Φτωχότερη έγινε η ποδοσφαιρική οικογένεια μετά το θάνατο του Τόμισλαβ Ίβιτς, ο οποίος «έσβησε» σε νοσοκομείο του Σπλιτ, σε ηλικία 77 ετών. Ένας μποέμ της προπονητικής, πέρασε από τους πάγκους πολλών και μεγάλων ομάδων και για μικρό χρονικό διάστημα και από αυτόν του Παναθηναϊκού. Στην Ελλάδα όμως, δεν αντιληφθήκαμε τις ικανότητές του…
Όσοι έσπευσαν να αντλήσουν στοιχεία από γνωστή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια φρόντισαν να του πιστώσουν το πρωτάθλημα που κατέκτησε το «τριφύλλι» το 1986, κάτι που ωστόσο, δεν είναι αληθές. Ο Κροάτης ανέλαβε την ομάδα, αφού ο Παναθηναϊκός είχε κάνει το νταμπλ με τον Πάκερτ στον πάγκο του και προσπάθησε εκείνο το καλοκαίρι να εφαρμόσει το επαναστατικό -ακόμη και για τα δεδομένα των μεγάλων συλλόγων της εποχής- σύστημα, 3-5-2.
Η γνωστή ελληνική απαίτηση για αποτελέσματα «εδώ και τώρα» οδήγησε τότε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη στην απόφαση να του δείξει την πόρτα της εξόδου μόλις 99 μέρες μετά την πρόσληψή του. Μια κίνηση που ο «Καπετάνιος» σίγουρα μετάνιωσε, αφού στους 18 μήνες που ακολούθησαν ο Ίβιτς κατέκτησε με την Πόρτο έξι τίτλους, συμπεριλαμβανομένου ενός Διηπειρωτικού κι ενός Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ…
Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως ο Κροάτης αντιμετώπιζε χρόνια πρόβλημα με διαβήτη, ενώ τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν με καρδιακά προβλήματα.
Είχε περάσει από τους πάγκους ομάδων 14 χωρών! Ονομάτων μεγάλων, όπως ο Άγιαξ, η Πόρτο, η Μαρσέιγ, η Άντερλεχτ, η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά και πιο… ταπεινούς, όπως η Αλ Ουάσλ, η Τζέντα και η εθνική Ιράν. Όπου κι αν βρέθηκε όμως από το 1967, όταν ξεκίνησε το καριέρα του, μέχρι το 2004 δεν έπαψε να είναι ένας πραγματικός δάσκαλος, ένας σπουδαίος άνθρωπος του ποδοσφαίρου και -παράλληλα- ίσως το μεγαλύτερο χαμένο στοίχημα που μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί τα μέρη μας…
Νικόλας Ακτύπης