Ποιος θα κατακτήσει το τίτλο της φετινής Ευρωλίγκας; Κανείς δεν ξέρει. Όμως, οι ομάδες που θα παλέψουν για το τρόπαιο στην Βαρκελώνη, δηλαδή, Παναθηναϊκός, Σιένα, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ρεάλ Μαδρίτης, βρίσκονται στην κατάλληλη «αίθουσα στέψης», το «Palau Sant Jordi». Ένα γήπεδο, το οποίο χτίστηκε για να φιλοξενεί μεγάλα γεγονότα, γι’ αυτό και λέγεται «Palau», που σημαίνει παλάτι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992, το Ευρωμπάσκετ του 1997, αλλά και τα Final 4 της Ευρωλίγκας του 1998 και του 2003, ήταν μεταξύ των μεγάλων αθλητικών γεγονότων που φιλοξένησε.
Στην Βαρκελώνη το θεωρούν ως την επιτομή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και μηχανικής. Βρίσκεται στο «πάρκο Μονζουΐκ», ενώ άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1990. Από τη μέρα που χτίστηκε, έχει φιλοξενήσει διάφορες διοργανώσεις, γι’ αυτό και η χωρητικότητά του, ποικίλει ανάλογα με την περίσταση. Όταν διεξάγεται αγώνας μπάσκετ, τότε στις κερκίδες του μπορούν να χωρέσουν κοντά στα 17.000 άτομα. Κατά 500 θέσεις λιγότερες, για έναν αγώνα χάντμπολ και περίπου 12.000, όταν χρησιμοποιείται για τον κλειστό στίβο.
Το 1992, στους Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποιήθηκε για το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, αλλά και για τους τελικούς του χάντμπολ και του βόλεϊ.
Δύο φορές έχουν διεξαχθεί εκεί οι τελικοί του Davis Cup στο τένις και συγκεκριμένα το 2000 και το 2009. Η χρηστικότητά του και η ευκολία, με την οποία μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως με το άθλημα και τη διοργάνωση, φάνηκε το 2003. Εκείνη τη χρονιά, τοποθετήθηκε προσωρινά μία πισίνα, προκειμένου να φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης.
Στο μπάσκετ τώρα… Αν κάποιος πιστεύει στις προλήψεις, τότε το «Palau Sant Jordi» είναι γούρικο για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού, στο Ευρωμπάσκετ του 1997, οδήγησε την Γιουγκοσλαβία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Όσον αφορά στη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων, θα μπορούσε να πει κάποιος, πως δεν ήταν απολύτως επιτυχημένη. Στην ίδια διοργάνωση, η Εθνική Ελλάδας κατετάγη τέταρτη, χάνοντας στον ημιτελικό από τους «Πλάβι» με 88-80, αλλά και στον μικρό τελικό από την Ρωσία με το βαρύ, 97-77. Σε συλλογικό επίπεδο, η ΑΕΚ στην πρώτη της συμμετοχή σε τελικό Ευρωλίγκας, θα ηττηθεί από την μεγάλη Κίντερ Μπολόνια, του Ετόρε Μεσίνα, με 58-44.
Η μεγάλη των «Πλάβι» σχολή
Το 1997, στο «Palau Sant Jordi» διεξήχθη το Ευρωμπάσκετ. Συγκεκριμένα, φιλοξένησε όλους τους αγώνες της νοκ άουτ φάσης, με την τότε Γιουγκοσλαβία, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κατακτά το χρυσό μετάλλιο, νικώντας στον τελικό την Ιταλία, του Ετόρε Μεσίνα, με 61-49. Η Εθνική ομάδα της Ελλάδας κατετάγη τέταρτη, αφού στον μικρό τελικό ηττήθηκε από την Ρωσία με 97-77, ενώ είχε προηγηθεί η ήττα από τους «Πλάβι» στον ημιτελικό με 88-80.
Τελικός: Γιουγκοσλαβία-Ιταλία
Γιουγκοσλαβία (Ομπράντοβιτς): Μπέριτς, Ραντόσεβιτς, Μποντιρόγκα, Ντανίλοβιτς, Ομπράντοβιτς, Λόντσαρ Αρσενίεβιτς, Τζόρτζεβιτς, Ρέμπρατσα, Μπουλάτοβιτς, Σάβιτς, Τομάσεβιτς, Τόπιτς.
Ιταλία (Μεσίνα): Καρέρα, Κολντεμπέλα, Μπονόρα , Φούτσκα, Πίτις, Μαρκονάτο, Γκαλάντα, Κάρλτον Μάιερς, Μορέτι, Άμπιο, Φροσίνι, Νταν Γκέι.
Ο βασιλιάς… Έκτορας και οι αυλικοί του
Ένα χρόνο αργότερα φιλοξένησε το Final 4 της Ευρωλίγκας, όπου και τότε υπήρξε, ελληνική συμμετοχή. Η ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει στον τελικό, ωστόσο ηττήθηκε από την Κίντερ Μπολόνια με 58-44. Πολύ δύσκολο ήταν το έργο της «Ένωσης» σε εκείνο το ματς, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ένα σύνολο αστέρων. Στον πάγκο της ιταλικής ομάδας βρισκόταν ο Ετόρε Μεσίνα, ενώ στο παρκέ ήταν μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και όχι μόνο, όπως: Ριγκοντό, Ντανίλοβιτς, Σάβιτς και Σκονοκίνι.
Τελικός: Κίντερ Μπολόνια-ΑΕΚ
Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα): Ριγκοντό 14, Ντανίλοβιτς 13, Σκονοκίνι 10, Σάβιτς 7, Νεστέροβιτς 6, Άμπιο 6, Μπινέλι 2, Φροζίνι.
ΑΕΚ (Ιωαννίδης): Πρέλεβιτς 6, Λάσα 7, Κολντεμπέλα 3, Άντερσον 4, Τσακαλίδης 4, Αλεξάντερ 5, Χατζής 4, Κακιούζης 5, Άντερσεν 4, Λάρσεν 2.
Εντός έδρας, με έναν πραγματικό MVP
Το 2003, θα φιλοξενήσει και πάλι το Final 4 της μεγάλης διασυλλογικής διοργάνωσης του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στον τελικό, η Μπαρτσελόνα του «Μίδα» (όπως τον χαρακτηρίζουν), Σβέτισλαβ Πέσιτς κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας στον τελικό της Μπενετόν Τρεβίζο με 76-65. «Ιθύνων νους» και ηγέτης της καταλανικής ομάδας ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο οποίος έκανε πράγματα και θάματα στο παρκέ του «Palau Sant Jordi» και δίκαια είχε ανακηρυχτεί ο MVP εκείνου του Final 4. Συμπαίκτες του μεγάλου Σέρβου φόργουορντ, ήταν οι Φούτσκα, Γιασικεβίτσιους, αλλά και οι νεαροί τότε, Ναβάρο και Βαρεζάο.
Τελικός: Μπαρτσελόνα-Μπενετόν Τρεβίζο
Μπαρτσελόνα (Πέσιτς): Μποντιρόγκα 20, Φούτσκα 17, Ντε λα Φουέντε 11, Φέμερλινγκ 9, Γιασικεβίτσιους 8, Ναβάρο 5, Ντουένιας 3, Ροντρίγκες 2, Βαρεζάο 1.
Μπενετόν Τρεβίζο (Μεσίνα): Έντνι 16, Μπουλέρι 11, Μαρκονάτο 10, Γκαρμπαχόσα 9, Λάνγκτον 8, Νίκολα 5, Πίτις 4, Μαρκοϊσβίλι 2.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς