο. Για φαγητό όμως, είναι προτιμότερα τα χωριά που δεν είναι τόσο τουριστικά και οι γεύσεις είναι πιο αυθεντικές και οι τιμές πιο προσιτές…

Επιμέλεια: Αλέξης Παπαχρήστος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube