Είπαν πως αποδυναμώθηκε, χάνοντας παίκτες όπως οι Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους και Πέκοβιτς. Είπαν πως ο κορμός του άρχισε να «γερνά» και χρειάζεται επειγόντως ανανέωση. Είπαν πως οι παίκτες του είναι κορεσμένοι, σκασμένοι από τις διακρίσεις και δεν γυαλίζει το μάτι τους. Είπαν πως με το πρόσωπο που παρουσίαζε ως το Φεβρουάριο θα δει το Final 4 της Βαρκελώνης από την τηλεόραση. Κι όμως αυτός είναι πάλι εδώ, κι αυτό το Μάη και για το έκτο του αστέρι πάει.
Ο Παναθηναϊκός κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κόντρα στη δεδομένα προβληματική εικόνα που παρουσίασε μέχρι τα μέσα της σεζόν και παρά τις ελλείψεις που πολλοί έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν στο δυναμικό του, είναι έτοιμος να προσθέσει το έκτο αστέρι στη φανέλα του.
Τίποτα δεν προδίκαζε την εξέλιξη αυτή, όταν οι «πράσινοι» δεν έπειθαν με την εικόνα τους στην πρώτη φάση και πήραν την πρώτη θέση στον όμιλό τους περισσότερο λόγω της αδυναμίας των αντιπάλων τους να τους προσπεράσουν. Ούτε όταν στο Top 16 οι πρωταθλητές κλότσησαν την ευκαιρία για την πρώτη θέση γνωρίζοντας την ήττα από τη Λιέτουβος Ρίτας στο ΟΑΚΑ και οδηγήθηκαν σε μετωπική σύγκρουση με μειονέκτημα έδρας απέναντι στο απόλυτο φαβορί Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά. Πολλοί δεν τους έδωσαν καμία τύχη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και τόνιζαν πως οι Καταλανοί δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το δικό τους Final 4. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να θίξουν τον εγωισμό των παικτών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και να πάρουν την απάντησή τους στο παρκέ. Ένας μεταμορφωμένος Παναθηναϊκός εξέθεσε την πολυδιαφημισμένη Μπαρτσελόνα και τους αλαζόνες παίκτες της κάνοντας στους «μπλαουγκράνα» έξωση από το Final 4.
Στη Βαρκελώνη επιστρέφουν πλέον οι «πράσινοι» όχι ως αουτσάιντερ, όπως στα προημιτελικά, αλλά ως φαβορί για την κατάκτηση του Final 4. Θα δικαιώσουν τις προσδοκίες; Η παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο, του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Μάικ Μπατίστ, του Αντώνη Φώτση και των άλλων παιδιών στο παρκέ εγγυώνται πως αν μη τι άλλο θα το παλέψουν. Καλού-κακού, οι φίλοι του Παναθηναϊκού ας φροντίσουν να προμηθευτούν από τώρα βελόνα και κλωστή για να ράψουν το έκτο αστέρι στη φανέλα.
Το αστέρι: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο άνθρωπος που διευθύνει εντός παρκέ την ορχήστρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Λιγομίλητος και ασυνήθιστα ταπεινός εκτός παρκέ, αλλά μέσα σε αυτό ξεδιπλώνει με εξωπραγματική σταθερότητα και συνέπεια τις αρετές του. Σπουδαίος αμυντικός, άριστος οργανωτής και παρά τις μόνιμες αλτρουιστικές του τάσεις πλέον και εξαιρετικός εκτελεστής, άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, αποτελεί το πρωτοπαλίκαρο του προπονητή του και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των αντιπάλων.
Το «κλειδί»: Ο Νικ Καλάθης ήταν το κρυφό όπλο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στους αγώνες της προημιτελικής σειράς απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Ο ομογενής γκαρντ θα χρειαστεί να παρουσιάσει το ίδιο καλό πρόσωπο στο «Παλάου Σεντ Τζόρντι» για να δώσει τις απαραίτητες βοήθειες κι ανάσες στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος θα έχει πολλή δουλειά και θα «σημαδευτεί» από τους αντιπάλους προπονητές και παίκτες.
Το ερωτηματικό: Αρκετές φορές την τρέχουσα περίοδο ο Παναθηναϊκός δεν είχε την απαιτούμενη βοήθεια από τον πάγκο του. Θα σταθούν οι συμπληρωματικοί παίκτες της ομάδας στο ύψος των περιστάσεων όταν και αν κληθούν να βοηθήσουν, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, στο Final 4; Κόντρα στην Μπαρτσελόνα τα κατάφεραν. Στη Βαρκελώνη τι θα κάνουν;
Ο στρατηγός: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο άρχοντας της διοργάνωσης. Στα 51 του χρόνια συμμετέχει στο δωδέκατο Final 4 της προπονητικής καριέρας του κι έχει κατακτήσει την κορυφή επτά φορές με τέσσερις διαφορετικές ομάδες: από μία με Παρτιζάν (1992), Μπανταλόνα (1994) και Ρεάλ Μαδρίτης (1995) και τέσσερις (2000, 2002, 2007 και 2009) με τον Παναθηναϊκό. Μαέστρος στην τακτική, όπως αποδείχτηκε για πολλοστή φορά στα προημιτελικά όταν κατατρόπωσε την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ, λάτρης της αγωνιστικής κι όχι μόνο πειθαρχίας, ηγέτης, νικητής, είναι μόνο μερικά από τα «παράσημα» που του έχουν απομείνει ειδικοί και μη.
Υπέρ: Το βάρος της φανέλας. Ο Παναθηναϊκός μετά από την κατάκτηση πέντε ευρωπαϊκών τίτλων είναι μία ομάδα γαλουχημένη στον πρωταθλητισμό της Ευρωλίγκας. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι μόνιμος θαμώνας, οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας γνωρίζουν τα κατατόπια και οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν θα χρειαστούν ξεναγό σε αυτό το Final 4, σε αντίθεση με τους περισσότερους εκ των αντιπάλων τους.
Κατά: Η έλλειψη πολλών λύσεων από τον πάγκο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βασίζεται σε έναν κορμό 7-8 παικτών, αλλά η ένταση, η κούραση και η φθορά σε έναν αγώνα Final 4 θα καταστήσει αναγκαίο να ξεπηδήσουν κι άλλοι παίκτες για να βοηθήσουν ερχόμενοι από την άκρη του πάγκου.
Το ρόστερ
5. Μιλένκο Τέπιτς (γκαρντ, 2.02μ.) Σερβία, 24χρ.: Ίσως είναι ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκός που απογοητεύει. Για τα προσόντα του δεν αμφιβάλει κανείς. Ωστόσο δεν έχει-πλην εξαιρέσεων σε εύκολα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος-να δείξει το ταλέντο του. Μοιάζει ακόμη αγχωμένος και μη προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και μίας ομάδας του επιπέδου του Παναθηναϊκού. Ως «δυάρι» βρίσκεται διαρκώς στη σκιά του Ντρου Νίκολας, ενώ όσες φορές κλήθηκε να δώσει ανάσες σε Διαμαντίδη και Καλάθη ως πλέι μέικερ, δεν ανταποκρίθηκε. Μία καλή εμφάνιση σε μεγάλο ματς μπορεί να του δώσει την ώθηση που χρειάζεται. Θα τα καταφέρει όμως στο Final 4; Φέτος έχει στην Ευρωλίγκα 2,7 πόντους (70,6% στις βολές, 38,5% στα δίποντα, 14,3% στα τρίποντα) και 1,1 ριμπάουντ σε μόλις 10 λεπτά ανά αγώνα και σε 18 συμμετοχές.
6. Άλεξ Μάριτς (σέντερ, 2.11μ.) Αυστραλία, 27χρ.: Είναι ο μεγάλος άτυχος του φετινού Παναθηναϊκού. Η άδικη σύγκριση με τον Νίκολα Πέκοβιτς, με τον οποίο κοινό τους στοιχείο είναι μόνο η θέση που αγωνίζονται, αλλά και η καθυστερημένη ενσωμάτωσή του στην προετοιμασία λόγω της συμμετοχής με την Αυστραλία στο Μουντομπάσκετ, δεν του επέτρεψαν να προσαρμοστεί γρήγορα. Όταν άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του και να θυμίζει τον δυναμικό σέντερ της περσινής Παρτιζάν (με την οποία συμμετείχε στο Final 4 του Παρισιού), ήρθαν οι τραυματισμοί. Πλέον έχει επιστρέψει δυνατός στη δράση και παιχνίδι με παιχνίδι εμφανίζεται καλύτερος. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί στη Βαρκελώνη τα ποιοτικά λεπτά που μπορεί να προσφέρει από τον πάγκο στους «βασικούς» ψηλούς. Φέτος έχει στην Ευρωλίγκα 3,7 πόντους (66,7% στις βολές, 60% στα δίποντα) και 3,6 ριμπάουντ σε 7 λεπτά ανά αγώνα και σε 7 συμμετοχές.
7. Στράτος Περπέρογλου (φόργουορντ, 2.03μ.) Ελλάδα, 27χρ.: Ένας αθόρυβος, αλλά πολύτιμος παίκτης για τον Παναθηναϊκό, μέλος της ομάδας που το 2009 κατέκτησε το πέμπτο αστέρι. Κάθε χρόνο εμφανίζεται και καλύτερος, αξιοποιώντας το επιθετικό του ταλέντο και συμβάλλοντας στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας, ενώ πλέον δεν διστάζει να πάρει ευθύνες σε κρίσιμες επιθέσεις. Φέτος στην Ευρωλίγκα ο διεθνής φόργουορντ έχει 7,5 πόντους (71,2% στις βολές, 46,8% στα δίποντα, 40,9% στα τρίποντα) και 2,2 ριμπάουντ σε 19 λεπτά ανά αγώνα και 20 συμμετοχές.
8. Μάικ Μπατίστ (πάουερ φόργουορντ, 2.04μ.) ΗΠΑ, 34χρ.: Συμπληρώνει οκτώ χρόνια παρουσίας στον Παναθηναϊκό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του. Μπορεί πλέον να είναι 34 ετών και να έχει χάσει κάτι από το δυναμισμό και την ενέργειά του, αλλά στα παιχνίδια των προημιτελικών με την Μπαρτσελόνα πηδούσε σαν... έφηβος και το ίδιο αναμένεται να κάνει ξανά στο Final 4, αλλά κι όπου αλλού τον έχει ανάγκη η ομάδα του. Στην εμπειρία, κλάση και προσωπικότητά του στηρίζει πολλά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Φέτος ο άνθρωπος των δύο τίτλων στις δύο προηγούμενες εμφανίσεις του σε Final 4, είχε στην Ευρωλίγκα 12,9 πόντους (76,6% στις βολές, 58,1% στα δίποντα) και 5,3 ριμπάουντ σε 27 λεπτά ανά αγώνα και σε 18 συμμετοχές.
9. Αντώνης Φώτσης (πάουερ φόργουορντ, 2.09μ.) Ελλάδα, 30χρ.: Διανύει μία από τις πιο μεστές σεζόν στην καριέρα του. Πιο ώριμος μπασκετικά, αποτελεί παίκτη-κλειδί για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με προσφορά σε άμυνα, ριμπάουντ (κορυφαίος στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη), αλλά και στην επίθεση, με το μακρινό του σουτ μόνιμο πρόβλημα για τις αντίπαλες άμυνες. Ο «Μπάτμαν», που στις δύο προηγούμενες παρουσίες του σε Final 4 (2000 και 2009) έφυγε με το τρόπαιο, είχε φέτος στην Ευρωλίγκα 8,3 πόντους (66,7% στις βολές, 73,8% στα δίποντα, 39,7% στα τρίποντα) και 5,2 ριμπάουντ σε 23 λεπτά ανά αγώνα και συνολικά 20 συμμετοχές.
10. Ρομέιν Σάτο (φόργουορντ, 1.94μ.) Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, 30χρ.: Στην πρώτη του συμμετοχή σε Final 4, θα τεθεί αντιμέτωπος στον ημιτελικό με την παλιά του ομάδα, τη Σιένα. Είχε καθοριστική συμβολή στη μεγάλη πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα, ειδικά στο νικηφόρο δεύτερο αγώνα της σειράς στη Βαρκελώνη. Ο Αφρικανός άσος είναι παίκτης ομάδας, εξαιρετικός αμυντικός και ριμπάουντερ χάρη στα πλούσια αθλητικά του προσόντα, ενώ στην επίθεση δεν χάνει τις ευκαιρίες που του δημιουργούν οι συμπαίκτες του αξιοποιώντας το μακρινό του σουτ και το δυνατό του πάτημα. Φέτος στην Ευρωλίγκα είχε 8,9 πόντους (81,7% στις βολές, 44,2% στα δίποντα, 36,6% στα τρίποντα), 3,7 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ σε 27 λεπτά ανά αγώνα και συνολικά 19 συμμετοχές.
11. Ντρου Νίκολας (σούτινγκ γκαρντ, 1.93μ.) ΗΠΑ, 30χρ.: Στον τρίτο του χρόνο στον Παναθηναϊκό συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Final 4 έχοντας κατακτήσει τον τίτλο το 2009 στο Βερολίνο. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ είναι πλέον κάτι περισσότερο από ένας εξαιρετικός σκόρερ, καθώς έχει προσαρμοστεί πλήρως σε όσα του ζητεί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και προσφέρει στο δημιουργικό κομμάτι, ακόμη και στην άμυνα που ήταν μέχρι προ τριετίας άγνωστη λέξη για τον ίδιο. Φέτος στην Ευρωλίγκα έχει 9,9 πόντους (66,7% στις βολές, 43% στα δίποντα, 41,9% στα τρίποντα), 1,7 ασίστ και 1,3 ριμπάουντ σε 23 λεπτά και συνολικά 18 συμμετοχές.
12. Κώστας Τσαρτσαρής (πάουερ φόργουορντ, 2.09μ.) Ελλάδα, 32χρ.: Στα εννέα χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό έχει κατακτήσει τα πάντα, ανάμεσά τους και δύο τίτλους στην Ευρωλίγκα στις τρεις παρουσίες του σε Final 4. Στην τέταρτη εμφάνισή του, θέλει για τρίτη φορά να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Ο 32χρονος άσος προσφέρει αθόρυβα στις θέσεις «4» και «5», συμπληρώνοντας ιδανικά με το μυαλωμένο παιχνίδι του τους υπόλοιπους ψηλούς της ομάδας. Φέτος στην Ευρωλίγκα έχει 6 πόντους (76,7% στις βολές, 64,3% στα δίποντα, 29,4% στα τρίποντα) και 3,3 ριμπάουντ σε 16 λεπτά ανά αγώνα και συνολικά 20 συμμετοχές.
13. Δημήτρης Διαμαντίδης (γκαρντ, 1.96μ.) Ελλάδα, 31χρ.: Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Αναδείχθηκε ήδη κορυφαίος αμυντικός της διοργάνωσης για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και για τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης. Πλέον αρχηγός και σημαία του Παναθηναϊκού, ο Καστοριανός γκαρντ ήταν εκπληκτικός στους αγώνες της προημιτελικής σειράς με την Μπαρτσελόνα και στοχεύει πλέον στον τρίτο τίτλο στην Ευρωλίγκα στην τέταρτη παρουσία σε Final 4. Φέτος στην Ευρωλίγκα έχει 12,6 πόντους (87,4% στις βολές, 52,5% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα), 6 ασίστ, 3,8 ριμπάουντ και 1,6 κλεψίματα σε 30 λεπτά ανά αγώνα σε 20 συμμετοχές.
14. Ίαν Βουγιούκας (σέντερ, 2.11μ.) Ελλάδα, 26χρ.: Στην πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό, έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετά λεπτά παρουσίας στο παρκέ και να έχει αξιοσημείωτη προσφορά. Εμφανώς βελτιωμένος χρόνο με το χρόνο και ειδικά μετά την περσινή καταπληκτική του σεζόν στον Πανελλήνιο, δείχνει έτοιμος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όταν οι «βασικοί» ψηλοί της ομάδας χρειαστούν ανάσες ή φορτωθούν με φάουλ. Φέτος στην Ευρωλίγκα είχε 4 πόντους (62,5% στις βολές, 54,5% στα δίποντα) και 1,1 ριμπάουντ σε 8 λεπτά ανά αγώνα και συνολικά σε 20 συμμετοχές.
15. Νικ Καλάθης (γκαρντ, 1.98μ.) Ελλάδα, 22χρ.: Ξεκίνησε τη σεζόν άσχημα. Ελάχιστες ήταν οι φορές που κατάφερε να αναπληρώσει επαρκώς το κενό του Δημήτρη Διαμαντίδη κι έδειχνε να αναζητεί το ρόλο του στην ομάδα. Μέχρι τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, όταν και παίζοντας στο πλευρό του αρχηγού έδειξε το πλούσιο ταλέντο του και είχε καθοριστική συμβολή στη μεγάλη πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα. Στην πρώτη του συμμετοχή σε Final 4 διεκδικεί τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας του. Φέτος στην Ευρωλίγκα είχε 4,3 πόντους (68,4% στις βολές, 57,4% στα δίποντα, 37,5% στα τρίποντα), 1,5 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 14 λεπτά ανά αγώνα και συνολικά 20 συμμετοχές.
18. Κώστας Καϊμακόγλου (φόργουορντ, 2.04μ.) Ελλάδα 28χρ.: Από πρωταγωνιστής στο περσινό Μαρούσι, έχει μετατραπεί σε έναν ρολίστα πολυτελείας. Παίρνει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά σχεδόν πάντα τον αξιοποιεί χάρη στο πάθος και την ωριμότητα στο παιχνίδι του. Ο 28χρονος άσος που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Final 4 είχε φέτος στην Ευρωλίγκα 3,4 πόντους (89,3% στις βολές, 38,9% στα δίποντα, 35,3% στα τρίποντα) και 2,5 ριμπάουντ σε 11 λεπτά ανά αγώνα και συνολικά 17 συμμετοχές.
Οι μικροί...
Πάρις Μαραγκός (φόργουορντ, 2.06μ.) 17χρ.
Γιάννης Καραμαλέγκος (γκαρντ, 1.89μ.) 17χρ.
Γιώργος Μπόγρης (σέντερ, 2.08μ.) 22χρ.
Φώτης Ζούμπος (γκαρντ, 1.90μ.) 18χρ.
Ο Παναθηναϊκός στο δρόμο για τη Βαρκελώνη
Οι στιγμές-κλειδιά στους αγώνες Παναθηναϊκού και Σιένα
Το Top 10 των φάσεων Παναθηναϊκού και Σιένα
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης