47 χρόνια ζωής συμπληρώνει η ΑΕΛ. Μια ομάδα που έχει αφήσει το στίγμα της στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε πρωτάθλημα το 1988. Είναι χαρακτηριστικό το μεγάλος πάθος που δείχνουν οι φίλοι της στις χαρές αλλά και στις λύπες. Οι «βυσσινί» δεν θα γιορτάσουν όπως θα επιθυμούσαν τα γενέθλια τους αφού υποβιβάστηκαν στην Football League αλλά έχουν αποδείξει πως θα επιστρέψουν στα σαλόνια, ακόμα πιο δυνατοί και πιο διψασμένοι για τίτλους και επιτυχίες.

Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τις σημαντικότερες στιγμές στην 47χρονη ιστορία της Λάρισας.

17 Μαϊου 1964: Η ιδέα γίνεται πραγματικότητα. Οι ισχυροί άνδρες του Λαρισαϊκού, του Τοξότη, του Άρη και του Ηρακλή Λάρισας μπήκαν μπροστά, και κατάφεραν να συγχωνευθούν για να δημιουργήσουν ένα σωματείο. Την ΑΕΛ με έδρα το ιστορικό «Αλκαζάρ». Την επόμενη σεζόν, η ομάδα με σήμα το άλογο κάνει την εμφάνιση της στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, συγκεντρώνει 64 βαθμούς και κατετάγη στην πέμπτη θέση.

23 Ιουνίου 1973: Η Λάρισα πανηγυρίζει. Το «Αλκαζάρ» είναι πλημμυρισμένο από κόσμο κι από χαρά για την άνοδο της ΑΕΛ στα σαλόνια της Α’ Εθνικής για πρώτη φορά στην ιστορία της. Την επόμενη περίοδο οι «βυσσινί» τερμάτισαν στην ένατη θέση αλλά το 1975 υποβιβάζεται για να επιστρέψει μια και καλή το 1978.



6 Σεπτεμβρίου 1979: Δύο από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο. Κουκουλίτσιος, Μουσιάρης και Βαλαώρας επέστρεφαν από προπόνηση της Εθνικής όταν το αυτοκίνητο το οποίο επέβαιναν βγήκε εκτός δρόμου και οι δύο πρώτοι δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ο Γιάννης Βαλαώρας, ο μόνος ζωντανός από αυτό το τραγικό ατύχημα, συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην ΑΕΛ κάνοντας μεγάλη καριέρα.

19 Ιουνίου 1982: Πρώτος τελικός Κυπέλλου στην ιστορία της ΑΕΛ. Ο Παναθηναϊκός δεν χάρισε κάστανα, νίκησε 1-0 αλλά το θέμα ήταν πως η Λάρισα κάνει το πρώτο βήμα.



Ιούνιος 1983: ΑΕΛ, Μαγεία Ευρώπη ’83. Το σύνθημα δονούσε το «Αλκαζάρ». Η Λάρισα τερματίζει στη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και εξασφαλίζει την έξοδο της στο Κύπελλο UEFA.

14 Σεπτεμβρίου 1983: Πρώτο ευρωπαϊκό ματς για την ΑΕΛ με αντίπαλο την Χόνβεντ. Οι Θεσσαλοί κατέκλυσαν το γήπεδο, «έπιασαν» από τον λαιμό του Ούγγρους και επικράτησαν με 2-0. Στην συνέχεια όμως εκτός έδρας οι Ούγγροι επικράτησαν με 3-0 και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.



6 Ιουνίου 1984: Τελικός Κυπέλλου. Τόπος, Ολυμπιακός Στάδιο. Αντίπαλος, πάλι Παναθηναϊκός. Και μόνο που η ΑΕΛ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εντυπωσιάζει και εδραιώνεται στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας φτάνει. Μπορεί να έχασε το Κύπελλο για δεύτερη φορά αφού ηττήθηκε με 2-0 αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα…



22 Ιουνίου 1985: Και ο καιρός κράτησε μόλις έναν χρόνο και κάτι ημέρες. Τρίτη και φαρμακερή. Η ΑΕΛ αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ. Οι «βυσσινί» επιβλήθηκαν με 4-1 χωρίς πολλά πολλά και πανηγύρισαν τον πρώτο τους τίτλο. Παράλληλα, εκείνη την χρονιά η ΑΕΛ είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.



26 Οκτωβρίου 1986: Ακόμα μια «βυσσινί» ζωή χάνεται άδικα. Ήταν η μέρα που ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας δέχθηκε φωτοβολίδα από την απέναντι ακριβώς κερκίδα όπου βρίσκοντας φίλοι του ΠΑΟΚ.

Πρωτομαγιά 1988: Πρωτάααααθλημα! Πρωτάααααθλημα! Η πρώτη επαρχιακή ομάδα στην ιστορία που κατακτά πρωτάθλημα. Δεν έχασε στιγμή την πρώτη θέση στην βαθμολογία, έπαιξε αναμφισβήτητα την καλύτερη μπάλα της σεζόν και δίκαια στέφθηκε πρωταθλήτρια. Μέρα γιορτής, πανηγυριού και ποδοσφαιρικής καταξίωσης για την Λάρισα.



1996: Η χρονιά για την Λάρισα δεν ήταν καλή. Φάνηκε από την αρχή και συμπληρώθηκε στο τέλος. Μόλις 34 βαθμοί και 16η θέση, πράγμα που σημαίνει τον υποβιβασμό της ομάδας στην Β’ Εθνική μετά από 18 χρόνια.



8 Μαρτίου 1997: Η τραγική σελίδα με τους θανάτους για την ΑΕΛ δυστυχώς έχει συνέχεια. Ο Λευτέρης Μίλος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα και βυθίζει σε πένθος την Λάρισα.

13 Σεπτεμβρίου 1997: Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ο Γιώργος Μητσιμπόνας χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούεται με φορτηγό. Ο παίκτης που άφησε εποχή με την φανέλα της ΑΕΛ διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Λάρισα και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. Σημαντικό πλήγμα για τον φίλαθλο ποδοσφαιρικό κόσμο και κυρίως για την ΑΕΛ.

2005: Οι φίλοι της ΑΕΛ έχουν κάθε λόγο για να γιορτάζουν. Μετά από πολλές λύπες μαζεμένες, η Λάρισα ανεβαίνει ξανά στην Σουπερλίγκα και όλη Θεσσαλία καμαρώνει για το περήφανο άλογο.

5 Μαϊου 2007: Η Λάρισα συναντά για τρίτη φορά τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου και πήρε το αίμα της πίσω. Νίκησε 2-1 στο Πανθεσσαλικό και πανηγύρισε το δεύτερο της Κύπελλο.

20 Σεπτεμβρίου 2007: Η Λάρισα φορά και πάλι τα καλά της για να παίξει στην Ευρώπη κόντρα στην Μπλάκμπερν. Το φαβορί ήταν τα «ρόδα» αλλά η ΑΕΛ ξέρει πώς να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις και για αυτό επικράτησε στο Πανθεσσαλικό με 2-0 βάζοντας τις βάσεις για μια τεράστια πρόκριση.



16 Νοεμβρίου 2009: Ακόμη ένας τραγικός θάνατος για τους "βυσσινί". Ο Μεξικάνος Αντόνιο Ντε Νίγκρις πέθανε στα 31 του χρόνια, προκαλώντας αίσθηση στην ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία.

5 Δεκεμβρίου 2010: Το νέο σπίτι της ΑΕΛ εγκαινιάζεται. Το "AEL FC Arena" βάζει τα γιορτινά του, υποδέχεται την ΑΕΛ που φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ που αποδείχθηκε κακός επισκέπτης αφού νίκησε τους "βυσσινί" με 2-1.

17 Απριλίου 2011: Η ΑΕΛ δέχεται έξι γκολ από τον Ολυμπιακό και αποχαιρετά την Σουπερλίγκα με την ελπίδα πως «πάλι με χρόνια με καιρούς» θα επιστρέψει στα σαλόνια, εκεί που πρέπει να βρίσκεται.


Μιχάλης Ηλιού

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Λάρισα