Το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ επισκέφτηκε ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και νυν προπονητής των ακαδημιών της, Χάρης Κοπιτσής. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακαδημίες, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βελτιωθεί, αφού αυτοί που το διοικούν δεν έχουν το επίπεδο να το κάνουν.

Αναλυτικά τα όσα απάντησε στους σπουδαστές:

Για το πώς ασχολήθηκε με την προπονητική:

«Οι ποδοσφαιριστές έχουν ένα βιολογικό ρολόι. Τρεις με πέντε το μεσημέρι η ζωή τους βρίσκεται στο γήπεδο, όταν σταμάτησα αυτό μου έλειψε. Επίσης, όταν εγώ ήμουν μικρός δεν εκπαιδεύτηκα και αυτό μου είχε μείνει απωθημένο, ήθελα να δώσω ό,τι εγώ δεν είχα. Λατρεύω την ΑΕΚ και ήθελα να ασχοληθώ»

Για το αν σκέφτεται τη θέση προπονητή σε ομάδα κατώτερης κατηγορίας:

«Σκέψη μου είναι να μείνω στην ΑΕΚ. Δεν θα ήθελα να πάω προπονητής κάπου αλλού. Θεωρώ ότι οι ακαδημίες είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την εξέλιξη της πρώτης ομάδας»

Για το αν γίνονται προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών:

«Κινήσεις δεν γίνονται. Αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο δεν έχουν το επίπεδο να το βελτιώσουν»

Για το αν τα διοικητικά προβλήματα της ΑΕΚ επηρεάζουν τις ακαδημίες:

«Σίγουρα επηρεάζουν την πρώτη ομάδα. Μέχρι στιγμής εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, έχουμε ένα πλάνο και αυτό ακολουθούμε»

Για το αν ο Χιμένεθ βρίσκεται στο πλευρό των ακαδημιών:

«Υποχρέωση του προπονητή είναι να κοουτσάρει την πρώτη ομάδα. Ο Χιμένεθ όταν ήρθε, είδε πράγματα που δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί. Επίσης, η πίεση που έχουν οι προπονητές στην Ελλάδα για το αποτέλεσμα δεν τους δίνει το δικαίωμα να ασχοληθούν με τις ακαδημίες. Στην Ελλάδα αυτό που μετράει είναι το άμεσο αποτέλεσμα»

Για το αν υπήρξε κάποιος προπονητής της ΑΕΚ που να ασχολήθηκε με τις ακαδημίες:

«Κανένας. Ο Φερέρ ασχολήθηκε με την ομάδα U21, αυτή όμως δεν ανήκει στις ακαδημίες»

Για το αν η ΕΠΟ πρέπει να αλλάξει τα κριτήρια χορήγησης των διπλωμάτων:

«Για τους προπονητές ευθύνονται οι ίδιοι. Η UEFA δίνει ένα εγχειρίδιο, το οποίο περιέχει όλα όσα ένας προπονητής πρέπει να κάνει. Όμως οι Έλληνες δεν το χρησιμοποιούν, θέλουν να κάνουν τις δικές τους τεχνικές για να γίνουν οι νέοι Μουρίνιο και Φέργκιουσον»

Για το πώς χωρίς ακαδημίες η Ελλάδα πήρε το Euro το 2004:

«Οι καλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν προσωπικό ταλέντο. Αν υπήρχαν ακαδημίες σίγουρα αυτά τα παιδία θα ήταν πολύ καλύτεροι. Ήμουν συμπαίκτης με τον Τσάρτα και είχε ελλείψεις, αν υπήρχαν ακαδημίες δεν θα τις είχε»

Για τον λόγο που δεν έχουμε Έλληνες παίκτες:

«Μπορεί το επίπεδο των ακαδημιών να έχει ανέβει, αλλά ο Έλληνας φίλαθλος θέλει να δει ξένους ποδοσφαιριστές. Ο Έλληνας, στοχοποιείται, κρίνεται διαφορετικά. Στο παρελθόν που δεν είχαμε τόσους ξένους, έπαιζαν υποχρεωτικά οι Έλληνες και μέσα από το παιχνίδι γινόμασταν καλύτεροι»

Για το αν έχει ανακαλύψει κάποιο ταλέντο που να έχει προωθηθεί στην πρώτη ομάδα:

«Ακόμη είναι νωρίς. Οι ακαδημίες έχουν μακροπρόθεσμα πλάνα, αλλά στην Ελλάδα αυτά δεν κάνουν. Για να δούμε έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή χρειάζεται μια δεκαετία»

Για τα play-offs:

«Η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα, όλα θα πάνε καλά»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
TAGS: A.E.K.