Ο πατέρας του πίστευε ότι θα γίνει ο νέος Μπόρις Μπέκερ στο τένις, ωστόσο ο Ντιρκ Νοβίτσκι στα 13 του αποφάσισε -για το καλό όλων μας- να ασχοληθεί με το μπάσκετ.

Απόφαση που δεν άρεσε στους γονείς του, ωστόσο ό,τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα, δικαιώνεται απόλυτα για την επιλογή του. Πολλά όμως, οφείλει στον Χόλγκερ Γκέσβιντνερ, τον άνθρωπο που τον ανακάλυψε, όταν πήγαινε ακόμα στο σχολείο. Πάντως, τα έργα του αποδεικνύουν πως πρόκεται για τον κορυφαίο πρεσβευτή του Ευρωπαϊκού μπασκετ.

Το www.sport-fm.gr κάνει μία μίνι αναδρομή στην καριέρα του σπουδαίου Γερμανού

Κατάγεται από αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν αθλητής του χάντμπολ και μετέπειτα προπονητής. Παίκτρια του μπάσκετ ήταν η μητέρα του, αλλά και η κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη αδερφή του. Τα πρώτα αθλήματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Ντιρκ ήταν το χάντμπολ και το τένις.

Μάλιστα, ο πατέρας του πίστευε, πως λόγω του ταλέντου που είχε στο τένις, θα μπορούσε να γίνει ο νέος Μπόρις Μπέκερ. Στα 13 του, όμως, ο Ντιρκ ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το μπάσκετ, μία απόφαση που δεν άρεσε καθόλου στους γονείς του, όπως είχε υποστηρίξει αργότερα σε μία συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός άσος.

Κοντά στα 21 ήταν ο Νοβίτσκι, όταν πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, από την άσημη Βίρτσμπουργκ (ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας) για να συμμετάσχει στο ντραφτ του 1998, όπου τελικά επιλέχθηκε στο νούμερο 9 από τους Μπακς. Ωστόσο, η ομάδα του Μιλγουόκι επιθυμούσε την επιλογή του Ντάλας, Ρόμπερτ Τρέιλορ και γι’ αυτό έδωσε ως αντάλλαγμα τον Γερμανό και τον Πατ Γκάριτι στου Μάβερικς.

Ο πρώτος καιρός στο NBA ήταν δύσκολος για τον Γερμανό, ο οποίος αμφέβαλλε για την επιλογή να πάει στις ΗΠΑ. Αλλά επέμενε, και χρόνο με το χρόνο γινόταν καλύτερος. Το 2006 έφτασε πολύ κοντά στο να φορέσει το πρώτο του δαχτυλίδι, αλλά το Μαϊάμι του το στέρησε. Πέντε χρόνια αργότερα, το Ντάλας προκρίθηκε πάλι σε τελικό και η… μοίρα τα έφερε έτσι, όπου έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Χιτ. Αυτή τη φορά, όμως, έφυγε με το κεφάλι ψηλά από το παρκέ, χαρίζοντας στους Μάβερικς το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Σε εθνικό επίπεδο, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ομάδα της Γερμανίας. Το 2002 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου μάλιστα αναδείχθηκε και MVP. Τρία χρόνια αργότερα, στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας κατέλαβε τη δεύτερη θέση, καθώς στον τελικό ηττήθηκε από την Εθνική ομάδα της Ελλάδας. Μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του, σε εθνικό επίπεδο, ήταν το προολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας το 2008, όπου οδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Ο Νοβίτσκι αποδεικνύει το πόσο μεγάλος άνθρωπος είναι και εκτός από τα παρκέ, με το φιλανθρωπικό του έργο που είναι ευρέως διαδεδομένο. Έχει τρία ιδρύματα που σχετίζονται με τα παιδιά και τα οποία χρηματοδοτεί, ενώ προσφέρει 100 δολάρια για κάθε τρίποντο που βάζει στο «Jonathan’s Place».

Σε ερώτηση για το ποιος ήταν το είδωλό του, ο Νοβίτσκι απάντησε τον Σκότι Πίπεν, ενώ για το ποιον θα ήθελε να γνωρίσει, εκείνος είπε τον τενίστα Τζον ΜακΕνρό. Ο αγαπημένος του παίκτης στο NBA είναι ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι, ενώ ο δυσκολότερος αντίπαλος είναι ο Σακίλ Ο’ Νιλ.

Οι αριθμοί του Ντιρκ

Πατάει τα παρκέ του NBA από τη σεζόν 1988/99. Μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε συνολικά 993 παιχνίδια, στα οποία σημείωσε 22,792 πόντους. Στα 968 από αυτά ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα, ενώ αυτό μεταφράζεται σε 36,235 λεπτά. Όσον αφορά στα play off, μετρά 124 αγώνες (5,125 λεπτά συμμετοχής), στους οποίους πέτυχε 3,214 πόντους. Μάλιστα έχει πάρει μέρος και σε 9 All Star Game.

Τη φετινή χρονιά αγωνίστηκε συνολικά σε 73 παιχνίδια στην κανονική περίοδο, όπου πετύχαινε κατά μέσο όρο 23 πόντους. Στα play off συμμετείχε σε 21 αγώνες, στους οποίους σημείωνε 27,7 πόντους κατά μέσο όρο.

Η καριέρα του Γερμανού σε διακρίσεις

Η μεγαλύτερη διάκριση φυσικά είναι το πρωτάθλημα που κατέκτησε τη φετινή χρονιά (2010/11) με τους Ντάλας Μάβερικς, που ήταν το πρώτο του και το οποίο συνοδεύτηκε με το βραβείο του MVP των τελικών. Το 2007 είχε αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου, ένα χρόνο μετά το χαμένο τελικό κόντρα στο Μαϊάμι.

Στις 6/5/2002 έγινε ο πρώτος παίκτης των Μάβερικς που ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού «Sports Illustrated», ενώ το 1998 είχε αναδειχθεί ο καλύτερος Γερμανός μπασκετμπολίστας τη χρονιάς από το «Basket Magazine».

Ο Ντιρκ στο Γυμνάσιο



Επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube