Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@sday.gr
Η μεθοδολογία είναι λίγο πολύ η ίδια για όλες τις ομάδες υψηλού επιπέδου που αναζητούν προπονητή: Ενεργοποιούνται οι τεχνικοί διευθυντές, ετοιμάζουν μια βαλίτσα με δυό αλλαξιές και συναντούν στο καφέ κάποιου ευρωπαϊκού ξενοδοχείου με το… υποψήφιο θύμα. Συζητούν για το οικονομικό, την μέχρι τώρα πορεία, τους στόχους και αν τυχόν συμπλεύσουν, θα προχωρήσουν στις λεπτομέρειες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαφωνήσουν διακριτικά και, εφόσον υπάρχει δεν υπάρχει διάθεση να επανέλθουν, αμφότεροι χαίρονται για την γνωριμία τους και θα θυμούνται για πολύ καιρό ότι υπήρξε μια στιγμή που θα μπορούσε να τους φέρει πιο κοντά, αλλά, δεν τους έκατσε.
Αν το όνομα του προπονητή είναι δημοφιλές, θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να ενισχύσει την επόμενη προσπάθεια προσέγγισης ενός προπονητή. Θα προσφέρει δημοσιότητα και αναγνώριση στην ευρύτερη ποδοσφαιρική αγορά η οποία είναι χρήσιμη για να καταδείξει το μέγεθος της ομάδας και τις προθέσεις για την επόμενη περίοδο, τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Όταν ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να βάλει στο παιχνίδι τον Μπόλονι, προφανώς αντιμετώπισε με σοβαρότητα το θέμα προπονητή. Πολύ πιο σοβαρά από ότι πέρσι, όταν ο πρώην τεχνικός διευθυντής Ζήσης, υπέδειξε τον Μπερέτα.
Η σοβαρότητα της επιλογής έγκειται τόσο στο όνομα όσο και στο οικονομικό που διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το περσινό εγχείρημα Μπερέτα. Συζητά λοιπόν για προπονητή που το κόστος του επαναφέρει την εποχή Σάντος και αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι η διοίκηση του προέδρου Θόδωρου αντιλαμβάνεται το λάθος της περσινής επιλογής των τριών φθηνότερων προπονητών.
Ο πρόεδρος Θόδωρος λοιπόν, δεν τσιγκουνεύεται προκειμένου να έχει ήσυχο το κεφάλι του και επαναφέρει τον ΠΑΟΚ στο γκρουπ των ομάδων που επενδύουν σε ένα αξιοπρεπές όνομα προπονητή. Στηρίζει, με λίγα λόγια, όποια προσπάθεια γίνει για την επόμενη και ενδεχομένως την μεθεπόμενη περίοδο, στη σταθερή βάση ενός προπονητή με εμπειρία μεγάλων αγώνων, με προϋπηρεσία σε ομάδες με ποδοσφαιριστές που αξίζουν εκατομμύρια και με βιογραφικό που τον κατατάσσει στην άτυπη λίστα με τους 50-100 καλύτερους στον κόσμο.
Κάπως έτσι ερμηνεύεται η επιλογή του Λάζλο Μπόλονι, του Ρουμάνου τεχνικού, που, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα, δεν είναι και πολύ… Ρουμάνος.
Περισσότερο Ούγγρος είναι ο άνθρωπος, από όσο μπορώ να γνωρίζω, με βάση τις καταβολές του από το Τίργκου Μούρεζ. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι Ούγγροι στη Ρουμανία είναι περίπου οι μισοί κάτοικοι στο βόρειο μέρος της χώρας, από όπου κατάγεται ο Μπόλονι.
Για τον ΠΑΟΚ η περίπτωση του Μπόλονι, αν καταφέρει να τον προσεγγίσει και τον πείσει να αλλάξει συνήθειες κι από τη Γαλλία να έρθει στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να συζητούμε για κάτι πολύ σημαντικότερο από την επιλογή του Φερνάντο Σάντος, την οποία ήθελαν να μας παρουσιάσουν ως αντίστοιχη επιτυχία και μάλλον δεν ήταν…
Κι αυτό όχι γιατί θα συγκρίνουμε Μπόλονι και Σάντος θα προκρίνουμε ως καλύτερο τον Ρουμάνο.
Είναι πολύ πιο δύσκολο να… ξεβολευτεί από τη Γαλλία και ίσως να ξεφύγει από το γκρουπ ομάδων που ανήκουν σε ανώτερο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Σε αρκετές από αυτές θα φιλοδοξεί να καταλήξει, αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πορεία του.
Σημεία της καριέρας του, πέρα από τη φετινή ατυχή συνεργασία με τη Λάνς, η οποία υποβιβάσθηκε, συνεργάστηκε με τη Νανσί, τη Ρεν (τερμάτισε 4η), τη Μονακό (απέτυχε…) και την Σπόρτιγκ Λισαβόνας (κερδίζοντας το ντάμπλ).
Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για έναν «δουλεμένο» προπονητή, σε ομάδες που έχουν παλέψει για διαφορετικούς στόχους και τον ακολουθεί η φήμη του προπονητή που συνεργάστηκε με μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα και μετέπειτα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Το βιογραφικό του συνοδεύεται από ένα σωρό ποδοσφαιριστές που ήταν κάποιοι σαν τον… Σταφυλλίδη και σήμερα αξίζουν από μερικά εκατομμύρια μέχρι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τον ΠΑΟΚ, εφόσον είναι αποφασισμένοι να του προσφέρουν συμβόλαιο συνεργασίας για τρία χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση, αν συζητούμε για κάτι λιγότερο, δεν αξίζει τον κόπο να φιλοδοξούμε την ίδια επιτυχία του Μπόλονι για τους «μικρούς» του ΠΑΟΚ.
Η ουσία είναι ότι, από την στιγμή που εμφανίστηκε ένας προπονητής της συνομοταξίας του Μπόλονι, έπαψε αυτόματα η γκρίνια για το θέμα προπονητή και αυτό φτάνει στα αυτιά των ανθρώπων που βρίσκονται στα γραφεία της Τούμπας. Ο Μπόλονι και κάθε άλλος Μπόλονι είναι προπονητές που προσφέρουν ασφάλεια –σε πρώτη φάση τουλάχιστο- σε ομάδες σαν τον ΠΑΟΚ.