Ανέκδοτο τείνει να γίνει πλέον αυτό που ακούγεται τόσα χρόνια περί ομοιότητας της ελληνικής Σούπερ Λίγκας με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας. «Κούρσα για δύο» τα πρωταθλήματα και των δύο χωρών λένε οι επαΐοντες και ως απόδειξη αναφέρουν το εξής: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διεκδικούν τον τίτλο εδώ, Πόρτο και Μπενφίκα εκεί και ενίοτε υπάρχουν κάποιες «σφήνες» από ΑΕΚ και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες ομάδες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (βλέπε ΠΑΟΚ, Μπράγκα) υπάρχουν για να συμπληρώνουν τον πίνακα.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Μπορεί εντός συνόρων όντως να μοιάζουν τα πρωταθλήματα των δύο χωρών, αλλά όταν οι ομάδες τους αγωνίζονται εκτός αυτών, δηλαδή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εκεί, δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχει σύγκριση. Ή μάλλον υπάρχει και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι: «η μέρα με τη νύχτα», κάτι που φαίνεται και από την τριπλή παρουσία των Πορτογάλων με Πόρτο, Μπενφίκα και Μπράγκα στα ημιτελικά του φετινού Europa League. Αυτό απλά σημαίνει σίγουρη παρουσία μιας ομάδας στον τελικό για να διεκδικήσει το τρόπαιο, αλλά και αναρρίχηση στην ειδική βαθμολογία των χωρών της UEFA. Συν τοις άλλοις, καταρρίπτεται και ο μύθος για το αν χωρούν «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη». Η Πόρτο έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα, η Μπενφίκα τερματίζει στη δεύτερη θέση, που οδηγεί στα προκριματικά του Champion’s League, ενώ η Μπράγκα βρίσκεται μια ανάσα από το να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της και στο επόμενο Europa League.

Επειδή, πολλοί μπορεί να πείτε ότι από μια χρονιά δεν βγαίνουν έτσι εύκολα τα συμπεράσματα, έψαξα τα πεπραγμένα των ομάδων των δύο χωρών την τελευταία πενταετία. Από ελληνικής πλευράς, αυτά που κατέγραψα ήταν δύο προκρίσεις του Ολυμπιακού από τη φάση των ομίλων του Champion’s League τις σεζόν 2007-08 και 2009-10, άλλη μια του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2008-09 και άλλη μια των «πράσινων» τη σεζόν 2009-10 στους «16» του Europa League, έχοντας περάσει από τους ομίλους και αποκλείοντας στους «32» τη Ρόμα. Αυτά τα ολίγα…

Από την άλλη, κουράστηκα να… σημειώνω για τους Πορτογάλους, οι οποίοι χωρίς τα φετινά κατορθώματα τους, έχουν να επιδείξουν επίσης μια παρουσία της Πόρτο στα προημιτελικά του Champion’s League τη σεζόν 2008-09 και άλλες δύο στους «16» της ίδιας διοργάνωσης τις δύο προηγούμενες περιόδους. Η Μπενφίκα έφτασε στα προημιτελικά του UEFA Cup και μετέπειτα Europa League στις σεζόν 2006-07 και 2009-10, ενώ το 2007-08 έφτασε μέχρι τους «16». Μέχρι αυτή τη φάση έφτασε δύο φορές και η «μικρή» Μπράγκα (2006-07 και 2008-09), ενώ η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας έφτασε στους «8» τη σεζόν 2007-08 και στους «16» την περίοδο 2009-10. Θέλετε μήπως να τα βάλουμε στη ζυγαριά και να κάνουμε σύγκριση;

Κι αν θέλετε να πάμε ακόμη πιο πίσω, εμείς ως χώρα έχουμε να επιδείξουμε κάποιες σπουδαίες πορείες κυρίως του Παναθηναϊκού και λιγότερο των άλλων ομάδων, ενώ οι Πορτογάλοι έχουν να λένε ότι έχουν σηκώσει όχι μια και δύο, αλλά περισσότερες φορές κάποια ευρωπαϊκή κούπα. Η διαφορά των δύο χωρών ποδοσφαιρικά είναι τεράστια και δεν έχει να κάνει μόνο με τα αποτελέσματα. Για να έρθουν αυτά, χρειάζεται να υπάρχουν υποδομές, οργάνωση και άλλα τέτοια, τα οποία σε μας εν έτει 2011 μοιάζουν άγνωστες λέξεις. Αν αυτή τη στιγμή μοιάζουμε σε κάτι με την Πορτογαλία είναι ότι και αυτή μετά από εμάς προσπαθεί να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είτε μας αρέσει, είτε όχι…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube